Davor Skeledžija

FIASP – prvi smo se dočepali najnovijeg i najbržeg inzulina na kugli zemaljskoj!

18/05/2017

Čak dva blogera vašeg omiljenog portala u svom frižideru, pod ključem, čuvaju posebnu supstancu – čudesnu vodicu koja će pobuditi ono najgore i najbolje u svakom dijabetičaru :). Pobuditi nadu da možemo jesti sladoled i ostale loše ugljikohidrate bez da upadnemo u čudesni „roller-coaster“ visokih i niskih šećera.  Sve zbog brzih ugljikohidrata i sporih inzulina :).

Svima vama kojima na uši izlaze naporni i dosadni zagovornici „low-carba“ ovo novo svjetlo na horizontu će dodatno biti zanimljivo. Možda ćete uskoro moći tvrditi da se pojavio novi inzulin koji je toliko brz i jak da visoke šećere uzrokovane prekomjernim uživanjem u ugljikohidratima - ruši kao kule od karata.

Maja Vuković je naša blogerica koja je svoju sreću privremeno potražila u Njemačkoj, a ono što je posebno važno - u njemačkom zdravstvenom osiguranju. Toliko je zadovoljna prvim dojmovima da je FIASP stavila tamo gdje je mislila da još dugo niti jedan inzulin osim Novo Rapida neće ući. Naravno, riječ je o njenoj INZULINSKOJ PUMPI!

Ja ću također podnijeti žrtvu rijetko viđenu na ovim prostorima. Samo zbog znanosti i edukacije, čak ću dva puta posjetiti slastičarnicu Millenium u centru Zagreba. Jednom sa „starim“ Novo Rapidom, a drugi put s novim Fiaspom! Isključivo u znanstvene svrhe ću pokušati uočiti razlike u brzini suočavanja Novo Rapida i Fiasp-a sa sladoledom s preljevom. Kako bi ovo ozbiljno istraživanje bilo što potpunije, suprotstavljene inzuline ću suočiti i s 50 grama Dorina čokolade sa zdravim lješnjacima.

Osim toga Fiasp ću promatrati i u „poslovnom okruženju“. Znate onu situaciju kada dođete u ured i šećer vam je malo iznad gornje granice, ali dok ste u uredu nikako ne pada iako dodajete inzulin. Naravno, čim izađete iz ureda – BAM završite u hipoglikemiji. S obzirom da se o FIASP-u govori kao ultra brzom inzulinu koji relativno brzo izađe iz sustava – možda se u ovakvim situacijama pokaže korisnim. Odradi "prljavi posao" spuštanja šećera i pokupi se van prepustivši nadležnost bazalu.  U tom slučaju niti jedna njemačka cijena neće biti previsoka barem za povremeno korištenje samo u vrijeme "krize". Naravno, svi se nadamo da će se u skorom trenutku pojaviti i u Hrvatskoj preko HZZO-a 🙂

Rezultate ovih istraživanja i još ponešto na temu - uskoro potražite na ovom portalu 🙂

Ukoliko pojma nemate otkud ova ružna kratica Fiasp, educirajte se čitajući prošli tekst - ovdje.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: