Objavljen 2021. nacionalni tender za inzulinske pumpe! Koje pumpe kupujemo?

tender

KBC Zagreb je sa 1.5 milijuna kuna koje im je HZZO povjerio upravo raspisao nacionalni tender za inzulinske pumpe za 2021. godinu!

Podsjećam, u donjem članku je bilo riječi o pokrenutom postupku stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala HZZO-a. To je nešto što bi trebalo uslijediti nakon ovog tendera.

HZZO i liječnici pokrenuli proces stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala!

Dok inzulinske pumpe ne dođu na listu pomagala, liječnici i pacijenti će imati na raspolaganju one koje će biti kupljene na ovom nacionalnom tenderu (kao i na nekim manjim bolničkim tenderima).

Što kupujemo ove godine?

Ako pažljivo proučite dokumentaciju u oglasniku javne nabave, bit će vam jasno da su članovi „stručnog žirija“: Darko Kaštelan, Nevena Krnić, Gordana Stipančić, Maja Baretić i Mladen Grgurević odlučili svoje povjerenje pokloniti: Medtronic 780G, Medtronic 640G i YpsoPump!

Teoretski u natječajnoj dokumentaciji stoji i da se po prvi puta na tenderu mogu natjecati i proizvođači inzulinskih pumpi bez katetera (Medtrum i OmniPod), ali pod uvjetom da im je potrošni materijal dostupan putem HZZO-a. Budući da HZZO već 6 mjeseci OmniPod-ov zahtjev drži u ladici, šanse da nešto naprave do otvaranja ponuda na ovom natječaju – jednostavno ne postoje. U obranu ekipe koja je sastavljala natječaj mogu napisati da nikome od nas ne bi bilo zanimljivo dobiti kontroler od OmniPoda s tendera, a da potrošnog materijala na HZZO listi pomagala nema. Dobra vijest je da bi se prava nova prilika pumpama bez katetera trebala pružiti uskoro, dolaskom pumpi na HZZO listu pomagala.

Kakve su to pumpe i koliko ćemo ih kupiti?

Ne zaboravimo da je ovdje riječ o nacionalnom tenderu, dakle ove inzulinske pumpe će se razdijeliti bolnicama po cijeloj Hrvatskoj i još podijeliti na djecu i odrasle. Činjenica je da neke bolnice još dokupe koju pumpu, ali isto tako je činjenica da najveća sirotinja – bolnice Split i Osijek ne kupuju apsolutno ništa.  Toliko o ravnomjernosti u HR.

Medtronic 780G – 16 komada

Ovo je najzanimljivija vijest ovog tendera! Zbog iznimno visoke cijene ove pumpe (oko 30.000kn) prijetila je ozbiljna šansa da se nitko u Hrvatskoj ne dočepa niti jedne ove pumpe preko nacionalnog tendera. To bi bila i jako loša poruka da najboljim svjetskim pumpama u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske nema nimalo mjesta.

Moje, a i sva iskustva na koja sam naišao o ovoj pumpi su iznimno dobra, a „izabrana djela“ su dostupna na ovom linku www.medtronic780G.com

Medtronic 640G – 46 komada

Ova pumpa izgleda skoro isto kao 780G,  ima prilično precizne senzore i pomaže u izbjegavanju najvećeg straha u dijabetičara – onog od hipoglikemije i nedajbože – dijabetičke kome! Drugim riječima, ova inzulinska pumpa prekida isporuku inzulina prije hipoglikemije i nastavlja isporuku inzulina kada opasnost prođe. O samoj pumpi pročitajte odličan članak Željke Turak pod nazivom SAP – naš robotski anđeo

YpsoPump – 19 komada

Riječ je o malenoj pumpi koja je došla nakon Medtronic-a u Hrvatsku i njen dolazak je doveo do ogromnog pada cijena. Slobodno možemo reći da je njezinim dolaskom inzulinska pumpa postala dostupna čak i onima koji nisu te sreće da je se dočepaju putem zdravstvenog sustava.

Iako za sada nema nikakvu vezu sa senzorima, vrlo je mala, diskretna i jednostavna za korištenje. Osim toga, YpsoPump ima ogroman potencijal budući da će ju ubrzo putem aplikacije povezati sa Dexcom senzorima koje također očekujemo u Hrvatskoj. Stoga je sasvim realno očekivati da će ovdje biti riječ o najpovoljnijem closed-loop sustavu na tržištu. Detaljnije o ovim naprednim funkcijama koje uskoro očekujemo potpuno besplatno potražite u članku Zašto volimo Ypsomed inzulinsku pumpu, a ostala iskustva i informacije na www.malaPumpa.com

Tko su dobitnici, a tko gubitnici 2021. nacionalnog tendera?

Najveći gubitnici su mala, ali hrabra skupina djece s dijabetesom čiji roditelji odvajaju značajan novac kako bi njihova djeca imala pumpu bez katetera. Ako ništa drugo, HZZO je mogao zahtjev za uvrštenjem OmniPod potrošnog materijala prihvatiti u iznosu kojim financira ostale pumpe, a ostatak uz doplatu. Umjesto toga, HZZO je odabrao višemjesečno odugovlačenje. Ipak, podsjećam da se nova prilika bliži očekivanim dolaskom pumpi na HZZO listu pomagala ?

Dobitnici su bez sumnje oni koji će se dočepati zvjeri pod nazivom 780G, ali i oni koji će uz pomoć inzulinske pumpe značajno smanjiti broj uboda i povećati kontrolu nad isporukom inzulina (YpsoPump). Naravno većina se neće buniti ni sa 640G ?.

Zaključak

Realno je očekivati da je ovo uistinu posljednji nacionalni tender i da će od iduće godine inzulinske pumpe završiti na HZZO listi pomagala. Podsjećam, na taj način će svaki kvalificirani pacijent dobiti ono što on i njegov dijabetolog smatraju da mu je potrebno. Osim toga dolaskom pumpi na HZZO listu će kaos, agonija i nesigurnost u koje upadaju neka djeca i odrasli kada im inzulinska pumpa crkne izvan garantnog roka – konačno otići u ropotarnicu povijesti. Tamo gdje im je i mjesto.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: