Zašto volimo Ypsomed inzulinsku pumpu?

Ako pratite ovaj portal, čitali ste osvrt od našeg Branimira, a i Tara Gamulin, koja je vrlo aktivna na Facebooku, često piše o Ypsomed pumpi.

Tara i njen Ypsomed
Tara i njen Ypsomed

Zbog odličnog omjera cijene i kvalitete, naš zdravstveni sustav putem tendera nabavlja određene količine ovih pumpi i zato je važno pisati o njoj, a posebno o tome kako izvući najbolje i najviše iz nje.

Da si ne lažemo, glavna mana ove pumpe je što u ovom trenutku nema nikakvu vezu sa senzorima. Ipak, planovi su vrlo ozbiljni i to s Dexcom-om kojeg također očekujemo u Hrvatskoj.

Vrlo brzo će njena mylife App aplikacija početi prikazivati razinu glukoze koju će bluetoothom prikupljati sa Dexcoma, potom će iz mobitel aplikacije biti moguće ručno dati „bolus injekciju“. Na kraju će aplikacija samostalno početi povećavati i smanjivati isporuku inzulina ovisno o izmjerenom šećeru sa Dexcom senzora. Dakle, kada šećer raste – aplikacija će povećati isporuku inzulina preko pumpe, a kada šećer padne će isporuka inzulina biti automatski prekinuta. Govorimo o hybrid closed loop funkcionalnosti koju je Ypsomed najavio iduće godine.

Roditelji – udaljeno pratite i šećer i isporuku inzulina svojem djetetu!

Ova funkcionalnost je tek odnedavno moguća u Hrvatskoj na teret HZZO-a i u potpunosti je podržana od strane proizvođača!

Doduše, podržana je od dvaju različitih proizvođača, ali nećemo biti zajedljivi 😊

Kako na račun HZZO-a udaljeno pratiti i isporuku inzulina i razinu šećera ovdje u Hrvatskoj?

Nije teško, nedavno smo objavili članak Roditelji i djeco novi senzori su dostupni preko HZZO-a u njemu su opisana čak dva senzora, Medtrum i Medtronic koji „out of the box“ podržavaju udaljeno praćenje šećera („remote monitoring“).

Dakle, djetetu stavite Medtrum ili Medtronic senzor i povežete ga s njegovim mobitelom koji pak šalje podatke o razini glukoze na Internet i potom u vaš mobitel. Na taj isti djetetov mobitel ćete instalirati i Ypsomed mylife app koji će prikupljati podatke s djetetove pumpe i slati te podatke na Internet i potom opet u vaš mobitel!

Ok, na mobitelu ćete morati imati dvije aplikacije, ali priznajte da ih već imate najmanje 28. Priznajem da to baš nije 100% praktično jer želimo imati sve podatke na jednom mjestu, ali činjenica je da biste se ovog sustava uz malo sreće mogli dočepati „bez doplate“. Ono najbolje je da ćete za njega, iako odvojeno, imati potpunu podršku i od proizvođača i od HZZO-a za potrošni materijal!

Još dobrih vijesti za ljenčine – stakleni rezervoar!

Ako pogledate u čemu se drže inzulini, bilo u ampulama bilo u jednokratnim penovima, primijetiti ćete da su uvijek u staklenim ulošcima. Plastika je lakša i otpornija, ali inzulin se ipak isporučuje u staklenkama. Zašto? Sigurno ne iz zezancije, već zato što je inzulin hormon i ako predugo stoji u plastici – gubi efikasnost.

Dakle, slobodno zamolite svoju mamu, tatu, ljubavnicu ili drugog bližnjeg da vam jednom tjedno napune staklene rezervoare od Ypsomed pumpe inzulinom, stave ih u ovu fantastičnu posudu i pospreme u frižider:

I kada vas u gluho doba noći pumpa alarmira da je rezervoar prazan samo uzmete drugi iz frižidera, postavite novi kateter i natrag na spavanje.

Važna napomena: Ypsomed ima ekran osjetljiv na dodir i najmanja je inzulinska pumpa na tržištu pa tako sadrži rezervoar kapaciteta 160 jedinica inzulina. Ovo zadnje pak znači da je najprikladnija za osobe koje dnevno prosječno uzimaju 50 jedinica ili manje.

Zaključak

Usprkos tome što u Hrvatskoj postoji vrlo skupa zvjer pod imenom Medtronic 780G, siguran sam da ova jednostavna i malena pumpa ima svoju publiku kojoj će život s dijabetesom učiniti uspješnijim i dugovječnijim. Život s manje boli ne uključuje samo smanjenje broja uboda u prst radi mjerenja šećera u krvi, već uključuje i inzulinske pumpe. Zahvaljujući inzulinskim pumpama je broj injekcija inzulina moguće smanjiti sa čak 42 tjedno na samo 2-3. Nije loše zar ne?


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: