Davor Skeledžija

HZZO PONOVNO ODBIO glukagon bez igle - Baqsimi!

13/07/2022

Prije godinu dana proizvođač modernog glukagona bez igle predao je prvi zahtjev za uvrštenje na listu lijekova. HZZO je odbio, a neslužbeno se moglo doznati da je cijena bila previsoka.

Udruge predvođene Cukrićima iz Zadra organizirale su peticiju koju je potpisalo više od 37.000 osoba u Hrvatskoj, među njima su se našli i brojni dijabetolozi te javne ličnosti, ali i član Upravnog vijeća HZZO-a Dario Nakić. (YouTube izjava)

Proizvođač je krajem prošle godine predao novi zahtjev s oko 24% nižom cijenom ovog revolucionarnog lijeka. Upravo smo doznali da je HZZO šest mjeseci kasnije, točnije 31. svibnja, zahtjev ponovno odbio!

Evo i obrazloženja:

„Zahtjev za stavljanje lijeka na Osnovu listu lijekova se odbija jer cijena lijeka za listu, odnosno ona koju će plaćati Zavod nije predložena sukladno Pravilniku."

"Također je dodatno uzeta u obzir činjenica da se lijek trenutno financira prema registracijskom statusu iz sredstava nacionalnog osiguravatelja zdravstvenog osiguranja u manje od polovice zemalja EU.“

Ponovimo, prvi put problem je bila (neslužbeno) visoka cijena, a sada kada je cijena za četvrtinu niža – opet ne valja. Sada pak cijena „nije predložena sukladno Pravilniku“; drugim riječima zahtjev je pogrešno formuliran i zbog toga odbijen. Kao prepreku su nam nabacili i to što manje od polovice zemalja EU svojim dijabetičarima osigurava Baqsimi. Kad nema dovoljno pravih prepreka iz Pravilnika, dodaj i koju nepostojeću.

Na stranici:
https://hzzo.hr/odbijeni-prijedlozi-0

dostupan je ovaj dokument u kojem potražite točku 19. koja nas je pokopala:
https://hzzo.hr/sites/default/files/inline-files/Odluka%20o%20odbijanju%20zahthjeva%20za%20stavljanje%20na%20OLL%20i%20DLL.pdf

Zaključak

Argumentirana podrška medicinske struke, šire javnosti i osoba s dijabetesom – nije urodila plodom. Peticija od 37.000 potpisa očigledno nije sadržavala onaj jedan bitan potpis koji bi sve ovo riješio. Taj važan potpis definitivno nije od Daria Nakića, člana HZZO-ova Upravnog vijeća koji je nakon potpisivanja za TV obznanio svoju nesebičnu podršku, a ni brojnih dijabetologa koje bi se trebalo pitati. Odluku su tradicionalno donijeli oni koji s dijabetesom nemaju veze.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: