Davor Skeledžija

Poskupljuju Libre senzori u Hrvatskoj!

13/12/2022

Na Facebook grupi „Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1“  je objavljeno da su njemački korisnici dobili službeni mail u kojem ih Abbott obavještava o rastu cijena svih Libre senzora sa 59 € na 65,9 € od 1. siječnja 2023.

Identične, prvo neslužbene, a onda i službene informacije je dobio i portal naInzulinu.com za Hrvatsku.

Maloprodajne cijene Libre senzora u Hrvatskoj idu gore od 1.1.2023., ali ćete za taj novac moći kupovati i Libre 2 senzore.

Ključne informacije za Hrvatsku:

  1. HZZO osiguranici i dalje neće imati nikakvu nadoplatu i ostvarivat će do daljnjeg pravo na Libre 1 senzore!
  2. Uskoro će i HZZO osiguranici ostvarivati pravo na Libre 2 senzore!
  3. S Novom godinom će cijena Libre senzora u maloprodaji skočiti na 65,90€ , ali ćete za taj novac dobiti moderne Libre 2 senzore!
  4. Ukoliko ćete ipak htjeti kupovati Libre 1 senzore, moći ćete još neko vrijeme, ali pripremite se što prije na prelazak na Libre 2.
  5. Libre 2 senzori su kompatibilni s LibreLink mobitel aplikacijom! (Za svaki slučaj ju nadogradite)
  6. Libre 2 senzori su kompatibilni i s novijim Libre 1 čitačima! Provjerite sitna slova na kutiji ako ju niste bacili

Ovako izgleda Abbott-ov mail koji su primili njemački kupci:

Zanimljivo je da su u Njemačkoj cijene Libre 1, 2 i 3 senzora potpuno iste, iako je riječ o opremi s prilično različitom tehnologijom prijenosa podataka i značajno različitim mogućnostima. No sasvim je izvjesno da će ubrzo Libre 1 i Libre 2 tamo biti ukinuti.

Što je službeni uzrok rasta cijena u Njemačkoj?

U popratnom mailu njemačkim korisnicima još piše da se Abbott suočava sa značajnim rastom troškova koji uključuju rast cijene sirovina, logistike i proizvodnje. Da su do sada uspijevali izbjeći rast cijena, ali sada to više nije moguće.

Praktički istu poruku će vjerojatno dobiti i hrvatski korisnici koji kupuju Libre i ostavili su svoj e-mail kontakt.

Još uvijek je u Njemačkoj moguće naručiti Libre senzore po „staroj“ cijeni, ali ne zadugo

U Njemačkoj i u Hrvatskoj je još uvijek moguće naručiti Libre senzore po „staroj“ cijeni, ali ne zadugo.

Što možete učiniti danas

U ovom trenutku na web stranicama službenog distributera Libre 1 senzora u Hrvatskoj, tvrtke Bontech, maloprodajna cijena iznosi 459 kn, dok HZZO kao „veliki kupac“ ostvaruje popust i Libru plaća 420 kn. Ako sami kupujete Libru i zadovoljni ste s Libre 1 senzorima - popunite zalihe ako možete, Bontech i dalje ima stare cijene i besplatnu dostavu.

Što je sa HZZO osiguranicima i potencijalnom doplatom?

Iz izvora bliskih HZZO-u doznajemo da je Abbott čak bio spreman značajno spustiti otkupnu cijenu Libre senzora prema HZZO-u u zamjenu za proširenje indikacije. Abbott je ponudio HZZO-u da barem malena grupa tip 2 dijabetičara naInzulinu – također ostvari pravo na senzore, a da će zauzvrat spustiti otkupnu cijenu za sve kategorije…

Nažalost, inicijativa koja je objeručke podržana od strane dijabetičkih udruga i dijabetološke struke - zasad nije prošla.

Neslužbeno doznajemo da je glavni razlog taj što nitko u Hrvatskoj ne zna koliko je točno osoba s tip 2 dijabetesom na intenziviranoj terapiji inzulinom¹. Zvuči nevjerojatno, ali to je istina i sramota kompletnog zdravstvenog sustava RH 😔. Zbog nečije aljkavosti jedna važna kategorija osoba s dijabetesom naInzulinu je diskriminirana i nema pravo na senzore 😕.

Zaključak

Mnogi upućeni su se pitali hoće li prevladati činjenica da je Libre 1 bio dostupan dugi niz godina po iznimno povoljnoj cijeni u Francuskoj pa će cijena pasti i drugdje. Ili će prevladati aktualni rast cijena svega i svačega koji će uzrokovati i rast cijena Libre senzora. Odgovor je stigao: maloprodajne cijene idu gore..

Ako mogu biti pozitivan uslijed ovih loših vijesti, za dodatnih 6,9 eura po senzoru ćete moći kupiti Libre 2 senzore diljem Hrvatske zahvaljujući kojima ćete u službeno podržanoj aplikaciji imati alarme za visok i nizak šećer.

HZZO osiguranici će u vrlo skoroj budućnosti ostvariti pravo na modernije Libre 2 senzore bez doplate.

Detalji o Libre 2 su dostupni na:

Libre 2 – osvrt i usporedba

Sretno nam bilo  ☹

¹Da budemo 100% precizni, poznata je informacija da je sveukupno u Hrvatskoj oko 20.000 osoba na 4 i više doza inzulina (tip 1 i tip 2)

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: