Davor Skeledžija

Francuska: SVIMA na inzulinu senzori preko osiguranja!

08/09/2023

Mnoge živcira činjenica da u Francuskoj jedan Libre senzor košta oko 39€ dok je u Hrvatskoj isti taj senzor oko 69€. Obje zemlje su članice Europske Unije, otkud tolika razlika?

Neslužbena informacija glasi: Francuska je ogromna zemlja sa velikim brojem dijabetičara i njihov zdravstveni sustav je već sada „široke ruke“ te cijelo vrijeme financira ogromne količine senzora. Na velike količine dolazi i veliki popust.

I stvarno, u Francuskoj je i do sada zdravstveni sustav financirao Libre osobama s tip 1 i tip 2 dijabetesom na 3 i više doza inzulina, što je samo po sebi pozamašna brojka.

Svi Francuzi od 1.6.2023., ako uzimaju ikakav inzulin, čak i samo onaj bazalni (dugodjelujući) imaju pravo na Libre senzore preko zdravstvenog osiguranja bez doplate!

Francuski zdravstveni sustav je donio tu odluku na osnovu kliničkog istraživanja koje je dokazalo 68% smanjenje akutnih komplikacija kod tih dijabetičara (ketoacidoza, hipoglikemijska koma i "svaštanešto").

Ok, činjenica je da klinička istraživanja danas financiraju skoro isključivo farmaceuti pa je povjerenje javnosti u njih malo, ali sve to vrlo dobro zna i francuski zdravstveni sustav. Stoga su morali obratiti veliku pažnju ne samo na rezultate već i metodologiju istraživanja koju im je Abbott isporučio.

Čestitke Abbottu i Francuzima.

Gdje je Hrvatska u pravima na senzore?

Pojednostavljeno i s nekoliko manjih izuzetaka: u Hrvatskoj pravo na Libre i druge senzore u ovom trenutku imaju osobe s tip 1 dijabetesom. Budući da su priče da se netko nije uspio dočepati senzora u našem javnom prostoru polako zamrle možemo zaključiti da senzor mogu dobiti skoro svi koji ga uistinu žele.

Iz dobro upućenih i neovisnih izvora moguće je saznati da je HZZO povjerenstvo za pomagala najmanje dva puta izdalo preporuku Upravnom vijeću da bi pravo na Libre senzore trebali sada ostvariti i osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina!

O tome je već bilo riječi na ovom portalu:

Neslužbeno: dio osoba s tip 2 dijabetesom će dobiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze!!

Ubrzo očekujemo i sjednicu Upravnog vijeća koje bi trebalo potvrditi spomenute preporuke Povjerenstva 😊

Zaključak

Francuska je prva Europska zemlja koja je uvela ovu novost i mi nismo Francuska, ali očigledno se dobre stvari dešavaju i u Hrvatskoj i u Francuskoj!

U trenutku kada osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ostvare pravo na Libre senzore, bolje bi trebalo biti i nama s tip 1 dijabetesom. Konkretno hipoglikemija bi mogla nestati iz indikacija za Libre senzore! A to pak znači da jedan mali dio zlih i needuciranih liječnika više neće moći prijetiti oduzimanjem vozačke dozvole svojim pacijentima 😊 .

Naravno, ovaj pomak je odličan putokaz i motivacija konkurentnim senzorima u RH i Svijetu da također prošire svoju bazu pacijenata na osobe s tip 2 dijabetesom. Dexcom je već na najvećoj svjetskoj konferenciji, ADA u San Diegu, izjavio da prate stanje u Francuskoj. Dakle, vjerojatno neće sjediti skrštenih ruku.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: