Davor Skeledžija

Došli su AiDEX senzori u BiH – kreće li novi progon Libre korisnika?!

13/08/2023

Upućeniji u stanje u Bosni i Hercegovini znaju da su brojne udruge, ali i firme, imale ozbiljnih problema zbog financiranja Libre senzora.

Ukratko, događao se ozbiljan progon nekih udruga koje su svojim članovima nabavljale senzore iz inozemstva, a čak su i firme koje su donirale novac doživljavale velike neugodnosti i probleme.

Iako su takvi postupci dokaz teške moralne i etičke degradacije, s poslovne strane to ima smisla. Ako je neka tvrtka uložila određeni novac da registrira neki senzor u BiH, „logično“ je da želi „osigurati svoju investiciju“ na način da protjera onu „konkurenciju“ koje u BiH službeno i nema. Posao svuda, a posebno u BiH, prečesto ne poznaje moral i etiku, a interesi pacijenata su na zadnjem mjestu.

Aidex senzori u BiH i Srbiji? Osobno iskustvo

Kreće li novi progon Libre korisnika?

Nije tu samo Libre, u susjednoj Hrvatskoj odakle se senzori najviše dobavljaju, dostupan je i Dexcom ONE te Medtrum. No trenutno je ipak Libre najpopularniji i da, njegov proizvođač još uvijek nije zainteresiran za službeni dolazak u BiH i Srbiju.

Zbog vrlo ružnih iskustava s distributerima drugih senzora u BiH, puno se uplašenih Bosanaca javilo redakciji portala naInzulinu.com u strahu da će ponovno biti progonjeni oni, odnosno njihove udruge. Ali sada bi novi izvor problema i novi progon mogao pokrenuti distributer AiDEX senzora – tvrtka CEE-MED d.o.o.

Kontaktirali smo direktora distributera Aidexa – tvrtku CEE-MED

Momentalno je poslan službeni upit g. Medinu Okiću, direktoru tvrtke CEE-MED; zanimalo nas je jesu li strahovi osoba s dijabetesom i njihovih obitelji u BiH opravdani? Hoće li i tvrtka CEE-MED sada učiniti sve da „zaštiti svoju investiciju“ te hoće li početi napadati udruge koje će eventualno nastaviti nabavljati senzore iz inozemstva i firme koje namjenski doniraju novac?

Napomenimo još da sada tvrtka CEE-MED također slobodno može početi lobirati u zdravstvena osiguranja i općine koje financiraju sve senzore – kako bi prestale s time. CEE-MED može inzistirati da se financiraju samo senzori koji su službeno registrirani u BiH i time potencijalno nanijeti ogromnu štetu pacijentima kojima Libre ili Dexcom savršeno funkcioniraju.

Evo službenog odgovora iz tvrtke CEE-MED, zastupnika Aidexa:

Želim na prvom mjestu istaknuti stav naše firme, mi razumijemo kako je Diabetes mellitus zahtjevna bolest, posebno što se tiče populacije djece sa Tip 1; kroz koje izazove prolaze djeca i njihovi požrtvovani roditelji.

Pratimo duže vrijeme ogromno zalaganje pacijenata i njihovih Udruženja da se omogući refundacija senzora tj. CGMS od strane nekih od Fondova zdravstvenog osiguranja. Srećom, uspjeli su.

Mi ne želimo biti novi problem, posebno za djecu koja pohađaju osnovnu školu, kao i njihove roditelje.

Imali su dosta izazova oko pojedinih medicinskih sredstava, pratili smo to u medijima. Naš stav je da pacijenti imaju mogućnost izbora kod nabavke CGMS, da se nađe modalitet da im se omogući refundacija senzora koji preferiraju, s kojim su do sada bili zadovoljni, do iznosa refundacije koji odredi nadležni Fond zdravstvenog osiguranja.

Na drugoj strani mi poštujemo propise i zakone koji su na snazi u BiH, znamo da je odluka na nadležnim tijelima; ali mi nikada nećemo inicirati da se AiDEX preferira u odnosu na druge CGMS, uključujući one koje pacijent nabavi izvan BiH.

Za kraj, sretni smo da sada npr. u Kantonu 10 i Distriktu Brčko BiH svi pacijenti sa Tip 1 mogu dobiti AiDEX senzor i transmiter bez plaćanja u lokalnoj apoteci, na recept. Mnogi pacijenti nisu imali materijalne mogućnosti unaprijed platiti kvartalne ili četveromjesečne količine CGMS u inostranstvu (iznosi npr. od 800 -1100 KM), tako da su bili uskraćeni za CGMS.

Medin Okić na fotografiji lijevo

Lijevo na fotografiji: Medin Okić direktor i vlasnik tvrtke CEE-MED d.o.o., Sarajevo

Osim toga, naše objektivne prednosti su što korisnik za AiDEX senzore ima mogućnost reklamacije u BiH, dakle dobijanja zamjenskog senzora u apoteci. Na taj način osiguravamo da su propisi Agencije za lijekove i medicinska sredstva poštivani, kao i transport u zadatom režimu.

Tu je još i lokalna podrška korisnicima preko telefona, emaila, a mogući su i osobni susreti sa našim uposlenicima ukoliko je potrebno oko aplikacije, obuke, savjeta.

Kako bismo na što jednostavniji način približili ovaj senzor pacijentima, napravili smo lokalnu web stranicu www.dia.ba na kojoj su na našem jeziku sve potrebne informacije o senzorima, mogućnost reklamacije i sl.

dr. med. Medin Okić, direktor i vlasnik tvrtke CEE-MED d.o.o., Sarajevo

Zaključak

Mnoge udruge u BiH, kako to i treba biti, održavaju intenzivnu komunikaciju sa svojim zdravstvenim osiguranjima i općinama koje financiraju senzore. Odmah saznaju kada neki distributer povlači nemoralne poteze koji su suprotni interesima pacijenata. Stoga, dragi predsjednici, članovi i aktivisti, pošaljite im ovaj tekst i pratite "stanje na terenu", ako se ispostavi da informacije u ovom tekstu nisu istinite - odmah ćemo ih demantirati.

Moral i etika i dalje žive u Bosni i Hercegovini. Sretno vam bilo!

p.s. učlanite se u novu Facebook grupu "AiDEX senzori"

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: