Libre dostupan u ljekarnama!

Libre će krajem tjedna biti dostupan u zainteresiranim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama putem veledrogerije Oktal Pharma! Dakle, ljekarne iz vašeg kvarta će od Oktala moći nabavljati Libre i isporučivati pacijentima.

Oktal na svojim stranicama za sebe kaže da su jedna od vodećih nacionalnih veledrogerija u Hrvatskoj i da 29 godina osiguravaju redovnu i kvalitetnu distribuciju lijekova.

Bontech i dalje ostaje u igri – i dalje će svojim pacijentima isporučivati Libre u svojih 30tak poslovnica ili poštom. S obzirom na to da se većina ljekarni nije baš privikla na poštu – to će i dalje ostati velika strateška prednost Bontecha.

Malo povijesti

Abbott prodaju Librea započeo u Njemačkoj još 2014. godine, no zbog odličnog omjera cijene i performansi, ubrzo je došlo do nestašice ove opreme koja je trajala nekoliko godina. Liste čekanja na Libre i ograničenja u kupovini postali su dio svakodnevice brojnim osobama s dijabetesom. Rast popularnosti Librea je bio brži od rasta proizvodnih kapaciteta tvrtke Abbott.

Malo hrvatske povijesti

Nakon velike dvogodišnje inicijative „Za život s manje boli“ Libre je postao dostupan u kolovozu 2018. g. putem HZZO-a i to isključivo putem 30-ak Bontech poslovnica.

Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj! Stvarno je! 🙂

Informirani ste, nastavak je za one koji žele znati više

S obzirom na popularnost ovog proizvoda i dosadašnju praksu, veledrogerije su uz podršku ljekarni i specijaliziranih prodavaonica momentalno krenule u rat za slobodnu distribuciju Libre-a. Tvrdili su da je pacijentima otežan pristup ovoj opremi, a činjenica da nemaju udio u ovom popularnom proizvodu nije im se nikako svidjela.

Iz perspektive pacijenata koji su do tog trenutka nabavljali opremu u Njemačkoj za ogroman novac, a svoje su trakice za krv mukotrpno prodavali preko Njuškala, Libre bez doplate preko Bontecha bila je neviđena sreća i zadovoljstvo 😍. Ispunjenje želja iz najluđih snova 🙏.

Zahvaljujući koroni i inicijativi pacijenata (uz otpor ljekarni i veledrogerija) HZZO je legalizirao dostavu medicinskih pomagala na kućnu adresu koja je usto mahom besplatna, a prethodno je krenula i eDoznaka za pomagala. Mi smo proživljavali renesansu iz renesanse.

eDoznaka za pomagala – kako je protekao prvi dan u praksi?!

Spomenimo da je Abbott Hrvatska bio konstantno izložen najrazličitijim pritiscima (uključujući i sudske tužbe) iz veledrogerija, ljekarni, specijaliziranih dućana, HZZO-a i mnogih drugih – da liberalizira distribuciju Librea u Hrvatskoj. U svijetu postoje zemlje kao što je Francuska gdje je Libre jeftiniji i dostupniji putem ljekarni, no puno je i razvijenih zemalja gdje se do njega teže dolazilo nego u Hrvatskoj. Svatko je vadio svoje argumente.

Tko je uopće Bontech?

Ajmo biti iskreni nitko od dijabetičara do tada nije ni čuo za Bontech jer je tvrtka prodavala slušna pomagala, a onda smo ih zamrzili. Krivili smo ih što su se svjetske nestašice Librea prelile u Hrvatsku. Naravno, to što Bontech za nestašice nije bio odgovoran, već je problem ležao kod proizvođača i u nevjerojatnoj svjetskoj potražnji – nas nije bilo briga 😊. Nakon što su nestašice riješene, količina ljubavi i zadovoljstva koju su korisnici izražavali u anketama i komentarima na Facebooku – bila je fantastična! Odličan i profesionalan odnos, čak i prijateljstva s „Bontechovim prodavačima“ po cijeloj Hrvatskoj često su bili tema postova na društvenim mrežama. Usput budi rečeno, Bontech je postao najveći maloprodajni lanac dijabetičkih proizvoda u Hrvatskoj.

Je li Abbott zeznuo Bontech?

Prva ljubav nije nestala i nema svađe. Bontech i dalje ostaje Libreov distributer sa svojim posebnim uvjetima  te će isporučivati Libre putem svojih poslovnica, ali i dostavnih službi – besplatno!  Osim toga, proširili su svoju „dijabetičku ponudu“ na iglice za inzulin, flastere za senzore i još puno toga. Možda će im kratkoročno malo pasti promet, ali trebale bi to i dalje biti ogromne brojke, posebno ako se ostvari planirani rast na nivou Hrvatske.

Zašto je Abbott uopće liberalizirao Libre?

Trend je u naprednijim zemljama poput Slovenije osiguranje prava pristupa na senzore i osobama s tip 2 dijabetesom preko osiguranja.

U Hrvatskoj jedan mali broj osoba s tip 2 dijabetesom također ostvaruje pravo na Libre (trudnice i slijepi ako su na inzulinu). No, velik razdor nastaje među ostalim osobama na 4 i više doza inzulina. Ako ste tip 1 na 4 i više doza inzulina – Libre vam je dostupan, ali ako ste tip 2 na istoj terapiji – za vas senzora preko HZZO-a nema.

Ironija je tim veća jer ove kategorije dijabetičara ostvaruju potpuno jednaka prava na trakice za krv te na inzuline, no kad je riječ o senzorima – ne može. To su uočila i dva dijabetološka društva (HDED i HDD) te su HZZO-u poslali svoju preporuku da se sve osobe na 4 i više doza inzulina izjednače; osim toga Abbott je ponudio značajno niže cijene ako HZZO posluša dijabetologe. No, HZZO se za sada, u strahu od prevelikog broja takvih pacijenata i posljedičnog skoka kratkoročnih troškova uspješno odupire ovoj inicijativi.

Stoga je pretpostavka da je Abbott, među ostalim, zaključio da ako žele novi rast korisnika Librea, moraju zaći dublje u populaciju. A to znači učiniti Libre dostupnim putem zainteresiranih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica.

A gdje je konkurencija dostupna?

Navedimo da su Medtronic senzori također dostupni u zainteresiranim ljekarnama putem iste veledrogerije Oktal kao i Libre. Tvrtka Bauerfeind za svoje Medtrum senzore također priprema isporuku putem ljekarni, a odluka o veledrogeriji još treba biti donesena.

Zaključak

Činjenica da će Libre postati dostupan u zainteresiranim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama već krajem ovog tjedna – velik je i lijep napredak za Hrvatsku! Pomoći će ne samo Abbottu da proda više senzora, već i osobama s dijabetesom da lakše dođu do njih. Ne zaboravimo da je riječ o najvećem svjetskom proizvođaču senzora iznimne jednostavnosti i popularnosti.

Sretno nam bilo


Još iz kategorije Izdvojeno: