Davor Skeledžija

HZZO će i u 2020. godini financirati nabavu inzulinskih pumpi!

03/05/2020

S veseljem javljamo da je na posljednjoj sjednici Upravnog Vijeća finalno odlučeno da će HZZO i ove godine financirati nabavu inzulinskih pumpi!

Kao i prijašnjih godina, za ove potrebe je izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Postupak javne nabave će opet provesti KBC Zagreb, odmilja zvan Rebro. Prošle godine je natječaj prilično kasnio i bio posložen tako da su uštede ostvarene nadmetanjem – vraćene u HZZO umjesto da je kupljeno više pumpi. Članak Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje!


Kako će biti ove godine s tenderom?
Ove godine bi moralo biti puno bolje, ako ništa drugo onda zato što su danas, zahvaljujući prošlogodišnjem nadmetanju, puno jasnije i niže cijene inzulinskih pumpi. Ypsomed  je koštao 6.900kn, Medtronic Veo – 8.800kn i 640G – 18.000kn; poznavanje ovih cijena će olakšati izradu ovogodišnje tenderske dokumentacije i iskorištenje svih 1.5 milijuna kuna od HZZO-a.

Kolike su realne potrebe za inzulinskim pumpama u Republici Hrvatskoj?
To nitko ne zna, no doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med. nas je za vrijeme Svjetskog dana informirao da se radi analiza među bolničkim centrima gdje je od njih traženo da barem pokušaju procijeniti svoje godišnje potrebe.

Riječ je o vrlo važnoj analizi koju su radili liječnici, dakle financiranoj javnim novcem; stoga je ključno da bude transparentna i dostupna javnosti, a ne da završi u nekoj prašnjavoj ladici.

U tom smjeru je poslan dopis predstojniku klinike Vuk Vrhovac, Dariu Raheliću, u kojem je zamoljen rezultate analize učiniti dostupnima javnosti. Budući da je spomenuta analiza financirana javnim novcem, logično je da treba biti javna i transparentna.


Zaključak
Ne zaboravite da su nedavno povećana prava na Enlite senzore kompatibilne s inzulinskim pumpama na način da je maknuta dobna granica i proširena indikacija. Stoga je u doba korone, u vrijeme kada ljudi masovno ostaju bez posla i prestaju uplaćivati doprinose u zdravstveni sustav – veliki uspjeh što je i kontinuitet od 1.5 milijuna kuna za pumpe ostvaren. No, važno je znati koliko su te količine (oko 100 pumpi godišnje) u skladu s procijenjenim potrebama Republike Hrvatske te da takve informacije budu dostupne i transparentne.

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: