Francuska: SVIMA na inzulinu senzori preko osiguranja!

Mnoge živcira činjenica da u Francuskoj jedan Libre senzor košta oko 39€ dok je u Hrvatskoj isti taj senzor oko 69€. Obje zemlje su članice Europske Unije, otkud tolika razlika?

Neslužbena informacija glasi: Francuska je ogromna zemlja sa velikim brojem dijabetičara i njihov zdravstveni sustav je već sada „široke ruke“ te cijelo vrijeme financira ogromne količine senzora. Na velike količine dolazi i veliki popust.

I stvarno, u Francuskoj je i do sada zdravstveni sustav financirao Libre osobama s tip 1 i tip 2 dijabetesom na 3 i više doza inzulina, što je samo po sebi pozamašna brojka.

Svi Francuzi od 1.6.2023., ako uzimaju ikakav inzulin, čak i samo onaj bazalni (dugodjelujući) imaju pravo na Libre senzore preko zdravstvenog osiguranja bez doplate!

Francuski zdravstveni sustav je donio tu odluku na osnovu kliničkog istraživanja koje je dokazalo 68% smanjenje akutnih komplikacija kod tih dijabetičara (ketoacidoza, hipoglikemijska koma i “svaštanešto”).

Ok, činjenica je da klinička istraživanja danas financiraju skoro isključivo farmaceuti pa je povjerenje javnosti u njih malo, ali sve to vrlo dobro zna i francuski zdravstveni sustav. Stoga su morali obratiti veliku pažnju ne samo na rezultate već i metodologiju istraživanja koju im je Abbott isporučio.

Čestitke Abbottu i Francuzima.

Gdje je Hrvatska u pravima na senzore?

Pojednostavljeno i s nekoliko manjih izuzetaka: u Hrvatskoj pravo na Libre i druge senzore u ovom trenutku imaju osobe s tip 1 dijabetesom. Budući da su priče da se netko nije uspio dočepati senzora u našem javnom prostoru polako zamrle možemo zaključiti da senzor mogu dobiti skoro svi koji ga uistinu žele.

Iz dobro upućenih i neovisnih izvora moguće je saznati da je HZZO povjerenstvo za pomagala najmanje dva puta izdalo preporuku Upravnom vijeću da bi pravo na Libre senzore trebali sada ostvariti i osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina!

O tome je već bilo riječi na ovom portalu:

Neslužbeno: dio osoba s tip 2 dijabetesom će dobiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze!!

Ubrzo očekujemo i sjednicu Upravnog vijeća koje bi trebalo potvrditi spomenute preporuke Povjerenstva 😊

Zaključak

Francuska je prva Europska zemlja koja je uvela ovu novost i mi nismo Francuska, ali očigledno se dobre stvari dešavaju i u Hrvatskoj i u Francuskoj!

U trenutku kada osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ostvare pravo na Libre senzore, bolje bi trebalo biti i nama s tip 1 dijabetesom. Konkretno hipoglikemija bi mogla nestati iz indikacija za Libre senzore! A to pak znači da jedan mali dio zlih i needuciranih liječnika više neće moći prijetiti oduzimanjem vozačke dozvole svojim pacijentima 😊 .

Naravno, ovaj pomak je odličan putokaz i motivacija konkurentnim senzorima u RH i Svijetu da također prošire svoju bazu pacijenata na osobe s tip 2 dijabetesom. Dexcom je već na najvećoj svjetskoj konferenciji, ADA u San Diegu, izjavio da prate stanje u Francuskoj. Dakle, vjerojatno neće sjediti skrštenih ruku.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: