Hrvatska: dio osoba na inzulinu još uvijek nema pravo na senzore

Jeste li svjesni da među nama postoje oni koji 4 i više puta dnevno uzimaju injekcije inzulina, a nemaju pravo na senzore za bezbolno mjerenje glukoze?

Riječ je o osobama koje imaju nesreću da im u kartonu pored broja injekcija piše i „tip 2 dijabetes“.

Istina je da je njihov pankreas bolje očuvan od našeg s tip 1 dijabetesom jer još uvijek proizvodi hormon glukagon. Zahvaljujući vlastitom glukagonu tijelo im uspješnije izbjegava opasne hipoglikemije.

Ipak, jednako se puno pikaju, troše i više inzulina od nas te žive s opasnošću od jednako opasnih i skupih dijabetičkih komplikacija kao što su sljepilo, amputacija i dijaliza.

Što ćemo s osobama na 4 i više doza inzulina s tip 2 dijabetesom?

Na stranicama ovog portala pisali smo o novom stručnom dijabetološkom društvu na čijem je čelu doktorica Anela Novak iz Splita:

Osnovano novo dijabetološko društvo – HDD HLZ

Baš to stručno društvo je prvo odlučilo napraviti prvi važan korak. Sukladno strogim pravilnicima HZZO-a, poslali su službeni prijedlog apelirajući da se i našim supatnicima s tip 2 dijabetesom na injekcijama – osiguraju prava na senzore.

Svi smo uskočili u, nadam se, pobjednički vlak!

Sve imalo ozbiljne udruge dijabetičara u Republici Hrvatskoj, uključujući Zagrebačko dijabetičko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga, podržale su prijedlog ove vrijedne skupine liječnika.

Važnost ovog prijedloga prepoznali su i prof. Darko Kaštelan predsjednik stručnog društva za endokrinologiju i dijabetes (HDED), ali i član nadležnog HZZO-ova Povjerenstva. Podršci se pridružio i prof. Dario Rahelić, predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, a ujedno i predsjednik još jednog stručnog dijabetološkog društva (HDDBM).

Portal naInzulinu redovno je objavljivao članke objašnjavajući zašto ti ljudi također zaslužuju pravo na Život s manje boli, zašto sve to ima smisla s medicinske pa čak i financijske strane. Pisali smo i HZZO-u i svim važnim dionicima. Dirljivih intimnih priča ima mnogo, a jednu od njih možete pročitati ovdje:

Na inzulinu bez senzora

Postoji li svjetlo na kraju tunela?

Uvijek postoji, pitanje je samo koliko je truda i vremena potrebno kako bismo nabasali na pravi put, onaj koji vodi do uspjeha.

Pogotovo kad se za nešto dobro ujedini kompletan hrvatski dijabetički ekosistem! Sjetite se Baqsimija.

S nestrpljenjem očekujemo odluku HZZO-a da se i hrvatskim osiguranicima na 4 doze inzulina omogući pristup senzorima i time opet priključi Hrvatsku ostalim članicama EU.

Pratite portal nainzulinu.com jer ćemo, kao i do sada, prvi objaviti vijesti o ovoj inicijativi.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: