Dijabetes i škola – imamo borbeni komplet za vas!

Dijete s dijabetesom spremate u školu? Treba educirati nezainteresiranu ili uplašenu ekipu? Ili još bolje, ostaviti im vizualno atraktivne informacije o tome da vaše dijete nije vanzemaljac?

Sve je to za vas pripremila Hana-Petra Mrčela, dipl.graf.ing. – profesionalna dizajnerica i majka djeteta s dijabetesom. 😉

Krenimo redom:

Prvi dokument koji nudimo za preuzimanje je „10 stvari koje bi učitelji osobe oboljele od dijabetesa tipa 1 trebali znati“ i to u dvije inačice. Ako je vaše zlato žensko, preuzmite ga ovdje, a ako je muško, preuzmite ga ovdje. Nažalost, nismo u trendu pa za najnoviji „srednji rod“ još nemamo. 😉

Drugi dokument sa spomenutim informacijama namijenjen je učiteljima, a zove se „10 stvari koje bi učitelji učenika oboljelih od dijabetesa tipa 1 trebali znati“, preuzmite ga ovdje. Osim toga, na raspolaganju vam je i dokument „Dijabetes u školskoj klupi – informacije za nastavnike“, koji također preporučujemo da pogledate, a za preuzimanje je dostupan ovdje.

Treći dokument nosi vrlo originalan naslov: „10 stvari koje vam ni jedna mama malog dijabetičara neće reći… ILI MOŽDA HOĆE“. Njega je prevela i prilagodila Aleksandra Marović iz Udruge dijabetičara Mellitus Rijeka, a dostupan je za preuzimanje ovdje.

Svi ste već vidjeli plakate koji pojašnjavaju simptome hipo i hiperglikemije, no ako želite ove najnovije: poster s hiperglikemijom je dostupan ovdje, a hipoglikemija je dostupna ovdje.

Iskaznica osobe s dijabetesom – vjerojatno ste je negdje već dobili, ali ako niste ili ste ju zagubili, možete je preuzeti ovdje. Vrlo je praktična jer sadrži upute i na engleskom jeziku.

Posljednji, ali ne i manje važan, skup plakata sadrži dio informacija iz prošlih dokumenata, ali i neke vrlo važne dodatke. Njega su pripremile Hana-Petra i Mirta Kujundžić, a posebno je važno izdvojiti ovu po život važnu uputu za injekciju glukagena:

Cijeli dokument možete preuzeti ovdje.

Dio svakog pravog „borbenog kompleta“ moraju biti i ne baš tako sjajne okolnosti kojih također treba biti svjestan. Na taj način ćete im se, ako se „nedajbože“ dogode, spremno moći suprotstaviti. Stoga predlažem prošli tekst pod naslovom Diskriminacija djece u školama, autorice Mirte Kujundžić.

Sretno u školi!


Još iz kategorije Djeca: