Davor Skeledžija

U samo 3 mjeseca čak dvije smrti od dijabetičke kome

17/09/2019

Bilo je to jedno sasvim obično jutro početkom ljeta. 28-godišnja Martina se sa svojim psom spustila na kupanje prije posla. Kako kažu mještani, plaža ispred hotela Palace gdje se Martina kupala je onog „dubokog tipa“ – čim uđeš u more, odmah moraš plivati. Nema plitkog dijela za privikavanje na temperaturu mora, a ni stajati u vodi ne može se, ako nastupe problemi.

Martini je bio nizak šećer, to je dokazala autopsija, no u početku očigledno ne toliko da bi ga osjetila i obratila dovoljno pozornosti. Otišla je na jutarnje plivanje i prokleta hipoglikemija odnijela je svoju prvu žrtvu ovog ljeta. I Martinin je pas bio tu, lajao je najjače što je mogao, ali dok je netko čuo i spazio Martinu – bilo je prekasno. Dijabetes, za koji mnogi vole reći da nije opasna bolest, odnio je svoju žrtvu, prekrasnu Martinu...

Martina

Martina

Druga smrt
Šibenik je 280 kilometara udaljen od Dubrovnika i tamo se upravo ugasio još jedan mladi ljudski život. Marko¹ je imao 27 godina i radio u velikoj i uglednoj firmi. Nitko od kolega nije znao da ima dijabetes i više ga nema.

Koga briga što mi umiremo??
Vjerojatno nikog osim nas. Umiru svi, netko prije, netko kasnije… Ipak, kako da spriječimo prerano umiranje od hipoglikemija?

Načina za prevenciju je puno, između ostalog:
1) psihološka podrška i edukacija osoba s dijabetesom,
2) edukacija i senzibilizacija javnosti: Ako netko leži na cesti, možda nije mrtav pijan, možda je u dijabetičkoj komi (imate li „dijabetičku narukvicu“?).
3) pristup najmodernijim inzulinima, CGM-u i ostalim pomagalima:

  • Uskoro dolazi novo referenciranje inzulina². Tada bi opet nekome u HZZO-u moglo pasti na pamet da pretjera i ugrozi nas. Kada/ako ponovo požele ugroziti naš pristup inzulinima, a posebno onim najmodernijim koji smanjuju hipoglikemije, mi ih moramo poželjeti smijeniti i ne stati dok se to ne dogodi.
  • Što da je Marko¹ na sebi imao modernu inzulinsku pumpu koja je mogla automatski isključiti isporuku inzulina prije odvratne hipoglikemije? Mislite li da bi danas jedan ljudski život bio ugašen? Ne znam, ali mislim da ne bi…

4) obratite se i učlanite u neku dijabetičku udrugu (ili nekog svog s dijabetesom),
5) ...i još puno toga...

Iskrena sućut obitelji i prijateljima od volontera portala naInzulinu.com i brojnih osoba iz dijabetičke zajednice. Napustili su nas NAŠI i to puno prerano.

Ove dvije smrti ne smiju biti samo vijest, nego jedan od načina da se nekome spasi život. Čuvajte se hipoglikemija i hiperglikemija jer od njih umiremo previše i prerano... Čak je i HZJZ to potvrdio (tekst Osobe s dijabetesom umiru sve više).

Reference:
¹ Ime Marko sam izmislio, ali događaj u Šibeniku na žalost nisam...
² Osoba s dijabetesom sve je više. Nek' referenciraju inzulin, ali ne huliganski i s figom u džepu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: