Davor Skeledžija

Važno – stigao je odgovor s Vuka Vrhovca

20/05/2019

Prošli članak „Očajan apel za Vuk Vrhovac i brigu za oči" privukao je vašu pažnju s obzirom na to da vas je puuno popunilo anketu, ali i pažnju mnogih drugih. Osim što ste popunili anketu, potrudili ste se da ova naša priča ne ostane samo na ovom portalu. Tako su svoj doprinos dali Večernji list i T-portal, a priču će objaviti i Jutarnji list.

Situacija s Vukom nije onoliko loša kao što sam je opisao, nego JE JOŠ GORA. Ovdje samo govorim o oftalmologiji, a gdje su tek svi ostali odjeli.

Da ponovno navedemo osnovne uređaje za pregled očiju na Vuku i trenutno stanje:

1.) OCT uređaj
Vuk Vrhovec ga u zapravo nema. Ono što imaju je posuđeni uređaj koji se nalazi na privremenoj posudbi koja je istekla.

OCT uređaj na posudbi

2) Laserski uređaj
Vuk ga također nema, nego plaća najam od 13 000 kn mjesečno.

Laser u najmu

3) Fundus kamera
To je jedino što Vuk uistinu ima, ali potječe iz 2005. godine! Dakle, kamera je stara cca 15 godina, za sada radi… Budući da je serviser rekao da su šanse za daljnje popravke nikakve, tko zna koliko dugo.

Fundus kamera stara 15-ak godina

Nije teško naslutiti da je svakome imalo ambicioznom liječniku, s ovakvom opremom, jedna noga već napustila Vuk u potrazi za poslom na kojem će imati osnovna sredstva za rad.

Nade za optimizam ipak ima, štoviše!
Novi predstojnik, doc. dr. sc. Dario Rahelić, nova nada Vuka o kojemu smo pisali ovdje, službeno je odgovorio na dopis i članak! Kompletan službeni odgovor pročitajte u nastavku, a ja bih izdvojio nekoliko bitnih stvari, nekoliko valjanih razloga za optimizam:

1) OCT uređaj
Doc. Rahelić potvrđuje da je OCT uređaj iznimno važan u dijagnostici promjena stražnjeg segmenta oka i da ga Referentni centar za dijabetes Vuk Vrhovac treba imati. Naglašava da ravnatelj i uprava KB-a Merkur intenzivno rade na pronalasku rješenja za nabavu i obnavljanje OCT-a i ostalih uređaja! Ono što sam još pouzdano doznao je da spomenuti OCT uređaj na posudbi nije vraćen vlasniku, iako je istekao rok. 🙂 Točnije, učinit će sve da se nađe način da on ostane na Vuku ili da se nabavi drugi, prikladan uređaj! Tko ima potrebu za tom dijagnostikom – uređaj je i dalje na Vuku. 🙂

2) Laserski uređaj
Osigurana su sredstva za najam najmodernije inačice spomenutog uređaja, ali u službenom dopisu u nastavku još stoji i da je u planu i njegova kupovina! 🙂 Ako ne vjerujete, dopis je u nastavku.

3) Fundus kamera
Zahvaljujući svojoj važnoj ulozi u Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji, doc. Rahelić je uspio osigurati potpuno novu, modernu, mobilnu fundus kameru! Više detalja u dopisu u nastavku.

Pomno ćemo pratiti i izvještavati o razvoju događaja, a svakako pročitajte cijeli službeni dopis s Vuka Vrhovca u nastavku. Zagrebačko dijabetičko društvo je već zatražilo sastanak s pročelnikom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr. sc. Vjekoslavom Jelečom, kako bi se pomoglo Vuku. Ne zaboravimo da liječničku pomoć na Vuku godišnje potraži 91 000 Zagrepčana.

Zaključak
Stanje je i dalje ozbiljno, ali očigledna je svijest o tome da postoji ogroman problem – što je prvi preduvjet da se situacija poboljša. Svi znamo da novaca uvijek nedostaje i da će ga trebati pronaći (možda i u Poglavarstvu Grada Zagreba?). Ipak, imate potpuno pravo tražiti i očekivati da oftalmologija, ali i ostali odjeli na Vuku Vrhovcu, ostanu (ili postanu) centri kliničke i zdravstvene izvrsnosti. Da Vuk bude mjesto gdje ćemo dobivati najbolju skrb u skladu s najnovijim saznanjima i svjetskim standardima! Ukrao sam kraj iz donjeg dopisa. 🙂

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: