Davor Skeledžija

Abbott napravio punokrvni Libre s alarmima - za sportaše

20/09/2020

Da dobro ste pročitali, i to za sportaše bez dijabetesa.

Prije nego što pomislite da izmišljam, ovdje je Abbottova službena objava za medije (engl. press release).

Iza ovog poteza stoji teza da sportaši koji se hrane tako da im razina glukoze ostaje stabilna za vrijeme fizičke aktivnosti – postižu bolje rezultate. Studija je objavljena u American College of Sports Medicine i možete je pogledati ovdje.

Kao što znamo, Libre 2 je ustvari punokrvni rtCGM koji je Abbott umjetno ograničio (članak: Libre 2 kao punokrvni CGMS). E, pa ta su ograničenja uklonjena, barem u ovoj verziji, pod  punim nazivom Libre Sense Glucose Sport Biosensor.

„Libre sportaš“ ustvari ima ono što mi ovdje u Hrvatskoj želimo.
Ima aplikaciju!
Ima prave alarme!
Bit će dostupan i poseban sat koji će direktno komunicirati sa senzorom!


U objavi za medije stoji da će Libre Biosenzor kroz nekoliko tjedana biti dostupan preko Supersapiens webshopa, i to u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Biosensor ima CE certifikat za prodaju/marketing u EU, ali kao non-medical device, zahvaljujući čemu ga mogu prodavati i u Plodinama ako požele. Paket od dva senzora trebao bi koštati 160 €, a za 6 komada trebat će izdvojiti 420 €. Postojat će i pretplata koja će mjesečno iznositi 130 € i moći će se otkazati bilo kada.

Zanimljiva je još i činjenica da je jedan osnivača Supersapiensa Phil Southerland, bivši biciklist s dijabetesom, iznimno poznat u međunarodnoj zajednici. Pored njega su tu još dva šefa iz Novo Nordiskova biciklističkog tima. Istog onog čiji je član bio i naš Nenad Šimunko.

Phil Southerland i Nenad Šimunko

Phil Southerland i Nenad Šimunko

Zaključak
Ne znam koliko će sportaša to kupovati, ali znam da je krajnje vrijeme da nam u Hrvatskoj konačno Abbott dopusti službenu mobitelsku aplikaciju. Čuo sam da je HZZO usprkos krizi uredni platiša senzora Libre koje trošimo. Stoga bi bilo korektno da nakon 2 godine, ne samo sportaši, nego i pravi dijabetičari dobiju aplikaciju za praćenje glukoze.

Doduše, stanje nije baš toliko loše jer u Hrvatskoj na HZZO listi postoji i konkurentni Medtrum koji mogu upotrebljavati oni kojima su važni alarmi zato što ne osjećaju hipoglikemije, kao i roditelji koji žele na udaljenosti pratiti glikemiju kod svojeg djeteta. A uskoro očekujemo dolazak i Medtronic Guardiana – još jednog samostalnog CGM-a s odličnom aplikacijom.

Ukoliko vam je Abbott ipak drag i želite ih podsjetiti da postojimo i još uvijek čekamo aplikaciju LibreLink, popunite Abbottov obrazac za kontakt (na ovoj adresi) i pošaljite im poruku, može i ovakvu:

Dragi Abbotte,
već su dvije godine Libre senzori u Hrvatskoj dostupni preko zdravstvenog osiguranja i jako smo sretni zbog toga. No isto je tako jako važno da ne stojimo na mjestu, da idemo naprijed i da nas se ne zaboravi, čak ni u Hrvatskoj. Trenutačno se baš tako osjećamo.

Ne samo da još nema senzora Libre 2 koji su već koju godinu dostupni u nizu zemalja, nego nam čak cijelo ovo vrijeme onemogućavate korištenje aplikacije LibreLink za pametne telefone. To nije u redu i ostavlja dojam velike nebrige i nerazumijevanja za korisnike čije osiguranje uredno financira Libre senzore. Da ne govorimo o nerazumijevanju prema roditeljima koji žele na udaljenosti pratiti šećer kod svojeg djeteta.

Želimo vam što više osobnih i poslovnih uspjeha u Republici Hrvatskoj, želimo vam uspjeh i s novim senzorom za sportaše, ali kao vaši potrošači opravdano smatramo kako imamo pravo tražiti da se pokrenete i konačno nešto učinite u vezi s aplikacijom za Hrvatsku.

Srdačan pozdrav,
Vaš vjerni korisnik / korisnica

Sretno!

p.s. jeste se prijavili na besplatni Data4Diabetes meetup? 😉

Pozvani ste na Data4Diabetes MeetUp!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: