Davor Skeledžija

Dolazi Libre koji će službeno trajati 21 dan!

30/07/2020

Zamislite imati senzor koji mijenjate praktički jednom mjesečno! Mislite li da je utopija? 😉

Pažljiviji pratitelji socijalnih mreža su primijetili uspjeh hakera u probijanju Libre zaštite od 14 dana. U ovom tekstu ne govorimo o hakerima, već o službenom proizvodu pod nazivom Abbott FreeStyle Libre EX Flash. Pogađate, EX je kratica od „extended“ (engl. produljeno).

Portal naInzulinu.com prvi u svijetu donosi ovu priču! 🙂

Abbott je nedavno ishodio CE certifikat za svoj senzor koji službeno traje 21 dan! Ovim uspjehom su se još jednom potvrdili kao jedni od najvećih i najbržih inovatora u ovom polju.

Grafiku pronašao Tim Street, DiabetTech.com

Grafiku pronašao Tim Street, DiabetTech.com

Informacije iznesene u ovom tekstu još nisu službene, ali gornja grafika dostupna na ovom Abbott linku donekle potvrđuje ovu priču.

Libre EX senzor će moći koristiti i djeca i odrasli. Doduše, nisam siguran da bih svom malom djetetu samo tako držao 21 dan elektrodu pod kožom i ljepilo na koži. Ali ako smo nešto naučili o senzorima - to je da je riječ o tehnologiji koja je vrlo individualna i svako se treba uvjeriti na vlastitoj koži. Osim toga, što je dijete starije to smo opušteniji 😉 .

S druge strane, tu smo mi odrasli. Kao korisnik koji je detaljno testirao Dexcom G5 senzore, mogu potvrditi da je gotovo svaki senzor na mojoj ruci izdržao preko 20 dana iako im je trajanje službeno deklarirano na samo 7. Stoga će uskoro biti stvarno sjajno imati na raspolaganju sustav koji je služeno odobren za korištenje 21 dan! 😊 Staviš ga i zaboraviš na njega.

Da ne bi bilo zabune, važno je naglasiti da je i dalje riječ o Libre 1 sustavu, dakle nema hibridnih alarma kao kod Libre 2. Osim toga, prema trenutno dostupnim neslužbenim informacijama, postojeći Libre 1 čitači neće biti kompatibilni s Libre EX-om niti će ih biti moguće nadograditi putem USB-a. Ostaje za vidjeti  hoće li se i kada sa LibreLink mobitel aplikacijom moći skenirati Libre EX senzor.

Što je sa preciznošću?
S obzirom da je riječ o vrlo friškom proizvodu, možete biti sigurni da će u njega biti ugrađen najnoviji algoritam za preciznost koji će nam osigurati MARD nešto manji od 10 – što je odlično. Trebat će obratiti pažnju i na to koliko je preciznost ujednačena svih 21 dan, ali s obzirom na ostala iskustva - veliki sam optimist.

Gdje je tu Hrvatska?!
Još uvijek je prerano pisati kada će proizvod komercijalno biti dostupan bio gdje u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, no realizirani EU CE certifikat je znak da pričamo o nečem vrlo opipljivom, a ne o magli. Osim toga, s obzirom da smo sada zrelo i stabilno tržište s postojećim Libre 1 sustavom, budite sigurni da ovu novu L1 opciju nećemo dugo čekati.


Zaključak
Meni osobno jako puno znače različiti globalni sporazumi koje proizvođači senzora potpisuju s proizvođačima inzulinskih pumpi u svrhu automatizirane isporuke inzulina. Pa je tako Abbott potpisao ugovor sa OmniPod-om, koje također očekujemo u Hrvatskoj, a to nije jedini slučaj.

U kojem će točno smjeru još ići razvoj senzora u srednjoročnoj budućnosti – teško je predvidjeti. Hoće li se još značajno povećati preciznost, hoće li ići skroz pod kožu, hoće li im se dimenzije značajno smanjiti – ili možda sve navedeno?

U svakom slučaju sigurno je da će ovo produljenje senzora dijelu populacije dodatno olakšati život s dijabetesom i nametnuti novi tempo konkurenciji – što je odlično!

Čestitke Abbottu i sretno nam bilo 😊

Instagram: @mrsdiabetic

Instagram: @mrsdiabetic

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: