Davor Skeledžija

Medtrum CGM ima mobitel aplikaciju u Hrvatskoj – na hrvatskom

21/08/2020

Da mi dva vrhunska dijabetologa nisu rekli koliko je ovo važno - ovog teksta vjerojatno ne bi bilo.

Kada se Libre onomad pojavio u Njemačkoj, tko god je nešto znao o dijabetesu i imao koju kunu na raspolaganju – nabavljao ga je tamo, a najveće face su bili oni koji su ga uspjeli nabaviti na engleskom iz UK. Mi Hrvati za sebe volimo reći da znamo jezike i nikome nije predstavljala problem činjenica da je Libre čitač na stranom jeziku. Krivo.


Točno je da njemački i engleski nisu predstavljali problem nama - nabrijanim pojedincima koji smo znali cijeniti i jedva financirali 24 satni uvid u kretanje razine glukoze. No, danas su senzori u Hrvatskoj ušli u „mainstream“ prvenstveno zahvaljujući HZZO-u i dostupni su neusporedivo široj populaciji osoba s dijabetesom. Stoga danas vrijede nova pravila, a jedno od njih glasi: sučelje bi trebalo biti na hrvatskom jeziku. To nije moj osobni stav, jer se engleskim služim skoro kao hrvatskim (loše – rekle bi lektorice 😊 ), ali to jest stav mnogih dijabetologa u Republici Hrvatskoj.

Dijabetolozi u Republici Hrvatskoj ne liječe samo one koji rasturaju engleski ili njemački, dijabetolozi pomažu i onim pacijentima koji jezike ne znaju. Dakle, ako i znate engleski, možda imate roditelja ili djeda koji jednostavno ne zna što znači „high“ ili „low“, a o naprednijem čitanju statistika da i ne govorimo.


Zaključak
Bauerfeind je s Medtrum CGMS-om prvi probio led u Hrvatskoj s hrvatskim jezikom i čekamo sve ostale igrače da učine isto. Abbott, Medtronic, Salvus - osjećajte se p(r)ozvanim, ne toliko od nas koliko od naših i vaših roditelja 😉 .

P. S. Osvrt na Medtrum CGMS pročitajte ovdje, informacije o dolasku na HZZO listu ovdje, a još tekstova na ovu temu potražite na portalu www.mojMedtrum.com

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: