Davor Skeledžija

Sarajevo: i odrasli će dijabetičari imati pravo na senzore!

20/03/2023

Kao bomba je odjeknula službena objava Vlade kantona Sarajevo da se ukida diskriminacija odraslih osoba s tip 1 dijabetesom! Vrlo brzo će i odrasli imati pravo na sufinanciranje troškova senzora!

Kanton Sarajevo već više od dvije godine sudjeluje u pokriću troškova senzora za svu djecu! Svako dijete ostvaruje pravo na 1.620 eura godišnje za ovu opremu! To je prije zadnjeg poskupljenja bilo dovoljno za čak  27 Libre senzora u godini dana. Dakle osiguranici su bili pokriveni 378 dana u godini, a govori se o tome da bi se iznos mogao povećati baš zbog spomenutog poskupljenja i sveprisutne inflacije.

Naravno, ovdje nije riječ o korupciji niti pogodovanju jer taj iznos osobe s dijabetesom mogu iskoristiti za senzor koji im najviše odgovara! Uključujući i Medtronic Guardian koji je službeno registriran u BiH, dakle senzor za koji postoji lokalna podrška i garancija. Pa tko voli nek' izvoli.

Sarajevo, Barš Čaršiija

Sarajevo, Baščaršiija

Odrasli Sarajlije s tip 1 dijabetesom i senzori!

Kao što je navedeno u službenoj objavi Vlade kantona Sarajevo - DANAS je Upravni odbor zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo usvojio smjernice Vlade o potpunom ukidanju dobne granice! BRAVO!

Formalna procedura tek mora biti ispoštovana, što znači da Vlada  24.3. mora sve potvrditi, ali iz upućenih izvora doznajemo da je to samo formalnost! 😊

Našu priču s kraja 2020. godine o Sarajevu i senzorima za djecu potražite ovdje:

Sarajevo dobiva senzore za bezbolno mjerenje glukoze!

 

Nevolje u raju

U BiH je danas službeno prisutan samo jedan registrirani senzor – a to je onaj tvrtke Medtronic koji je nešto kompleksniji i skuplji od Libre. Stoga brojni kantoni, općine i osiguranja opravdano pristaju na refundaciju ne samo Medtronic senzora već i onih koji službeno (još) nisu prisutni u BiH. Najčešće je riječ o Libre senzorima, ali dolaskom Dexcom ONE senzora u Hrvatsku, i ova oprema bi mogla dobiti svoje poklonike.

S obzirom na to da su Medtronic distributeri potrošili značajne resurse na registraciju Medtronic senzora i garancijsku podršku u BiH – logičan im je cilj zaštiti svoju investiciju. No, iz nekih udruga strahuju da će se to slomiti na pacijentima i njihovu pravu na izbor. Naime, tvrtki koja je prošla službenu registraciju jednih senzora u BiH nije u interesu da pacijenti mogu ostvariti pravo na refundaciju drugih senzora, a posebno ako nisu odradili identičnu registraciju u BiH (npr. Libre ili Dexcom iz drugih zemalja).

Stoga ovim putem apeliramo na tvrtku Medimpex i ostale Medtronic distributere da im interesi osoba s dijabetesom budu na prvom mjestu. Da ne lobiraju kako bi osobe s dijabetesom izgubile pravo na izbor, već da koriste svoje komparativne prednosti (lokalna prisutnost, lokalna garancijska zamjena i slično) kako bi etičnim putem došli do svojih potrošača.

Konkurenti i BiH

Tvrtka Abbott već je neko vrijeme fokusirana isključivo na širenje prisutnosti na postojećim tržištima dok su širenja na nove zemlje praktički zaustavljena. Ipak njihova će se aktualna politika u nekom trenutku morati promijeniti, ako ne prije onda kad se nove proizvodne linije završe.

Dexcom je shvatio da je za neka tržišta cijena njihove perjanice jednostavno previsoka. Stoga su napravili jednako precizan i pouzdan, ali s nešto manje mogućnosti i puno jeftiniji Dexcom ONE. Distribuira ga tvrtka Medilab ONE u Hrvatskoj, ali važno je reći da Medilab ima službenu prisutnost i u BiH, zato uskoro očekujemo novosti i na tom polju.

Medtronic će ozbiljno napasti tržište stand-alone senzora sa svojom Simplerom koja europski certifikat očekuje sredinom ove godine, a trebala bi biti i nešto povoljnija. Nadajmo se da nećemo predugo čekati njihov dolazak u ove krajeve, ali na etičan način uvažavajući pravo na slobodan izbor osoba s dijabetesom.

Naravno, bit će tu još manjih i većih izazivača. Poželimo im sreću i dobrodošlicu 😊

Zaključak

Čestitke sarajevskom udruženju tip 1, sarajevskoj Vladi, a posebno Zavodu zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo na čelu s direktorom Muamerom Kosovcem na ovom velikom uspjehu!

U Distriktu Brčko već neko vrijeme nema dobne granice u ostvarivanju prava na senzore, a sada im se pridružio i sarajevski kanton - bravo!

Tko je sljedeći? 🙂

Sretno nam bilo 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: