Davor Skeledžija

Dobre vijesti iz Bolnice Dubrovnik – za djecu s dijabetesom!

11/05/2023

Priču o Dubrovniku počeli smo člankom „Djeca i dijabetes u Dubrovniku…“ u kojem smo problematizirali organizaciju dijabetološke skrbi za djecu s dijabetesom u najjužnijem gradu Republike Hrvatske.

Počnimo s tim da Dubrovnik nema „svog“ pedijatra dijabetologa. Zato su roditelji primorani redovno posjećivati web stranice bolnice kako bi eventualno naletjeli na informaciju o danu i vremenu dolaska dijabetologinje iz Zagreba (dr. Kačić Miličić) te prijavili svoje dijete na preglede.

Naravno, u vrijeme današnjeg ubrzanog tempa života i razvijene tehnologije – to je mnogima nelogično i teško izvedivo.

Bolja organizacija dječje dijabetologije u Dubrovniku

Poslan je upit Dubrovačkoj bolnici postoji li mogućnost da se organiziraju tako da se roditeljima ukloni barem jedna briga, tj. da ne moraju redovno posjećivati mrežne stranice bolnice? Priupitali su ih i planiraju li osigurati "trajnog pedijatra dijabetologa" svojim malim pacijentima?

Portalu naInzulinu stigao je ovaj službeni odgovor:

„Roditelji svoju djecu mogu predbilježiti za pregled u pedijatrijskoj ambulanti Opće bolnice Dubrovnik, nakon čega se telefonski pozivaju i dobivaju točan termin nekoliko dana prije dolaska dr. Kačić Miličić.“

Bilo bi idealno da Dubrovnik dobije svog pedijatra dijabetologa, na način kao što je došao dr. Matas za odrasle:

Dubrovnik: ukida se zračni most i dolazi dijabetolog! Intervju

Što se toga dolaska pedijatra tiče, primili smo odgovor da je u cijeloj Hrvatskoj „nestašica“ pedijatara dijabetologa, ali i jednu optimističnu najavu:

„Dr. Mara Jurić Kavelj u 2023. ide na subspecijalizaciju iz pedijatrijske endokrinologije, pa bi Opća bolnica Dubrovnik 2025. godine trebala imati pedijatrijskog endokrinologa“.

Zaključak

Očekuje se da će Opća bolnica Dubrovnik u svibnju ove godine raspisati natječaj za specijalizaciju iz pedijatrijske endokrinologije pa se čini da je Dubrovnik na najboljem putu da dobije „svog trajnog“ dječjeg dijabetologa! Bolje ikad nego nikad 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: