Krenula isporuka inzulinskih pumpi s nacionalnog tendera!

Medtronic je povodom Svjetskog dana održao stručni sastanak „Terapija šećerne bolesti tip 1 primjenom inzulinske pumpe Medtronic 780G“ u elitnom hotelu Double Tree by Hilton Zagreb.

Skup je okupio vrhunske hrvatske dijabetologe koji se bave inzulinskim pumpama te su prezentirani nevjerojatni rezultati Medtronic 780G inzulinske pumpe koja uz pomoć senzora zna “peglati” visoke i niske šećere. Među ostalim predstavljena je studija koja je pokazala da su 780G djeca sa svojom regulacijom dijabetesa po prvi puta dostigla dobro kontrolirane odrasle!

Rečeno je da su pumpe s 2021. tendera sramežljivo počele dolaziti do svojih novih vlasnika ?

Podsjetimo: na portalu naInzulinu.com i šire stalno kukamo da neučinkovite tendere za inzulinske pumpe treba ukinuti i da pumpe trebaju doći na HZZO-ovu listu. Želja nam se uslišila i ovaj tender je posljednji. ? Prof. Darko Kaštelan s Rebra, koji je u ime struke vodio ovaj, presretan je što tendera iduće godine više neće biti. Učinit će sve da priča oko pumpi na listi pomagala zaživi na opće zadovoljstvo osoba s dijabetesom.

Po čemu je 2021. tender najzanimljiviji?

Najinteresantniji je po tome što je prvi put zdravstveni sustav Republike Hrvatske za šesnaestero Hrvata osigurao Medtronic 780G inzulinsku pumpu! Naravno, malen je to broj, a i već sada postoje brojni roditelji koji smatraju da će biti korupcije prilikom dodjele, no 16 je više od 0 i ne zaboravimo da je riječ o vrlo skupom komadu opreme.

Po čemu je 2021. tender najtužniji?

Iako imamo čak dvije inzulinske pumpe bez katetera (Medtrum i Omnipod) koje uporno traže svoje svjetlo pod hrvatskim suncem, ni jedna nije dobila svoju priliku. Ne zato što ekipa okupljena oko tendera to nije htjela, već zato što HZZO nije bio u stanju godinu dana donijeti odluku što sa zahtjevom za potrošni materijal. To bi se uskoro trebalo promijeniti.

Što smo kupili?

Detalji su dostupni u članku:

Objavljen 2021. nacionalni tender za inzulinske pumpe! Koje pumpe kupujemo?

Ukratko, košarica koju financira HZZO sadrži:
16 kom
– Medtronic 780G (www.Medtronic780G.com)
46 kom – Medtronic 640G (https://www.nainzulinu.com/tag/640/)
19 kom – YpsoPump (www.malapumpa.com)

Pumpe će se, koliko je to moguće, ravnomjerno raspodijeliti po kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj.

Kao zanimljivost, istaknuto je da je u Hrvatskoj sveukupno 65 Medtronic 780G inzulinskih pumpi. Ako znamo da je 16 komada s tendera, onda je lako izračunati da je 33.000 kn za svoju 780G pumpu izdvojilo 49 Hrvata ili institucija kao što je Grad Zadar za zadarsku udrugu Cukrići.

Raspudić i Beroš

O dolasku inzulinskih pumpi na listu pomagala govorila je čak i Marija Selak Raspudić u Saboru Republike Hrvatske. Potom se i Ministar zdravstva RH oglasio dopisom u kojem je priču o dolasku pumpi na listu službeno potvrdio, a o brojnim tekstovima na ovom portalu nije potrebno govoriti.

Sabor Republike Hrvatske – HZZO, inzulinske pumpe i dijabetes!

Ipak, u kuloarima je moguće saznati da HZZO vjerojatno, nažalost, neće sve riješiti do 1.1.2022., nego u u prvom kvartalu 2022. godine. Iako su kašnjenja uobičajena za Hrvatski zdravstveni sustav, s time se ne treba pomiriti već tražiti od svih da rade svoj posao.

Stoga apeliramo na HZZO, uključene medicinske stručnjake i ostale sudionike ovog procesa da učine sve što je u njihovoj moći kako se ova priča bi razvlačila u nedogled.

Zaključak

Kada inzulinske pumpe dođu na listu pomagala, nećemo odjednom postati Slovenija gdje je čuveni pedijatar Tadej Battelino izjavio da sve osobe s tip 1 dijabetesom moraju imati mogućnost ostvarivanja tog prava.

Uostalom, nemamo ni dovoljno dijabetologa koji imaju znanja i volje da se pumpama bave.

Ipak, doći ćemo do velike prekretnice gdje će prvo biti zbrinuti postojeći pumperi čije pravo na nastavak ove terapije uopće nije regulirano. Osim toga više se neće događati da novi pumper dobije pumpu koju dijabetolog ima u ladici, već onu koja mu je uistinu potrebna. I još puno toga.

Sretno nam bilo 🙂


Još iz kategorije Advocacy: