Neslužbeno: dio osoba s tip 2 dijabetesom će dobiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze!!

Osobama s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina bi naš praznik „2. Hrvatski dan dijabetesa“ mogao  ostati u najljepšem sjećanju!!

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, ključno HZZO Povjerenstvo za medicinska pomagala je preporučilo Upravnom Vijeću da osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina dobiju senzore! Bez doplate!

Ako ne bude ozbiljnih opstrukcija, HZZO Upravno Vijeće bi se trebalo sastati u roku kraćem od mjesec dana i potvrditi ovu odluku! Upravno Vijeće pozitivno potvrđuje 99% preporuka koje donesu nadležna povjerenstva stoga imamo ozbiljnih razloga za optimizam!

Još nedavno smo o ovome pisali:

Hrvatska: dio osoba na inzulinu još uvijek nema pravo na senzore

Podsjetimo

Prije dolaska senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, osobe s tip 1 i tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina imale su jednaka prava na inzulin, trakice za krv i lancete. Senzori su prilično skupa tehnologija i zbog činjenice da osobe s tip 2 dijabetesom lakše izbjegavaju hipoglikemije, donesena je odluka da se senzori prvo odobre osobama s tip 1 dijabetesom.

5 godina nakon dolaska senzora u Hrvatsku, prava dijabetičara tip 1 i tip 2 na inzulinu će se ponovno izjednačiti!

Jedna nepoznata nepravda će se ispraviti!

Opće je poznato da postoje loši vodoinstalateri i automehaničari, ali mnogi odbijaju priznati da postoje i loši liječnici, nema ih puno, ali šteta koju rade može biti puno veća od vodoinstalaterske. Da – postoje liječnici koji krivo dijagnosticiraju dijabetes! Konkretno, ako imate više od 30 godina i oboljeli ste od dijabetesa tip 1, postoji određena šansa da vam je obiteljski liječnik ili čak dijabetolog – krivo dijagnosticirao i u karton pogrešno upisao da imate “dijabetes tip 2 na 4 i više doza inzulina”!

Naime, nekada je tip 1 dijabetes stvarno bio jako povezan s djecom, otud naziv „juvenilni dijabetes“. Stoga ne čudi da postoje liječnici koji ne znaju da je sve više starijih osoba koje oboljevaju od tip 1 dijabetesa i zato ih krivo dijagnosticiraju.

Dijabetes tip 1 - nekada
Dijabetes tip 1 – nekada

Dijabetičarima koji su nainzulinu je potrebno izmjeriti razinu C-peptida koji govori koliko pacijent ima svog prirodnog inzulina. Pojednostavljeno rečeno: ukoliko je C-peptid visok imamo pred sobom tip 2 dijabetičara, a ukoliko je nizak ili ga nema – tip 1 dijabetičara.

Postoje ljudi koji u ovom trenutku hodaju Hrvatskom s tip 1 dijabetesom i kupuju senzore zato što su krivo dijagnosticirani!

Iako je sve ovo još neslužbeno: uskoro će se promijeniti i svi koji su na 4 i više doza inzulina bi trebali moći ostvariti pravo na senzore 😊

Kako je došlo do novih prava?

  1. Jedno stručno dijabetološko društvo je službeno poslalo preporuku HZZO-u (HDED HLZ)
  2. Jedan proizvođač senzora je značajno snizio cijenu svojih senzora (Abbott), budu i drugi
  3. Ključne udruge osoba s dijabetesom i stručna Društva su podržala ovaj napredak!
  4. HZZO je nakon pažljive analize i mukotrpnih pregovora s proizvođačem osigurao najbolje moguće financijske uvjete za novo povećanje prava dijabetičarima!
  5. HZZO Povjerenstvo za pomagala je potom donijelo službenu internu preporuku!

Nakon što se sastane Upravno Vijeće HZZO-a i potvrdi preporuku, osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina će ostvariti pravo na Život s manje boli!

Zaključak

Puno je razloga zašto je ovo značajno unaprjeđenje prava dijela osoba s tip 2 dijabetesom velika i bitna stvar! Prema jednom od najznačajnijih pedijatara-dijabetologa na Svijetu, profesoru Tadeju Battelinu, svaka osoba s povišenim šećerom bi barem ponekad trebala imati pravo na senzore. Ovo je veliki i važan korak u tom smjeru! 🙂

Prof. Tadej Battelino daje gornju izjavu na ATTD konferenciji u Berlinu
Prof. Tadej Battelino daje gornju izjavu na ATTD konferenciji u Berlinu

HZZO, portal naInzulinu.com i svi drugi članovi našeg dijabetičkog ekosistema vam žele sretan 2. Hrvatski dan dijabetesa! 😊

 

bla bla


Još iz kategorije Advocacy: