Lilly ukida glukagon na iglu – što to znači za nas?

Daleko je odjeknula vijest da tvrtka Lilly prestaje proizvoditi svoj glukagon na iglu!

Pojednostavljeno, glukagon je hormon koji brzo povisuje glukozu u krvi i najčešće se u injekcijama daje osobama koje trenutno imaju iznimno nisku razinu glukoze u krvi (što uzrokuje po život opasnu hipoglikemijsku komu).

Do danas su u svijetu postojala dva ozbiljna proizvođača „glukagona na iglu“, tvrtke Lilly i Novo Nordisk; kao što vidimo, uskoro ostajemo na samo jednoj, tvrtki Novo Nordisk.

“Glukagon na iglu” tvrtke Novo Nordisk

U Hrvatskoj „oduvijek“ imamo samo jedan glukagon i to onaj „na iglu“ tvrtke Novo Nordisk. Relativno je jeftin, konkretno cijena Novo Nordiskovog glukagona je oko 112 kuna i financira ga HZZO na osnovnoj listi lijekova.

Zašto Lilly prestaje proizvoditi svoj glukagon na iglu?

Razlog naravno nisu nigdje napisali, ali nije teško pogoditi. Imaju moderniji i skuplji glukagon Baqsimi koji se više ne daje miješanjem tablete i vode, te potom iglom ubrizgava u mišić; već se sada uz pomoć jednostavne pumpice uštrcava u nos.

Imamo glukagon za inhaliranje – Baqsimi!

Profitirat će i Lilly i Novo Nordisk

U Lillyju su vjerojatno izračunali da će izgubiti dio pacijenata koji će otići Novo Nordisku, ali će se dio pacijenata sigurno brže prebaciti na noviji i skuplji Baqsimi bez igle.

Ako znamo da Baqsimi trenutno košta oko 456 kn, a glukagon na iglu oko 113 kn; Lilly si može dozvoliti gubitak dijela korisnika starog glukagona koji će prijeći u Novo Nordisk tabor, a veseliti se onima koji će brže prihvatiti Baqsimi. Osim toga, sigurno je jeftinije proizvoditi jedan lijek nego dva.


Gore na računu lijevo je cijena od 118€ za jedan Baqsimi (bez igle) sredinom 2020.godine, u sredini je cijena od 117€, ali za dva Baqsimija sredinom 2022. godine. Desno je cijena standardnog Novo Nordisk „glukagona na iglu“ koju plaća HZZO (113,40kn) također sredinom 2022. godine.

Koja je dobra, a koja loša vijest za Svijet?

Ako izuzmemo još neke nove igrače kao što su Gvoke i Zegalogue koji su jako skupi i imaju vrlo mali udio na tržištu, loša vijest je da Svijet ostaje samo na jednom ozbiljnom i dokazanom proizvođaču glukagona!

Novo Nordisk sada bez puno krzmanja može izjaviti da su troškovi proizvodnje njihova glukagona uslijed inflacije i aktualne krize resursa skočili za npr. 50%! I dalje bi to bio daleko najpovoljniji glukagon (na iglu), ali netko bi taj dodatni trošak morao snositi. Ili HZZO koji trenutno u pravilnicima uopće nema mogućnost porasta cijene nekog lijeka ili direktno pacijenti putem doplate.

Neslužbene informacije iz Novo Nordiska su da je sve u redu s isporukom njihovog „Glukagona na iglu“, a ne planiraju ni povišenje cijena. Hvala Novo Nordisk.

Ima li dobrih vijesti?

Riječ je ipak o prilično hrabrom potezu tvrtke Lilly koji su vjerojatno povukli nakon puno razmišljanja, ali i provjera kako novi Baqsimi bez igle funkcionira u praksi. Baqsimi je u prodaju pušten krajem 2019. godine što znači da su imali tri godine vremena za dodatna testiranja, analize i provjere novog koncepta među širom populacijom dijabetičara.

U Lillyju su očigledno vrlo zadovoljni rezultatima koje je Baqsimi postigao i sigurni su da će od povlačenja starog „glukagona na iglu“ imati više koristi nego štete.

HZZO PONOVNO ODBIO glukagon bez igle – Baqsimi!

Ne zaboravimo i konstantan pad cijene novog Baqsimija bez igle koji je sa 118 € spao na  59 € u samo dvije godine.

Zaključak

Iako najavljeni prestanak proizvodnje Lillyjeva starog „glukagona na iglu“ u ovom trenutku nema baš nikakvog efekta u Hrvatskoj, normalno je da se svatko od nas malo naježi od pomisli da je svijet ostao na samo jednom proizvođaču cjenovno dostupnijeg glukagona s iglom.

Nadalje, baš ovaj svjetski događaj trebao bi podsjetiti HZZO kako je tržište lijekova vrlo krhko i pružiti argumente da učini sve kako bi njihovi osiguranici imali barem dva glukagona različitih proizvođača na raspolaganju. U ovom slučaju bi to bio glukagon s iglom tvrtke Novo Nordisk i novi moderni glukagon bez igle tvrtke Lilly.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Tehnologija: