HZZO PONOVNO ODBIO glukagon bez igle – Baqsimi!

Prije godinu dana proizvođač modernog glukagona bez igle predao je prvi zahtjev za uvrštenje na listu lijekova. HZZO je odbio, a neslužbeno se moglo doznati da je cijena bila previsoka.

Udruge predvođene Cukrićima iz Zadra organizirale su peticiju koju je potpisalo više od 37.000 osoba u Hrvatskoj, među njima su se našli i brojni dijabetolozi te javne ličnosti, ali i član Upravnog vijeća HZZO-a Dario Nakić. (YouTube izjava)

Proizvođač je krajem prošle godine predao novi zahtjev s oko 24% nižom cijenom ovog revolucionarnog lijeka. Upravo smo doznali da je HZZO šest mjeseci kasnije, točnije 31. svibnja, zahtjev ponovno odbio!

Evo i obrazloženja:

„Zahtjev za stavljanje lijeka na Osnovu listu lijekova se odbija jer cijena lijeka za listu, odnosno ona koju će plaćati Zavod nije predložena sukladno Pravilniku.”

“Također je dodatno uzeta u obzir činjenica da se lijek trenutno financira prema registracijskom statusu iz sredstava nacionalnog osiguravatelja zdravstvenog osiguranja u manje od polovice zemalja EU.“

Ponovimo, prvi put problem je bila (neslužbeno) visoka cijena, a sada kada je cijena za četvrtinu niža – opet ne valja. Sada pak cijena „nije predložena sukladno Pravilniku“; drugim riječima zahtjev je pogrešno formuliran i zbog toga odbijen. Kao prepreku su nam nabacili i to što manje od polovice zemalja EU svojim dijabetičarima osigurava Baqsimi. Kad nema dovoljno pravih prepreka iz Pravilnika, dodaj i koju nepostojeću.

Na stranici:
https://hzzo.hr/odbijeni-prijedlozi-0

dostupan je ovaj dokument u kojem potražite točku 19. koja nas je pokopala:
https://hzzo.hr/sites/default/files/inline-files/Odluka%20o%20odbijanju%20zahthjeva%20za%20stavljanje%20na%20OLL%20i%20DLL.pdf

Zaključak

Argumentirana podrška medicinske struke, šire javnosti i osoba s dijabetesom – nije urodila plodom. Peticija od 37.000 potpisa očigledno nije sadržavala onaj jedan bitan potpis koji bi sve ovo riješio. Taj važan potpis definitivno nije od Daria Nakića, člana HZZO-ova Upravnog vijeća koji je nakon potpisivanja za TV obznanio svoju nesebičnu podršku, a ni brojnih dijabetologa koje bi se trebalo pitati. Odluku su tradicionalno donijeli oni koji s dijabetesom nemaju veze.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: