Maja Vukovic

Nakon 3 mjeseca FIASP-a u inzulinskoj pumpi – povratak na Novorapid?!

14/09/2017

Nisam liječnik i sve navedeno u tekstu napisano je prema vlastitom iskustvu te se ne mora odnositi i na druge osobe oboljele od dijabetesa.

Više o samom početku druženja s FIASP-om možete pročitati i na http://www.nainzulinu.com/blog-izdvojeno/fiasp-u-mojoj-inzulinskoj-pumpi/.

Da, nakon puna 3 mjeseca isprobavanja nove igračke na tržištu, odlučila sam se vratiti na staro – na Novorapid. FIASP je pravio društvo meni i mojoj inzulinskoj pumpi te unatoč ekstremnom oduševljenju na samom početku, završetak je prošao dosta neslavno… No krenimo redom.

Početno oduševljenje

Glavne prednosti FIASP-a u usporedbi s ostalim postojećim brzodjelujućim inzulinima na tržištu je definitivno njegova brzina. On uistinu počinje svoje djelovanje odmah. Pomoću njega moguće je imati razine šećera u krvi identične onima zdravih osoba, no pri tome je izrazito važno točno pogoditi količinu ugljikohidrata u obroku i za to potrebnu količinu inzulina. Ukoliko ste to pogodili, gotovo pa nećete imati apsolutno nikakav skok šećera u krvi, čak i u slučajevima konzumiranja „zabranjenog voća“ iliti raznih slatkih delicija. Tada će taj skok biti apsolutno zanemariv i kratkotrajan.

Budući da izbjegavam konzumaciju brzodjelujućih ugljikohidrata te svoj ručak obavljam u pauzi na poslu koja je uvijek u pokretu, svoj ručak ne odrađujem „normalno“ kako bi trebalo – mirno sjedeći na stolcu za stolom, pažljivo žvačući svaki obrok 30 puta…. Dosadno, ali vjerojatno puno kvalitetnije i zdravije od mog nomadskog hranjenja. Zahvaljujući upravo kretanju za vrijeme pauze i FIASP-u, često je bio slučaj da svoj ručak uopće nisam imala potrebu dodatno bolusirati, već bi se sve pokrilo pod djelovanjem bazala u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Pomislila sam – SUPER! Količina inzulina se smanjuje, šećer je savršeno ravan, nema nikakvih pikova i ja se fenomenalno osjećam. Kud' ćeš bolje?!

Usporedba u odnosu na Novorapid

Budući da je Novorapid inzulin koji sam konzumirala prije i koji sada ponovno konzumiram, jedino s čime mogu FIASP usporediti je upravo moj dragi prijatelj Novorapid.

Brzina

FIASP definitivno prednjači. Za sve one koji teže savršenstvu i ravnim linijama kretanja glukoze, gotovo da ni nema potrebe davati ga prije obroka. Injiciranje FIASP-a samo 2-3 minute prije obroka dovest će do savršeno ravne linije, dok za isti učinak Novorapid treba barem 20-30 minuta prije ubrizgati.

Trajanje i doziranje

FIASP ima kraće djelovanje od Novorapida, ali ga je potrebno uzeti u istim količinama kao i Novorapid.

Korekcija visokih šećera te bolusiranje

Na samome početku, prilikom korekcije viših razina glukoze u krvi, upotrebom FIASP-a moje razine glukoze u krvi nisu prelazile vrijednost od 8-9 mmol/l. Uvijek bih si davala male korektivne doze i preko Libre-a pratila kretanje šećera. To je bila situacija koja je vrijedila prva 2 mjeseca na FIASP-u… Zadnjih mjesec dana FIASP-a, a pogotovo zadnjih 14 dana, priča se promijenila totalno naglavačke… Visoke vrijednosti šećera u krvi bilo je gotovo nemoguće spustiti te su se moje ukupne dnevne potrebe za inzulinom povećale za vrtoglavih 80%!!! VAU (ali u negativnom smislu)!!! To se najviše očitovalo prilikom davanja inzulina pred obrok i korektivnih doza. Dnevni bazali mi se nisu promijenili, ali potreba za bolusima (odnosno količini inzulina namijenjenog da pokrije obrok) se povećala za drastičnih 150%! Da vam malo lakše predočim te brojke koristit ću se primjerom. Zamislite da si za obrok morate dati 5 jedinica brzodjelujućeg inzulina. Povećanje od 150% znači da se tih 5 jedinica pretvorilo u 12.5 jedinica… I tako za svaki obrok… Baš i ne zvuči primamljivo.

U slučaju visokih šećera u posljednja 4 tjedna provedenih na FIASP-u, korekcije FIASP-om su sličile pumpanju vode, a ne inzulina. Potrebne korektivne doze bile su minimalno 3 puta veće, a uspon je često djelovao nezaustavljivo.

Ono što sam također primijetila je to da sam na FIASP-u dosta često imala lagane osjećaje hipoglikemije, iako hipoglikemije nije bilo. Takve situacije su mi znale biti relativno česte i osjećala bih laganu drhtavicu iako je šećer bio u vrijednostima od 5 do 6 mmol/l. No isti taj osjet sam imala i na samom početku mog života s dijabetesom kada sam bila na Novorapidu i Levemiru. U tom bih slučaju rekla da je to možda jednostavno reakcija organizma na novu supstancu u tijelu koja se lako moguće povuče vremenom (barem je meni tako bilo s Novorapidom).

Što je s onima koji FIASP koriste putem PENA, dakle samo kao korekciju ili tu i tamo pred neki obrok? Odnosno s onima kojima se on ne nalazi u inzulinskoj pumpi?

Budući da nekolicina prijatelja na taj način koristi FIASP, s veseljem vas obavještavam da su oni još uvijek oduševljeni i da njihovo oduševljenje ne pada te samo traže još i još :). Mnogi od njih su na inzulinskoj pumpi te FIASP koriste u kriznim situacijama (kada se požele malo opustiti ili kada je potrebno što prije spustiti visoke vrijednosti GUK-a).

FIASP u grafovima

Nažalost nemam dokumentiranu sliku početnih mjesec dana FIASP-a gdje je sve bilo iznimno dobro (vrijednosti GUK-a pretežito u rasponu 7-8 mmol/l s izrazito rijetkim hipoglikemijama), no imam sliku zadnjih 30 i zadnja 42 dana na FIASP-u (uništenih trenutnim lošim vrijednostima GUK-a), te zadnjih 14 dana na FIASP-u. Mislim da slika od zadnjih 14 dana itekako pokazuje lošije vrijednosti kretanja GUK-a naspram početka te da je svaki komentar apsolutno suvišan.

Zadnja 42 dana provedena na FIASP-u

Zadnjih 30 dana provedenih na FIASP-u

Zadnjih 14 dana provedenih na FIASP-u

 

Zaključak

Na svijetu ne postoje 2 osobe kod kojih dijabetes ima jednaka svojstva. Kod nekih će određena vrsta hrane biti savršenstvo za postizanje odličnih rezultata, dok će kod nekog drugog ta ista hrana biti čista katastrofa. Nekima će promjena vremena utjecati na razine kretanja GUK-a, neki su sportski aktivni pa njihovo tijelo brže i bolje troši unesene kalorije, dok neki iz dana u dan svoje slobodno vrijeme provode u fotelji. Neki uz dijabetes imaju i mnoge druge dijagnoze koje bilo posredno, bilo neposredno, utječu na razine šećera u krvi. Neki se ne nose dobro sa životnim poteškoćama, a neki su pak totalno flegmatični. Je li na moje katastrofalne rezultate kretanja GUK-a u zadnjih mjesec dana na FIASP-u utjecalo nešto što nema apsolutno nikakve veze s FIASP-om – teško je reći. Ono što mogu reći je to da se u mojem životu u tih zadnjih mjesec dana ništa bitno nije promijenilo. Moje sportske aktivnosti su na istom nivou kao prije. Količina posla nije se niti smanjila, niti povećala. Opće fizičko i psihičko stanje organizma ostalo je jednako. U svakom slučaju ne vidim vanjski razlog koji bi mogao biti uzrok mojim lošijim vrijednostima GUK-a. Pri tome je važno naglasiti da su se te loše vrijednosti nastavile u ukupnom trajanju od mjesec dana nakon prestanka korištenja FIASP-a te se sada konačno vraćaju u normalu.

Je li FIASP uistinu odgovoran za moje loše vrijednosti šećera nakon prva 2 mjeseca provedenih na njemu? Teško je reći i za to bi trebalo FIASP isprobati još jednom u jednakom trajanju, no nekako baš i nemam volje... Trebalo bi pronaći još pokusnih kunića poput mene te usporediti njihova iskustva s mojima. Svi PEN-ovci su oduševljeni, ja nažalost više ne, a pravu istinu ćemo saznati tek kada prođe još neko vrijeme…

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Inzulini: