Davor Skeledžija

Dijabetes i škola – imamo borbeni komplet za vas!

20/08/2020

Dijete s dijabetesom spremate u školu? Treba educirati nezainteresiranu ili uplašenu ekipu? Ili još bolje, ostaviti im vizualno atraktivne informacije o tome da vaše dijete nije vanzemaljac?

Sve je to za vas pripremila Hana-Petra Mrčela, dipl.graf.ing. – profesionalna dizajnerica i majka djeteta s dijabetesom. 😉

Krenimo redom:

Prvi dokument koji nudimo za preuzimanje je „10 stvari koje bi učitelji osobe oboljele od dijabetesa tipa 1 trebali znati“ i to u dvije inačice. Ako je vaše zlato žensko, preuzmite ga ovdje, a ako je muško, preuzmite ga ovdje. Nažalost, nismo u trendu pa za najnoviji „srednji rod“ još nemamo. 😉

Drugi dokument sa spomenutim informacijama namijenjen je učiteljima, a zove se „10 stvari koje bi učitelji učenika oboljelih od dijabetesa tipa 1 trebali znati“, preuzmite ga ovdje. Osim toga, na raspolaganju vam je i dokument „Dijabetes u školskoj klupi – informacije za nastavnike“, koji također preporučujemo da pogledate, a za preuzimanje je dostupan ovdje.

Treći dokument nosi vrlo originalan naslov: „10 stvari koje vam ni jedna mama malog dijabetičara neće reći… ILI MOŽDA HOĆE“. Njega je prevela i prilagodila Aleksandra Marović iz Udruge dijabetičara Mellitus Rijeka, a dostupan je za preuzimanje ovdje.

Svi ste već vidjeli plakate koji pojašnjavaju simptome hipo i hiperglikemije, no ako želite ove najnovije: poster s hiperglikemijom je dostupan ovdje, a hipoglikemija je dostupna ovdje.

Iskaznica osobe s dijabetesom – vjerojatno ste je negdje već dobili, ali ako niste ili ste ju zagubili, možete je preuzeti ovdje. Vrlo je praktična jer sadrži upute i na engleskom jeziku.

Posljednji, ali ne i manje važan, skup plakata sadrži dio informacija iz prošlih dokumenata, ali i neke vrlo važne dodatke. Njega su pripremile Hana-Petra i Mirta Kujundžić, a posebno je važno izdvojiti ovu po život važnu uputu za injekciju glukagena:

Cijeli dokument možete preuzeti ovdje.

Dio svakog pravog „borbenog kompleta“ moraju biti i ne baš tako sjajne okolnosti kojih također treba biti svjestan. Na taj način ćete im se, ako se „nedajbože“ dogode, spremno moći suprotstaviti. Stoga predlažem prošli tekst pod naslovom Diskriminacija djece u školama, autorice Mirte Kujundžić.

Sretno u školi!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: