Maja Vukovic

Smart Insulins & Stable Glucagon − pametni inzulini i stabilni glukagon

21/02/2019

Kao i prošle godine, tako i ove imam priliku sudjelovati na ATTD 2019 kongresu u Berlinu (Advance Technologies and Treatments in Diabetes). Kongres je sam po sebi privlačan jer govori upravo o onom najzanimljivijem u svijetu dijabetesa −  novotarijama po pitanju inzulina, transplantacija, novih pametnih uređaja, novih Space Shuttleova...

Odmah na početku me privukla tema Smart Insulin & Stable Glucagon. Odnosno, o pametnim inzulinima i stabilnim glukagonima.

Smart Insulin  pametni inzulin

Već jako dugo koristimo pametne telefone, ali napraviti i pametni inzulin je puno, puno teže od pametnog telefona. O čemu se zapravo radi? Pametni inzulin je vrsta inzulina koji možemo injicirati neovisno o tome kada npr. idemo jesti. On radi po principu „aktiviram se onda kada je GUK visok, a deaktiviram se onda kada je GUK nizak“. Tipično balkanski − radi samo onda kada mora, a kada ne mora ne pada mu na pamet uzalud trošiti energiju, vrijeme i novac. Konkretno po pitanju pametnih inzulina, balkanski je način rada savršen − ni previše, ni premalo, radi točno kada treba raditi, a prestaje onda kada za njim više nema potrebe i još k tome sve to sam prepoznaje (jesu li i Balkanci takvi 😉 ). Pametni se inzulin injicira u neaktivnom stanju (za razliku od naših dosadašnjih inzulina koji nakon određenog vremenskog perioda počnu djelovati neovisno o našoj volji)  te počinje djelovati onda kada razina GUK-a počinje rasti, a prestaje djelovati onda kada razina GUK-a padne ispod određenih vrijednosti. Budući da je sve u još jednoj pokusnoj fazi i, realno, još jedna dosta daleka budućnost, teško je dati točne informacije o tome na koji on to točno način počinje i prestaje djelovati, ali veseli činjenica da je upravo to ono najsličnije našoj prirodnoj i zdravoj gušterači − djelovati onda kada se razina GUK-a povisi, ne prije i ne poslije.

Takvi inzulini moraju djelovati brzo i stabilno te bi nam upravo ovakva terapija omogućila ono čemu svi težimo − što većem Time in Range.

Radi se na tome, radi, ali za sada je to još dosta daleko od bilo kakve realizacije, no veseli činjenica i pogled u budućnost koji nam govori da iz godine u godinu imamo uvijek nešto novo i da se tehnologija iz dana u dan razvija.

Stable Glucagon − stabilni glukagon

Do sada se u terapiji dijabetesa isključivo koristio inzulin (govorim o dijabetesu tip 1) i prvi put sam čula kako netko govori i o upotrebi hormona čije je djelovanje suprotno djelovanju inzulina − glukagonu. Mene su učili kako se glukagon zapravo daje „jedino onda kada je osoba u besvjesnom stanju i kada sama sebi ne može pomoći“, odnosno kada je hipoglikemija toliko jaka da je praktički dovela do kome. U tom trenutku glukagon treba injicirati osoba koja se nalazi pored onesvještenog. Danas sam imala priliku čuti kako se glukagon zapravo koristi da bi se pojava hipoglikemije u potpunosti izbjegla ili, u najgorem slučaju, smanjila. Razne su vrste glukagona − od nazalnih pa do onih u tekućem stanju. Bilo bi zanimljivo priupitati vašeg liječnika za mišljenje i tko zna, možda nam uporaba glukagona bude i bliža, nego što mi to mislimo.

U slučaju zajedničkog korištenja inzulina i glukagona, mi zapravo imamo i minus i plus − inzulin koji snižava previsoki GUK i glukagon koji sprječava pojavu hipoglikemije, bez potrebe za dodatnim unosom hrane nakon već obilnog ručka i pogrešne procjene potrebe za inzulinom...

Zaključak

O mnogim je stvarima već i ranije pisano, ali veseli činjenica da iz dana u dan timovi znanstvenika i stručnjaka rade na tome da bi nama, osobama s dijabetesom, olakšali tu svakodnevnu muku s hiper ili pak hipoglikemijama. Najviše me veseli spoznaja da se djeluje u smjeru dovođenja GUK-a na jednu stabilnu razinu, bez velikih i naglih skokova. Nažalost, još ćemo malo morati pričekati da sve to uistinu i postane dio našeg života, ali već i sada imamo razne mogućnosti koje djeluju u tom smjeru i omogućavaju nam što lakši život s dijabetesom (kao npr. Closed Loop, o čemu ćete itekako imati dosta toga za čitati nakon što i ovaj kongres završi 🙂 ).

Sve napisano u tekstu informativnog je karaktera. Za sva dodatna pitanja i nedoumice, obratite se liječniku. Portal ni autor ne preuzimaju odgovornost za neispravno korištenje informacija.

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Inzulini: