Osobe s dijabetesom umiru sve više!

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo je objavio „Izvješće o umrlim osobama u 2017. godini“. Pitate se kakve to veze ima s nama? Odgovor je vrlo jednostavan – i mi smo unutra! A da stvar bude gora – napredovali smo prema gore, te smo sada u uvjerljivih top 5 po smrtnosti.

Svatko tko malo bolje poznaje zdravstveni sustav je svjestan da ove brojke nisu naročito precizne, ali to ne znači da nisu iskoristive. Posebno je zanimljivo pogledati trendove, tj. promjene kroz godine. Pa se tako vidi da je broj umrlih osoba s dijabetesom u 2016. godini iznosio 1.889, dok ta brojka u 2017. godini iznosi 2.331! Takvim „napretkom“ smo „prešišali“ broj umrlih od raka debelog crijeva i sa petog mjesta smo se popeli na uvjerljivo četvrto mjesto i imamo rast od čak 23 posto.

Sljedeći neslavni izazov će nam biti da nadmašimo broj umrlih od raka pluća, njih je ako pogledate brojke, relativno lako dostići jer su nam blizu…

Također ne smijemo zaboraviti da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok invalidnosti i smrti u osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 2, dakle nas dijabetičara ima i na prvom mjestu na ovoj neslavnoj top listi (ishemijska bolest srca).

Tko od nas umire više – muškarci ili žene s dijabetesom?
Ako promatramo samo zadnju 2017. godinu u odnosu na spol, također ćemo doći do zanimljivih informacija koje dovode do zaključka da bi žene trebale imati prioritet na listama čekanja za pregled kod dijabetologa i/ili izabranog liječnika.

Naime, žena je od dijabetesa u 2017. godini umrlo čak 1.404 čime se one svrstavaju na neslavno 3. mjesto, dok je nas muškaraca umrlo „samo“ 927, čime smo „zaslužili“ nešto bolje 6. mjesto na neslavnoj top listi umiranja.

Nadalje, za pretpostaviti je da je ovdje uglavnom riječ o tip 2 dijabetesu, dakle ona tiha i podmukla bolest, uzrokovana lošim načinom života, koja se ne uzima dovoljno ozbiljno, te se prekasno otkriva. Dobro je napomenuti da upravo udruge oboljelih od dijabetesa provode najefikasnija i najjeftinija javna mjerenja razine glukoze u krvi – što je pak odličan način za rano otkrivanje dijabetesa u općoj populaciji.

Nadalje, bilo kakvo povećanje prava osoba s tip 2 dijabetesom od strane HZZO-a je iznimno skupo jer ih je jako puno. Stoga je ovakvo stanje s dijabetesom jedan od razloga zbog kojeg je pri Ministarstvu Zdravstva Republike Hrvatske osnovano „Nacionalno povjerenstvo za dijabetes“ (pojednostavljeni naziv) čiji je predsjednik prof. dr. Milan Vrkljan iz Vinogradske. Ono bi moglo nadoknaditi nedostatke trenutnog sustava u kojem postoji nekoliko stručnih društava za dijabetes koja djeluju odvojeno pri različitim zdravstvenim institucijama, ali i pomoći da se jasnije razlikuju lijekovi i pomagala za dijabetes od kojih ima koristi, od onih beskorisnih. Nadalje, nacionalni registar osoba s dijabetesom je dio statistike smrtnosti jer je također umro, a jedan je od ključnih elemenata kreiranja učinkovite nacionalne politike za suzbijanje komplikacija dijabetesa.

O novom Nacionalnom povjerenstvu za dijabetes (NPD) pri nadležnom Ministarstvu – je objavljen tekst Osnovano je nacionalno povjerenstvo za dijabetes! Puno je posla pred njima.

Za kraj – nemojte biti dio crne statistike u sljedećem izvještaju HZJZ-a za 2018. godinu 🙂 Pazite šta jedete, puno se krećite i slušajte svoje dijabetologe! (osim kada vas uvjeravaju da trebate jesti čak 65% ugljikohidrata/šećera u svakodnevnoj prehrani)

Sve ovo što se dešava je preventabilno, a činjenica da pratite  portal naInzulinu.com vas smješta u top kategoriju osoba koje prate sve što se događa na ovom polju 🙂

Sretno nam bilo

izvorwww.hzjz.hr/periodicne-publikacije/izvjesce-o-umrlim-osobama-u-hrvatskoj-u-2017-godini/


Još iz kategorije komplikacije: