Davor Skeledžija

Novi inzulini

18/07/2016

Novi INZULINI predstavljeni su na Američkoj dijabetičkoj konferenciji ‪#‎ADA2016‬‬‬‬. Došli smo do možda najvažnije komponente našeg života – inzulina. Lilly je najveći sponzor ‪#‎2016ADA‬‬‬‬ konferencije, no nekako imam dojam da ih je Novo Nordisk na samoj konferenciji zgazio. Bilo je to brutalno za gledati s obzirom da je Lilly baš u Americi na domaćem terenu, dok Novo ipak živi u Europi.

insulin2

U ruci držim poveću i podeblju Novo Nordiskovu knjigu „Scientific material presented at ADA 2016“ iz koje bi se moglo zaključiti da je Novo ubacio u petu brzinu i opako gazi naprijed. Tresiba je iskakala iz svake paštete; već znamo da je to najnoviji bazalni/dugodjelujući inzulin, proizvođač tvrdi da uzrokuje manje hipoglikemija, ima stabilnije profile, duže traje, uzima se jednom dnevno, manje je bitno vrijeme uzimanja, itd.

Stvarno možemo biti zadovoljni što je u Hrvatskoj na listi, a ni regija ne zaostaje puno. Istina u Hrvatskoj je uz doplatu, ali s obzirom da su ostali dugodjelujući inzulini; Levemir, Lantus i Toujeo i dalje besplatni, nemamo se što žaliti. Štoviše, možemo čestitati HZZO-u na fleksibilnosti i Novo Nordisku na hrabrosti što je s novom zvijezdom ušao na ipak pomalo razmaženo i maleno tržište gdje smo navikli imati inzuline bez ikakve nadoplate.

svjetski dan

Iako dio naših liječnika „iz nekog razloga“ prilično vole Novo Nordisk inzuline, teško da će neki pacijent kontinuirano doplaćivati inzulin s kojim ne postiže dobre rezultate.

No, plod moje znatiželje je bilo i predstavljanje istraživanja vezanih za Faster acting insulin Aspart ili za prijatelje „Još brži Novorapid“. Treba uzeti u obzir da je autor i/ili financijer studija Novo Nordisk, no one pokazuju da korištenje tog inzulina donosi statistički značajno smanjenje hba1c-a u odnosu na NovoRapid. Inzulin puno brže počinje djelovati, točnije za oko 4 minute.

Prvi korisnici koji mi padaju na pamet su naravno oni kojima se ne da čekati obrok, mala djeca za koju nikad ne znaš koliko će pojesti pa im se inzulin često daje na kraju obroka i naravno ja razmaženi pumper. S obzirom na to da inzulin brže djeluje, ekipa koja voli jednostavne ugljikohidrate koji brzo dižu šećer, bi možda mogla doći na svoje. Sladoled mi prvi pada na pamet kao odabir.

No, oni što mlate po burecima, pizzi, ćevapima s lepinjom i sličnim ljepotama, se baš neće usrećiti, jer će opet trebati dodavati injekcije naknadno. Doduše, vjerojatno to već i sad rade ako su dobro regulirani. Naravno, pumperi sa svojim dual/pizza bolusima će vjerojatno prvi pohrliti na novi inzulin, no vrijeme i praksa će tek pokazati dal su očekivanja ostvariva.

Sve što sam ovdje napisao je jako friško i kao što su i predavači naglasili - još se mora istražiti. U svakom slučaju, nakon svojevrsnog zatišja, vjetrovi su počeli puhati sa svih mogućih strana i stvarno nam s dijabetičkim novitetima neće biti dosadno.

insulin

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: