Novo Nordisk – Icodec – dokle smo dogurali s tjednim inzulinom?

Novo Nordisk privodi kraju svoja klinička testiranja bazalnog inzulina Icodec koji traje 7 dana!

Važno je ne miješati sedmodnevni Icodec s pametnim inzulinom koji automatski počinje djelovati kada u tijelu razina glukoze počne rasti. Isto tako, pogrešno ga je poistovjetiti s ovima: Trulicity, Bydureon i Ozempic koji se također uzimaju jednom tjedno. Icodec je klasičan inzulin, a ovo troje su “GLP-1 inhibitori” o kojima možete čitati u tekstu ispod:

Što su GLP lijekovi za dijabetes i kako mogu pomoći vašem srcu?

Prije samo nekoliko dana, Novo Nordisk je objavio da je uspješno završila ONWARDS 2 studija u kojoj je dokazano da je Icodec jednako dobar kao i Tresiba. Da budemo još preciznjii, u ovom članku se spominje i smanjenje prosječnog hba1c-a u sudionika studije sa 8.13% na 7.2%.

Nekom se to čini kao mala vijest, ali ako znamo da se Tresiba uzima svakih 24 sata, a Icodec svakih 7 dana – onda je riječ o iznimnom napretku uz zadržane ostale benefite!

Kada ovaj inzulin dođe na tržište, ne samo da će smanjiti broj injekcija onima koji uzimaju inzulin, već bi mogao ohrabriti i više ljudi s tip 2 dijabetesom da ga počnu uzimati.

Naime, previše je osoba koje se odupiru inzulinu zbog toga što ga moraju uzimati svaki dan, ako se to smanji na jednom tjedno – otpor će biti puno manji. Konkretno u godini dana bi se broj injekcija dugodjelujućeg inzulina smanjio s 365 na samo 52. Da ne govorimo da će patronažne sestre ili rodbina puno lakše moći starijim osobama s dijabetesom tip 2 dati inzulin jednom tjedno.

A što je sa tip 1 dijabetesom i Icodecom?

Teško je zamisliti da netko od nas s tip 1 dijabetesom ima cijeli tjedan identične potrebe za bazalnim inzulinom. No, slično se može reći i za Tresibu koja traje 24 sata; kako netko s tip 1 dijabetesom može imati identičnu potrebu za bazalnom dozom inzulina danju i noću?

Ispada da može jer je sasvim lijep broj osoba s dijabetesom tip 1, uključujući i djecu, koji imaju jako dobru regulaciju na Tresibi. Stoga možda postoji konstrukcija u kojoj će i inzulin koji traje tjedan dana biti koristan T1D-u. To analizira studija „ONWARDS 6“ koja traje 52 tjedna i istražuje efikasnost i sigurnost tjednog Icodeca kod 583 osobe s tip 1 dijabetesom.

Brojke i godine

Ne zaboravimo da u ovoj 2022. godini bilježimo 100 godina od otkrića inzulina 😀

2013. godine tvrtka Novo Nordisk lansirala je inzulin Tresibu (degludec) koja traje 24 sata. Sasvim je moguće da će točno 10 godina kasnije, 2023. godine, također biti napravljen veliki pomak – a to je izlazak Icodeca koji traje 7 dana.

Nadajmo se da nećemo još 10 godina morati čekati dolazak pametnog inzulina 😏.

Zaključak

Svatko će se složiti da bi inzulin koji traje tjedan dana mogao donijeti značajan napredak u kvaliteti života osoba s tip 2 dijabetesom, a posljedično i kvaliteti regulacije njihovog dijabetesa. Ukoliko će i dio osoba s tip 1 dijabetesom moći smanjiti broj uboda – tim bolje.

Sretno nam bilo.

Reference:
https://www.patientcareonline.com/view/novel-once-weekly-insulin-icodec-found-superior-vs-insulin-degludec-in-reducing-hba1c-in-type-2-diabetes
https://www.globenewswire.com/news-release/2022/04/28/2431662/0/en/Once-weekly-insulin-icodec-demonstrates-superior-reduction-in-HbA1c-vs-insulin-degludec-in-people-with-type-2-diabetes-in-ONWARDS-2-phase-3a-trial.html
https://www.empr.com/home/news/drugs-in-the-pipeline/once-weekly-insulin-icodec-superior-to-daily-insulin-degludec-in-reducing-hba1c/
https://diabetestimes.co.uk/insulin-glargine-300-u-ml-comparable-to-insulin-degludec-in-first-time-in-range-endpoint-study/
https://www.globenewswire.com/news-release/2020/09/22/2097248/0/en/Switching-to-investigational-once-weekly-insulin-icodec-from-other-basal-insulins-demonstrated-to-be-efficacious-and-well-tolerated-for-people-with-type-2-diabetes-in-phase-2-trial.html

Još iz kategorije Inzulini: