FIASP – prvi smo se dočepali najnovijeg i najbržeg inzulina na kugli zemaljskoj!

Čak dva blogera vašeg omiljenog portala u svom frižideru, pod ključem, čuvaju posebnu supstancu – čudesnu vodicu koja će pobuditi ono najgore i najbolje u svakom dijabetičaru :). Pobuditi nadu da možemo jesti sladoled i ostale loše ugljikohidrate bez da upadnemo u čudesni „roller-coaster“ visokih i niskih šećera.  Sve zbog brzih ugljikohidrata i sporih inzulina :).

Svima vama kojima na uši izlaze naporni i dosadni zagovornici „low-carba“ ovo novo svjetlo na horizontu će dodatno biti zanimljivo. Možda ćete uskoro moći tvrditi da se pojavio novi inzulin koji je toliko brz i jak da visoke šećere uzrokovane prekomjernim uživanjem u ugljikohidratima – ruši kao kule od karata.

Maja Vuković je naša blogerica koja je svoju sreću privremeno potražila u Njemačkoj, a ono što je posebno važno – u njemačkom zdravstvenom osiguranju. Toliko je zadovoljna prvim dojmovima da je FIASP stavila tamo gdje je mislila da još dugo niti jedan inzulin osim Novo Rapida neće ući. Naravno, riječ je o njenoj INZULINSKOJ PUMPI!

Ja ću također podnijeti žrtvu rijetko viđenu na ovim prostorima. Samo zbog znanosti i edukacije, čak ću dva puta posjetiti slastičarnicu Millenium u centru Zagreba. Jednom sa „starim“ Novo Rapidom, a drugi put s novim Fiaspom! Isključivo u znanstvene svrhe ću pokušati uočiti razlike u brzini suočavanja Novo Rapida i Fiasp-a sa sladoledom s preljevom. Kako bi ovo ozbiljno istraživanje bilo što potpunije, suprotstavljene inzuline ću suočiti i s 50 grama Dorina čokolade sa zdravim lješnjacima.

Osim toga Fiasp ću promatrati i u „poslovnom okruženju“. Znate onu situaciju kada dođete u ured i šećer vam je malo iznad gornje granice, ali dok ste u uredu nikako ne pada iako dodajete inzulin. Naravno, čim izađete iz ureda – BAM završite u hipoglikemiji. S obzirom da se o FIASP-u govori kao ultra brzom inzulinu koji relativno brzo izađe iz sustava – možda se u ovakvim situacijama pokaže korisnim. Odradi “prljavi posao” spuštanja šećera i pokupi se van prepustivši nadležnost bazalu.  U tom slučaju niti jedna njemačka cijena neće biti previsoka barem za povremeno korištenje samo u vrijeme “krize”. Naravno, svi se nadamo da će se u skorom trenutku pojaviti i u Hrvatskoj preko HZZO-a 🙂

Rezultate ovih istraživanja i još ponešto na temu – uskoro potražite na ovom portalu 🙂

Ukoliko pojma nemate otkud ova ružna kratica Fiasp, educirajte se čitajući prošli tekst – ovdje.


Još iz kategorije Inzulini:

Comments

2 responses to “FIASP – prvi smo se dočepali najnovijeg i najbržeg inzulina na kugli zemaljskoj!”

  1. […] Ponovno smo se uvjerili kako je inzulinska pumpa nevjerojatna pomoć maloj djeci, upoznali se s najnovijom inzulinskom  pumpom 640G o kojoj možete pročitati i ovdje. Vidjeli smo da i Libre može imati alarme, pa čak i kalibraciju, neslužbene upute su dostupne ovdje. Naravno, „krv nije voda“ te smo svjesni da i dalje ponekad moramo krvariti kako bi provodili uspješnu samokontrolu. S obzirom da je jednom djetetu “pobjegao” šećer na 20 mmol/l, a pri ruci nam je bio FIASP najnoviji i najbrži inzulin na kugli zemaljskoj, nismo se mogli suzdržati ? 2 jedinice Fiasp-a je malenu ubrzo dovelo ispod 10 mmol/l. Drugim riječima, svi sudionici Obiteljskog kampa 2017 su imali prilike iskusiti ili promatrati najnoviju tehnologiju na djelu. Sve o FIASP-u pročitajte ovdje. […]

  2. […] Prošle članke o FIASP-u možete pročitati ovdje i ovdje […]

Newsletter Powered By : XYZScripts.com