Davor Skeledžija

Lilly ukida glukagon na iglu – što to znači za nas?

02/08/2022

Daleko je odjeknula vijest da tvrtka Lilly prestaje proizvoditi svoj glukagon na iglu!

Pojednostavljeno, glukagon je hormon koji brzo povisuje glukozu u krvi i najčešće se u injekcijama daje osobama koje trenutno imaju iznimno nisku razinu glukoze u krvi (što uzrokuje po život opasnu hipoglikemijsku komu).

Do danas su u svijetu postojala dva ozbiljna proizvođača „glukagona na iglu“, tvrtke Lilly i Novo Nordisk; kao što vidimo, uskoro ostajemo na samo jednoj, tvrtki Novo Nordisk.

"Glukagon na iglu" tvrtke Novo Nordisk

U Hrvatskoj „oduvijek“ imamo samo jedan glukagon i to onaj „na iglu“ tvrtke Novo Nordisk. Relativno je jeftin, konkretno cijena Novo Nordiskovog glukagona je oko 112 kuna i financira ga HZZO na osnovnoj listi lijekova.

Zašto Lilly prestaje proizvoditi svoj glukagon na iglu?

Razlog naravno nisu nigdje napisali, ali nije teško pogoditi. Imaju moderniji i skuplji glukagon Baqsimi koji se više ne daje miješanjem tablete i vode, te potom iglom ubrizgava u mišić; već se sada uz pomoć jednostavne pumpice uštrcava u nos.

Imamo glukagon za inhaliranje – Baqsimi!

Profitirat će i Lilly i Novo Nordisk

U Lillyju su vjerojatno izračunali da će izgubiti dio pacijenata koji će otići Novo Nordisku, ali će se dio pacijenata sigurno brže prebaciti na noviji i skuplji Baqsimi bez igle.

Ako znamo da Baqsimi trenutno košta oko 456 kn, a glukagon na iglu oko 113 kn; Lilly si može dozvoliti gubitak dijela korisnika starog glukagona koji će prijeći u Novo Nordisk tabor, a veseliti se onima koji će brže prihvatiti Baqsimi. Osim toga, sigurno je jeftinije proizvoditi jedan lijek nego dva.


Gore na računu lijevo je cijena od 118€ za jedan Baqsimi (bez igle) sredinom 2020.godine, u sredini je cijena od 117€, ali za dva Baqsimija sredinom 2022. godine. Desno je cijena standardnog Novo Nordisk „glukagona na iglu“ koju plaća HZZO (113,40kn) također sredinom 2022. godine.

Koja je dobra, a koja loša vijest za Svijet?

Ako izuzmemo još neke nove igrače kao što su Gvoke i Zegalogue koji su jako skupi i imaju vrlo mali udio na tržištu, loša vijest je da Svijet ostaje samo na jednom ozbiljnom i dokazanom proizvođaču glukagona!

Novo Nordisk sada bez puno krzmanja može izjaviti da su troškovi proizvodnje njihova glukagona uslijed inflacije i aktualne krize resursa skočili za npr. 50%! I dalje bi to bio daleko najpovoljniji glukagon (na iglu), ali netko bi taj dodatni trošak morao snositi. Ili HZZO koji trenutno u pravilnicima uopće nema mogućnost porasta cijene nekog lijeka ili direktno pacijenti putem doplate.

Neslužbene informacije iz Novo Nordiska su da je sve u redu s isporukom njihovog „Glukagona na iglu“, a ne planiraju ni povišenje cijena. Hvala Novo Nordisk.

Ima li dobrih vijesti?

Riječ je ipak o prilično hrabrom potezu tvrtke Lilly koji su vjerojatno povukli nakon puno razmišljanja, ali i provjera kako novi Baqsimi bez igle funkcionira u praksi. Baqsimi je u prodaju pušten krajem 2019. godine što znači da su imali tri godine vremena za dodatna testiranja, analize i provjere novog koncepta među širom populacijom dijabetičara.

U Lillyju su očigledno vrlo zadovoljni rezultatima koje je Baqsimi postigao i sigurni su da će od povlačenja starog „glukagona na iglu“ imati više koristi nego štete.

HZZO PONOVNO ODBIO glukagon bez igle - Baqsimi!

Ne zaboravimo i konstantan pad cijene novog Baqsimija bez igle koji je sa 118 € spao na  59 € u samo dvije godine.

Zaključak

Iako najavljeni prestanak proizvodnje Lillyjeva starog „glukagona na iglu“ u ovom trenutku nema baš nikakvog efekta u Hrvatskoj, normalno je da se svatko od nas malo naježi od pomisli da je svijet ostao na samo jednom proizvođaču cjenovno dostupnijeg glukagona s iglom.

Nadalje, baš ovaj svjetski događaj trebao bi podsjetiti HZZO kako je tržište lijekova vrlo krhko i pružiti argumente da učini sve kako bi njihovi osiguranici imali barem dva glukagona različitih proizvođača na raspolaganju. U ovom slučaju bi to bio glukagon s iglom tvrtke Novo Nordisk i novi moderni glukagon bez igle tvrtke Lilly.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: