Ivica Suran

Libre 2 kao punokrvni rtCGM bez ikakvih dodataka!

31/07/2019

Sandra Kessler, na naslovnoj slici lijevo, osebujna je osoba s velikim tehničkim znanjem s kojom sam u kontaktu više od 3 godine. Samo ako kažem da je sama složila i proizvodila i testirala MiaoMiao like gadget puno prije MiaoMiaoa i Bluecona, i to sasvim sama (i softwerski i hardwerski), možete pretpostaviti da se radi o tehnički dobro potkovanoj osobi. Samim time njezino reprogramiranje aplikacije za Libre tzv. reverznim inženjeringom je pothvat vrijedan divljenja.

FreeStyle Libre 2

FreeStyle Libre 2

 

Informacija za „manje tehničke“ osobe
Libre 2 službeno ima samo funkciju alarma u slučaju visokog i niskog šećera, ali zapravo on svakih 5 minuta šalje kompletne vrijednosti glukoze u čitač i mobitel. Iako ih LibreLink aplikacija ne prikazuje, podaci se ipak nalaze spremljeni u jednoj datoteci na mobitelu. Sandra je modificirala originalnu aplikaciju, dodala vezu prema drugoj xDrip aplikaciji i voila, u malom Libre 2 senzoru ustvari imate punokrvni rtCGMS; bez dodatnog transmitera, resetiranja, punjenja, blabla. Samo stavite Libre 2 senzor, aktivirate ga pachiranom LibreLink aplikacijom i u zadnjoj verziji xDripa stavite pod source: „patched LibreLink“.

Originalna LibreLink aplikacija lijevo i xDRIP desno

Originalna LibreLink aplikacija lijevo i xDrip desno

Zašto se samo ne podijeli patchirana aplikacija, nego se zahtijeva kompletni proces patchiranja?
Jedan od razloga je to što su autori informatičari i ono što rade nije dozvolila nijedna institucija, a kada vam život i vaša pogrešna reakcija može ovisiti o vrijednosti očitanja s te aplikacije – stvari postaju poprilično kompleksne. Ovako kada vi pacthirate aplikaciju, sami preuzimate odgovornost za rezultate takve modificirane aplikacije i pretpostavlja se da imate tehničko znanje i da znate što radite. Time se osobe s manjim informatičkim znanjima dovode u lošiju poziciju, što i nije baš fer, ali dok nam kompanije koje se bave CGM-ovima i closed loop sustavima ne daju rješenje koje je ujedno i odobreno od strane regulatornih agencija (EMA i FDA npr.), nemamo baš i neki izbor.

Kako Libre 2 radi kao full rtCGM?
Libre 2 kao full rtCGM radi odlično. Domet je možda malo manji od MiaoMiaoa, ali radi kroz jedan zid, na 10 metara; kada izgubi signal, rekonekcija je gotovo trenutna. Preciznost nam je dobra za sada, ali nadam se da će Dora (na naslovnici desno) napisati recenziju iz prve ruke. Koliko je sve smooth govori i činjenica da traži vezu kako nabavljati Libre 2 ili mijenjati Libre 1 za Libre 2 senzore. Budući da je nju prilično teško nagovarati na promjene u upravljanju dijabetesom, to je stvarno velika stvar i veliki uspjeh 😊. Vrijednosti prati pomoću pametnog sata TicWatch C2  koji radi odlično, ali za Libre 2 spomenuti sat još ne može biti samostalan kolektor, već je uz sat još uvijek potreban mobitel. Uskoro.

Tehnički detalji i kako sve ovo upogoniti dostupni su na ovom linku (update: na žalost link više nije dostupan budući da im ja Abbott zaprijetio tužbom). Još jedno pojašnjenje i opis ovog „fenomena“ dostupno je u tekstu Patching LibreLink for Libre2 – clearing the FUD.

Opaska urednika: Libre 2 je trenutno dostupan u Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj i još nekim zemljama. Ovakvo korištenje nije odobrio Abbott ni regulatorne agencije (off-label). Hrvatska je u srednjeročnim ili čak dugoročnim planovima za dolazak Librea 2, ali to nam nije i ne može biti izgovor za frustracije. Imamo Libre 1 preko HZZO-a bez doplate, a očekujemo i dolazak konkurencije. 


Još iz kategorije CGMS/FGMS: