Gost autor

BiH: moje prvo iskustvo sa AiDEX senzorima

19/08/2023

Moj dijabetički staž traje skoro 30 godina tako da pamtim i dane kada smo mjerenje ŠUK-a obavljali isključivo na bolničkim kontrolama. Imam tip 2 dijabetes ovisan o inzulinu, injekcije smo nekad davali u striktno određenim dozama pomoću jednokratnih šprica, hranu smo računali preko jedinica za hljeb..

Dijabetičari u BiH su prošli jako težak i trnovit put do konačne pojave senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, iskreno - dolazak AiDEX-a sam dočekala s velikim oduševljenjem, ali i strahom.

Došli su AiDEX senzori u BiH – kreće li novi progon Libre korisnika?!

Senzore koristim već desetak godina i poprilično sam upoznata sa svim problemima koji nas mogu snaći pri njihovom korištenju. Staviti senzor o kom ne znam apsolutno ništa mi je bio popriličan izazov te sam odlučila istovremeno koristiti dva senzora. Podatke sam bilježila pa ću slike priložiti u tekstu.

Aplikacija senzora je jednostavna i vrlo slična aplikaciji Libre senzora, dakle radi se uz pomoć priloženog aplikatora i ljepljive trake. Razlika je što na AiDEX senzor trebamo dodati i transmiter koji se uklapa u senzor jednim „klikom“, a na isti način se i uklanja nakon isteka senzora.

Sam senzor je malen i praktičan. Ja sam vrlo aktivna osoba i u svih 14 dana se samo jednom desilo da sam senzorom zapela za dovratak. Ljepljiva traka je odradila svoj posao i senzor se nije ni milimetar pomaknuo s mjesta te je nastavio raditi bez ikakvih problema.

AiDEX senzor podatke konstantno preko Bluetooth-a šalje na mobitel i pravi krivulju dnevnog profila ŠUK-a. Ukoliko se Bluetooth veza prekine zbog udaljenosti mobilnog telefona od senzora, čim priđemo dovoljno blizu - veza se sama uspostavi i senzor nastavi sa radom.

Stavka koja oduševljava su alarmi za hipo i hiperglikemiju koji su ono što najviše pomaže kod regulacije i sprečavanja ozbiljnih problema s kojima se svi mi svakodnevno susrećemo, a od velike pomoći je i aplikacija na našem jeziku, kao i tim za podršku korisnicima.

Avantura sa AiDEX-om je krenula poprilično obećavajuće. Mjerenje iz prsta 6,7mmol/L, senzor pokazao 6,1 mmol/L:

Vrijeme se razlikuje jer kao i svaki „stari dijabetičar“ nikada ne postavim sat na aparatiću.

Usporedba krvi i AiDEX senzora

Lijepo smo se družili do moje prve hipoglikemije kada je situacija bila ovakva:

Naravno da su mi se popalili svi alarmi i da sam tražila pomoć od AiDEX-a jer najgore što može da se desi jednom dijabetičaru je senzor koji zaboravi pokazati hipoglikemiju. To i nije tako strašno kada ste budni i mogli ste osjetiti hipoglikemiju, kao ja u ovom slučaju.... Ali ako krenete na spavanje, oslanjajući se samo na senzor i mislite da idete sa ŠUK-om 6mmol/L, a on je u stvari 3,9 mmol/L-noć neće baš dobro završiti.

Srećom, AiDEX ima opciju kalibracije. Ja sam ju uradila tada i nije bila potreba niti jedna više do samog isteka senzora. Osim toga, opće je poznato da su senzori prvi dan neprecizniji zbog "traume tkiva" nastale ubodom.

Gornja lijeva fotka prikazuje razinu šećera koju je pokazivao Libre preko Glimp-a i dexno Aidex sa službenom aplikacijom. Jako dobro.

Pošto sam ja osoba koja se mnogo više plaši hipoglikemije nego hiperglikemije, tačnost senzora u tim trenucima mi je jedan od najvažnijih faktora pri odabiru istog. Stoga ću postavit još jednu sličicu za usporedbu za sve one koji su bili ili jesu skeptični zbog tek pristiglih senzora:

Što se mene tiče, prošli su rigoroznu provjeru i tek sada se mogu veseliti što ih možemo kupiti u svojoj državi 🙂

Ovim putem se zahvaljujem porodici, prijateljima i svim onim poznatima i nepoznatim ljudima koji su imali volju i želju da pomognu i kupe senzore u najrazličitijim državama širom Evrope.. Onima koji su ih kilometrima vozili do BiH i olakšavali živote dijabetičarima koji su imali „sreću“ da se ovdje rode.

Hvala i distributeru AiDEX senzora, tvrtki CEE-MED na ustupljenoj opremi i svesrdnoj pomoći u ovoj malenoj avanturi. Ako Vas interesuju ovi senzori posjetite portal www.dia.ba i učlanite se u zatvorenu Facebook grupu AIDEX senzori.

Lijep pozdrav, Aida

p.s. za sada su senzori službeno registrirani za osobe iznad 14 godina


Još iz kategorije CGMS/FGMS: