Davor Skeledžija

Kako do FIASP-a čak i u Hrvatskoj? I trebamo li odmah preći na njega?

07/12/2017

Za ekipu u Hrvatskoj i okolici odgovor treba li prijeći na FIASP ukrato glasi - ne. Trenutne cijene FIASP-a će vam slikovito dokazati ovu moju tvrdnju. No, ništa nije crno-bijelo. Za one koji pojma nemaju o čemu je ovjde riječ, kratke uvodne informacije o novom opako brzom inzulinu potražite ovdje

Dobra i mnogima nevjerojatna vijest glasi da je FIASP moguće kupiti u Hrvatskoj iako ga službeno nema (?). To je jedna od malobrojnih blagodati činjenice da smo ušli u Europsku Uniju, promet lijekovima je slobodan ili bi barem trebao biti. No, kao što smo već dobro naučili, sloboda ima i svoju visoku cijenu.

Kako do FIASP-a u Hrvatskoj
Mnogi već pogađaju, pomoću jedne posebne ljekarne u centru Zagreba, riječ je o ljekarni Frebel na Dolcu. To je ljekarna za koju već i vrapci na grani znaju da je u stanju nabaviti lijekove koje drugi nisu. Problem je u tome što je Frebel to u stanju i dobro naplatiti.

Tržnica Dolac

Nakon što nazovete broj 01/4816-788, javit će vam se vrlo profesionalna teta i ubrzo potvrditi da oni za Vas mogu naručiti FISAP, čeka se samo tjedan dana (puno kraće nego u Austriji) i potreban je tzv. „bijeli recept“ vašeg liječnika. Cijena „prava sitnica“, kutija 5 staklenih ampula od 3ml će vas koštati 919kn (183kn/ampula). Pa tko voli nek' izvoli :).

Kako jeftinije do FIASP-a?
Ako imate tu sreću da znate nekog dobronamjernog tko živi gdje je FIASP službeno prisutan, npr. u Njemačkoj – onda ste na konju.

Opet vam je potreban tzv. „bijeli recept“ koji će vam bez problema napisati svaki bolji hrvatski liječnik ukoliko ga uvjerite da znate što radite. Neke njemačke ljekarne inzistiraju na originalnom receptu koji pošaljete poštom, neke su zadovoljne faksom, a neke znaju i za e-mail. Budite ljubazni i uporni za e-mail, ipak će i ljekarna nešto zaraditi pa je svima u interesu određena doza fleksibilnosti.

Cijena FIASP-a u Njemačkoj iznosi "tričavih":
68,82€  - kutija s 5 ampula po 3ml. Jedna ampula košta 13,7€, što iznosi oko 103kn.
70,72€ - kutija s 5 jednokratnih penova. Jedan pen košta 14,1€, što iznosi oko 106kn.

Ali ni to nije sve, ukoliko ste se spremni dodatno udružiti s prijateljima „na igli“, možete uštedjeti još koji euro kupnjom velikog pakiranja:
124,00€ - kutija s 10 ampula po 3ml. Jedna ampula košta 12,4€, što iznosi oko 93kn.
128,00€ - kutija s 10 penova po 3ml. Jedan pen košta 12,8€, što iznosi oko 96kn.

Nemojte se nadati da je u Austriji jeftinije, jer nije. Budući da ni tamo FIASP još nije službeno prisutan, oni naručuju iz Njemačke, a rokovi isporuke su im katastrofa. Dok će vam naša Dolac ljekarna FIASP isporučiti za simpatičnih tjedan dana, kod sporih Austrijanaca ćete na to zadovoljstvo čekati tri tjedna.

Trebamo li prijeći na FIASP?
Budimo realni – za većinu Hrvata cijena trajnog prelaska na FIASP je previsoka. No, kao što ste već naslutili, postoje određene „medicinske indikacije“ za povremeno korištenje FIASP-a koje bi mogle biti prikladnije za naše budžete :). U tom slučaju investicija u ampulu, dvije, za „posebne situacije“, po meni, uvelike ima smisla.

„Indikacije“ za FIASP iz trenutne perspektive:

  1. Povremena neutaživa potreba za sladoledom,
  2. „Oni dani u mjesecu“ kada/ako pripadnice ljepšeg spola teško spuštaju šećer,
  3. „Oni dani u mjesecu“ kada pripadnicima oba spola dostupni inzulin djeluje kao sveta vodica,
  4. Pumperi koji bi trebali u torbi nositi rezervni inzulin za slučaj problema s pumpom, mogu nositi ampulu Fiasp-a. Em' su sigurni ako pumpa crkne, em' su sigurni ako nalete na dobar sladoled,
  5. Poslovni ljudi koji puno sjede na radnom mjestu,
  6. Ako putujemo u Sjedinjene Američke Države gdje je većina hrane toliko slatka da je potrebna sva pomoć i brzina koju možemo dobiti

Trebamo li biti jako tužni što ne možemo još do FIASP-a preko HZZO-a?
Naravno da ne, u Hrvatskoj imamo na raspolaganju sasvim solidan izbor brzo djelujućih inzulina i dok god nekom u HZZO-u ne padne na pamet opet uvoditi doplate za najpopularnije inzuline – možemo biti zadovoljni. FIASP je jedan lijep i koristan napredak koji će doći, sve u svoje vrijeme. Nadalje, pouzdano znam da i postojeći brzi inzulini mnogima solidno brzo djeluju.

Low-carb kontroverze i FIASP
Čini mi se da će FIASP najviše promovirati onaj dio struke koji i dalje promovira klasične smjernice za prehranu osoba s dijabetesom. Konačno je napravljen inzulin koji kod odraslih bolje može pokriti sve te ugljikohidrate koji stoje u službenim preporukama za prehranu onih koji s ugljikohidratima imaju problema (čitaj "osobe s dijabetesom").

Ovo baš i nije pravi "low carb", ali je fotka dobra 🙂

Već čujem u pozadini kako neko viče da trebamo jesti „složene ugljikohidrate“, a da nikad nije uistinu utvrdio koliko su zanemarive razlike u glikemičkom indeksu i broju UH kod npr. raženog i običnog kruha. Među ostalim, rezultat takvog razmišljanja je činjenica da se samo 12 posto novaca u zdravstvenom proračunu troši na osnovno liječenje dijabetesa, odnosno na kontrole, lijekove i pomagala, a čak 88 posto sredstava odlazi na liječenje raznih komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

HSDU je ponovno na svoj plakat stavio prehrambene smjernice koje uključuju ogromne količine ugljikohidrata i onda još stave naglasak na doručak sa žitaricama. Još se niste oporavili od sindroma zore (rast šećera ujutro), a već doručkom cementirate GUK za cijeli dan na visoke dvoznamenkaste brojke. Na to je odgovor nekih stručnjaka da imamo na raspolaganju ogromne količine "džabe inzulina" koji pokriva HZZO. Blago nama i proizvođačima inzulina.

Mi obožavamo inzulin, po njemu je čak nazvan i cijeli portal naInzulinu.com. Ipak moramo biti svjesni da pretjerivanje u inzulinu ima svoju tamnu stranu.  Među ostalim, puno inzulina znači povećanu inzulinsku rezistenciju čiji je rezultat potreba za uzimanjem još više inzulina. Previše inzulina rezultira debljanjem, a debljanje znači novu povećanu inzulinsku rezistenciju – dakle opet još inzulina.

Nadalje, naše tijelo nije savršeno, kada se natrpate inzulinom tko vam garantira da će se sav taj inzulin apsorbirati baš onda kada bi vama pasalo? Nitko. Ako sjedite cijele dane za računalom i onda kad krenete doma padnete u hipoglikemiju – vrlo dobro znate o čemu govorim, ima toga još.

Na priloženoj slici je je doručak u bolnici u Slavonskom Brodu koji su dali bebi staroj 11 mjeseci kojoj je otkriven dijabetes. Uz ovakve „vrhunske“ prehrambene standarde u Republici Hrvatskoj - FIASP je možda potrebniji nego što nam se čini.

Sretno nam bilo

Ostale tekstove o ovom inzulinu potražite ovdje

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: