Maja Vukovic

Inzulin za život - priča koja nema kraja

17/01/2017

Dakle i taj dan je konačno stigao 🙂 !

slika1Sve vaše inzuline koje ste mi marljivo slali tokom zadnja 2 mjeseca konačno sam skupila na jednu hrpu i poslala u njemačku organizaciju „Insulin zum Leben“. Da podsjetim malo o čemu se radi. Riječ je o organizaciji koja postoji na svjetskom nivou „Insulin for Life“, a koja je svoju dušu proširila kroz mnoge zemlje pa tako i Njemačku. Organizacija se bavi skupljanjem apsolutno svih dijabetičkih potrepština s možda malo većim naglaskom na inzulin, za koji znamo da je jedna čarobna tekućina bez koje (htjeli mi to sebi priznati ili ne) ne bi bilo nas kojima je gušterača odlučila bojkotirati.

Na koji način se vrši sakupljanje?
Mnogima od nas se dogodi promjena u terapiji inzulinom u smislu da prijeđemo s jedne vrste inzulina na drugu. Taj se slučaj u posljednje vrijeme događa sve češće jer je inzulina na svjetskom tržištu sve više i više te svatko pronalazi za sebe ono što mu najviše odgovara. Kako onaj stari inzulin ne bi završio u smeću s još uvijek važećim rokom trajanja, mnogi od vas su mi slali te stare, ali još uvijek dobre, inzuline na kućnu adresu kako bih ih sve skupila i u jednom paketu poslala u Njemačku, od kuda se inzuline dalje šalje u Kongo, Gambiju, Ruandu, Ugandu, Boliviju i Peru. Razlog ovog sakupljanja je jednostavno bila cijena koja nažalost baš i nije tako mala kada se jedan mali paket šalje iz Hrvatske u Njemačku. Imena svih vas ne mogu sada pisati jer vas je bila jedna ogromna brojka i ne bi bilo lijepo kada bih bilo koga od vas zaboravila, no svi vi znate koji ste to i zato vam od srca hvala 🙂 ! No ipak jednu osobu treba spomenuti, a to je Ivana koja je ovu viziju već odavna imala u svojoj glavi i koja nesebično djeluje u njoj već duži niz godina! Neka nam svima bude uzor!

slika2S druge strane postoje i mnoge druge organizacije koje nesebično daju sebe za druge i koje pomažu u opskrbi inzulinom onih zemalja čiji državni proračun nije na potrebnom nivou kako bi im opskrbio kvalitetnu zdravstvenu skrb. Jedan od tako velikih humanitaraca je i tvrtka Novo Nordisk koja svojim novčanim prilozima itekako olakšava i omogućuje mnogima da dobiju svoju za život neophodnu “tekućinu“. Sa svojom donacijom od 329 milijuna američkih dolara pokazuju da ipak profit nije uvijek na prvom mjestu. Navedenu svotu novaca su namijenili za 14 različitih zemalja u razvoju na području Afrike i jugoistočne Azije. Sa svojim edukativnim materijalima, filmovima i dijabetičkim potrepštinama potpomažu one kojima je ta pomoć neophodna.

Zato je ovo savršena prilika da se još jednom zahvalim svima koji su prepoznali važnost pomaganja drugima te da nastavimo dalje u istom pravcu jer samo zajedno možemo svijet učiniti boljim mjestom za život  🙂

Poslije ovog života ne ostane to što smo sakupili, nego ono što smo dali.” Gerard Chandry

Više o svemu možete pronaći na slijedećim linkovima:

http://insulin-zum-leben.de/
https://www.insulinforlife.org/
http://www.novonordisk.com/sustainability/actions/Access-to-care/World-Diabetes-Foundation.html
http://www.novonordisk.com/sustainability/actions/Access-to-care/CDiC.html

A moj prošli članak na istu temu potražite OVDJE

 

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Inzulini: