Davor Skeledžija

Očajan apel za Vuk Vrhovac i brigu za oči

28/04/2019

Ministri ne daju ostavke, sudovi štede tajkune, policija štiti političare, socijalna skrb ne štiti djecu. Gdje god gurnuli nos, zapuhnut će nas smrad. I mene je nedavno zapuhnuo, ali nije došao iz HZZO-a i nema veze s inzulinima.

Ako imate jako dugo dijabetes, koliko god se trudili, postoji mogućnost da ćete se kad-tad ipak susresti s nekom komplikacijom. Primarno je imati dobre šećere, ali jednog dana će vama ili vašem djetetu kvalitetna i brza dijagnostika očiju možda spasiti vid ili barem prevenirati puno veće probleme. Tako sam završio na oftalmološkom pregledu (pregled očiju) na Vuku Vrhovcu, ustvari u KB-u Merkur. Riječ je o jednom od, za mene, najstresnijih pregleda u životu, a rezultati nisu bili loši, iako imam dijabetes oko 30 godina.

Pa gdje su onda problemi?
Kada sam ušao u ordinaciju, osoba koja tamo radi mi je rekla: „Dragi Davore, ove nalaze dobro čuvaj jer je ovaj OCT uređaj kod nas samo privremeno i kad ga vratimo ostat ćemo bez svega − uređaja i nalaza... Ova fundus kamera lijevo stara je cca 15 godina, na posljednjem servisu nam je majstor rekao da je to toliko staro i popravljano da ga više ne zovemo kad se opet pokvari.“

Lijevo - nepopravljivi uređaj fundus kamera; desno -  moderni OCT na posudbi

− „Pa što ćeš mi sljedeći put dijagnostiku očiju povećalom raditi!?!?“ − uzviknuo sam, bijesan i očajan zbog novog otkrića, novog potonuća vjere u zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

Ako vidite dalje od nosa, ako ste ikada bili ili planirate otići u zagrebački Vuk Vrhovac − referentni centar za dijabetes u Republici Hrvatskoj (!) – ovo što ste upravo pročitali bi vas trebalo razbjesniti! Sukladno modernim trendovima u Republici Hrvatskoj, veće su šanse da vas na Vuku dočeka svećenik koji će izmoliti Zdravo Marijo za vaš vid, nego moderni OCT uređaj koji košta oko 250 000 kn.

Zar svi ne zaslužujemo moderan OCT uređaj i ovakve nalaze?

Ako vam se 250 000 kn čini puno, znajte da kompletan pregled u nekoj privatnoj klinici stoji cca 800 kn. Dakle, dovoljno je naći 312 pametnih osoba (ili budala?) u Republici Hrvatskoj koje mogu donirati 800 kn za kupnju OCT uređaja. Točnije, treba naći 311 osoba, jer ću ja svojih 800 kn donirati Vuku za nešto što je vrlo potrebno bez da „trepnem okom“, a nisam jedini.

Možda nije sve tako crno
Vuk Vrhovac je dobio novog predstojnika, a riječ je o poznatom liječniku Dariu Raheliću (članak ovdje). Mislim da je svjestan da mi nismo krtice koje žive pod zemljom, odnosno da nismo vrsta kojoj su oči gotovo nepotrebne. Vjerujem da razumije da je vid jedno od najvažnijih osjetila za ljudsko biće.

Zar ćemo uistinu dozvoliti da ostanemo bez uređaja za pregled očiju?!

Nećemo!
Dr. Rahelić, nova nada Vuka Vrhovca, preuzeo je vruću stolicu 16. ožujka 2019. Kao što znate, svaka nova vlada ima pravo na 100 dana mira, odnosno vremena da se barem donekle upozna sa situacijom i odredi prioritete. I dr. Rahelić ima pravo na to, iako će ga vjerojatno nagazit' svi živi sa svojim „željama i pozdravima“, savjetima što je najbolje za sirotog Vuka...

Je li to jedini problem na Vuku?
Nažalost, vjerojatno propast oftalmologije nije jedini problem koji muči Vuk Vrhovac, kliniku koja je nekad bila svjetski uzor u brizi za dijabetičare. Govorim o klinici koju su sa strahopoštovanjem promatrali stručnjaci iz Europe i svijeta, dolazili se školovati i učiti o „hrvatskoj dijabetologiji“! Zdenko Škrabalo, otac moderne dijabetologije, negdje se u grobu okreće od muke. Gleda od nekud i misli si: „Za što sam se ja borio…“. Možda se na Vuku raspada kanalizacija, možda treba uložiti u statiku prije nego što se zgrada uruši, a možda mu matična institucija KB Merkur ne želi dati ni lipe za naše oči. Želite li završiti u privatnim i skupim klinikama ili na dugim listama čekanja odjela drugih hrvatskih bolnica?

Crni scenarij B
Svatko zna nekog, netko je dobar s medijima, netko s političarima, netko s institucijama i tvrtkama. Znate pisati emailove? I to se broji! Vjerujte mi, ovo možemo postići neusporedivo lakše, nego što je bilo uvjeriti HZZO da financira senzore za „Život s manje boli“!

Za slučaj da scenarij A ne upali, dr. Rahelić bude zatrpan s milijun drugih problema, funkcija i obaveza; molim vas da odgovorite na iznimno kratku anketu od samo 8 pitanja o tome što biste eventualno mogli učiniti za spas oftalmologije na Vuku Vrhovcu. Da, novac je bitan, ali kreativnost i veze su još važnije, barem u Hrvatskoj. A svatko nekog zna, jer Hrvatska je selo. Budžet Grada Zagreba iznosi 8,8 milijardi kuna, a imaju i Ured za zdravstvo; najveće i najmoćnije tvrtke u Hrvatskoj smještene su baš u gradu pod Medvednicom u Vukovom susjedstvu. U svim tim tvrtkama radi najviše Zagrepčana, njih je u 2017. godini bilo čak 9.194 na pregledu u Vuku Vrhovcu!  Ni to nije sve, u Vuk dolaze osobe s dijabetesom iz cijele Hrvatske i one žele obaviti sve preglede na jednom mjestu, a ne obilaziti različite bolnice za najosnovnije pretrage, a di su još liste čekanja. Svi mogu pridonijeti!

Ako ipak mislite da ne možete učiniti ništa, upoznajte moju dobru prijateljicu Andreju Veljaču, osobu s dijabetesom koja ne vidi i predsjednicu Hrvatskog saveza slijepih. Da ju odmah žicam za popust na članarinu za one koji nisu na vrijeme dobili potrebnu dijagnostiku i terapiju?!

Andreja Veljača - predsjednica Hrvatskog saveza slijepih

Molim vas,
popunite neobaveznu i tajnu anketu o tome što biste mogli učiniti. Ako bude potrebe, postoji najmanje jedna formalna dijabetička udruga koja lako može pokrenuti humanitarnu akciju „Oči za Vuka“, otvoriti zasebni žiroračun i transparentno prikupljati neophodan novac. Jednom kada ostanete bez vida zato što ga niste imali gdje pregledati na vrijeme −  bit će kasno! Osim za članstvo u spomenutom Savezu slijepih.

Naravno da nam je želja „da institucije rade svoj posao“, ali što ako ne budu radile? Što ako dr. Rahelić ne uspije riješiti OCT?
Želimo li stajati po strani i dozvoliti ovakvo zlo? Anketa je tajna i vrlo kratka, a imena sudionika neće biti javno objavljena. Ako ju popunite, mogu vam obećati da ćete prvi saznati hoće li i tko nešto učiniti, institucije koje zbog toga postoje ili mi sami. Osim popunjavanja ankete, možete napisati i pismo u Vuk i Merkur te ih pitati jel' da dižemo kredite ili će oni nešto učiniti? (adrese su: [email protected][email protected])

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: