Davor Skeledžija

Hrvatska: dio osoba na inzulinu još uvijek nema pravo na senzore

27/04/2023

Jeste li svjesni da među nama postoje oni koji 4 i više puta dnevno uzimaju injekcije inzulina, a nemaju pravo na senzore za bezbolno mjerenje glukoze?

Riječ je o osobama koje imaju nesreću da im u kartonu pored broja injekcija piše i „tip 2 dijabetes“.

Istina je da je njihov pankreas bolje očuvan od našeg s tip 1 dijabetesom jer još uvijek proizvodi hormon glukagon. Zahvaljujući vlastitom glukagonu tijelo im uspješnije izbjegava opasne hipoglikemije.

Ipak, jednako se puno pikaju, troše i više inzulina od nas te žive s opasnošću od jednako opasnih i skupih dijabetičkih komplikacija kao što su sljepilo, amputacija i dijaliza.

Što ćemo s osobama na 4 i više doza inzulina s tip 2 dijabetesom?

Na stranicama ovog portala pisali smo o novom stručnom dijabetološkom društvu na čijem je čelu doktorica Anela Novak iz Splita:

Osnovano novo dijabetološko društvo - HDD HLZ

Baš to stručno društvo je prvo odlučilo napraviti prvi važan korak. Sukladno strogim pravilnicima HZZO-a, poslali su službeni prijedlog apelirajući da se i našim supatnicima s tip 2 dijabetesom na injekcijama - osiguraju prava na senzore.

Svi smo uskočili u, nadam se, pobjednički vlak!

Sve imalo ozbiljne udruge dijabetičara u Republici Hrvatskoj, uključujući Zagrebačko dijabetičko društvo i Hrvatski savez dijabetičkih udruga, podržale su prijedlog ove vrijedne skupine liječnika.

Važnost ovog prijedloga prepoznali su i prof. Darko Kaštelan predsjednik stručnog društva za endokrinologiju i dijabetes (HDED), ali i član nadležnog HZZO-ova Povjerenstva. Podršci se pridružio i prof. Dario Rahelić, predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, a ujedno i predsjednik još jednog stručnog dijabetološkog društva (HDDBM).

Portal naInzulinu redovno je objavljivao članke objašnjavajući zašto ti ljudi također zaslužuju pravo na Život s manje boli, zašto sve to ima smisla s medicinske pa čak i financijske strane. Pisali smo i HZZO-u i svim važnim dionicima. Dirljivih intimnih priča ima mnogo, a jednu od njih možete pročitati ovdje:

Na inzulinu bez senzora

Postoji li svjetlo na kraju tunela?

Uvijek postoji, pitanje je samo koliko je truda i vremena potrebno kako bismo nabasali na pravi put, onaj koji vodi do uspjeha.

Pogotovo kad se za nešto dobro ujedini kompletan hrvatski dijabetički ekosistem! Sjetite se Baqsimija.

S nestrpljenjem očekujemo odluku HZZO-a da se i hrvatskim osiguranicima na 4 doze inzulina omogući pristup senzorima i time opet priključi Hrvatsku ostalim članicama EU.

Pratite portal nainzulinu.com jer ćemo, kao i do sada, prvi objaviti vijesti o ovoj inicijativi.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: