Davor Skeledžija

Dexcom G7 dolazi u Sloveniju, ali nije sve tako bajno

07/12/2023

Iako još uvijek nema službene najave, portal naInzulinu došao je čak do 3 neovisne potvrde da čuveni Dexcom G7 stiže u Sloveniju! Upravo je u tijeku obuka za liječnike i osoblje, a planiraju izlazak odmah u prvom kvartalu 2024. godine! 😊

Ključne informacije:

  • Prema nekoliko neovisnih potvrda Dexcom G7 stiže u Sloveniju u prvom kvartalu 2024.
  • Krenula obuka za liječnike
  • U Sloveniji dostupni: Libre 2, Medtronic Guardian A6 i Dexcom G6 -> G7
  • Medtronic 780G je postala jedina pumpa dostupna u Sloveniji. Pozitivno što je bez doplate

U Sloveniji je sad bez sumnje najpopularniji Libre 2 senzor koji kao i u Hrvatskoj gotovo potpuno vlada tržištem. No dobra je vijest da su od standalone senzora tamo dostupni i: Medtronic Guardian 4, Medtrum A7 senzor te Dexcom G6 koji će uskoro naslijediti G7.

O Dexcom G7 pisali smo već nekoliko puta na portalu, među ostalim i ovdje:

G7 - najbolji Dexcom proizvod na berlinskoj ATTD konferenciji!

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Abbott na ovu bačenu rukavicu odgovoriti dovođenjem svog vrhunskog modela FreeStyle Libre 3?! 😊

Dobre i loše vijesti o inzulinskim pumpama u Sloveniji

Najljepša vijest s kojom će se svaki dobronamjerni Slovenac pohvaliti jest činjenica da je Medtronic 780G dostupan slovenskim osiguranicima bez ikakve doplate! Riječ je o trenutno najboljoj pumpi iz Medtronicove palete koja uz pomoć povezanog Guardian senzora može peglati visoke i niske šećere.

Prosječnom će Hrvatu, Srbinu i Bosancu zazvučati potpuno nevjerojatno da u Sloveniji više nije dostupna niti jedna druga inzulinska pumpa!

Roche se povukao i "slovenska je knjiga spala na jedno slovo".

 

Dok mi u Hrvatskoj sada imamo OmniPod, Ypsomed, Medtrum Nano i čak dva Medtronica; Slovenci se moraju zadovoljiti isključivo Medtronic 780G inzulinskom pumpom. Ukoliko nekom Slovencu 780G pumpa, povezani Guardian senzori ili algoritam za peglanje šećera ne odgovaraju, može sjest i plakat...

Tamna strana slovenskog zdravstvenog osiguranja br. 1

Utjecajni i upućeni članovi slovenske dijabetičke zajednice nedavno su se putem najpopularnijeg medija pobunili zato što u Sloveniji nema i inzulinskih pumpi bez katetera:

Istina, u TV-prilogu fokusirani su na OmniPod bez katetera koji nitko iz industrije za sada nije ni pokušao dovesti pod kapu slovenskog zdravstvenog osiguranja; ali tu je i Medtrum Nano… Riječ je također o pumpi bez katetera čiji dolazak na listu slovensko osiguranje pokušava ako ne spriječiti, onda barem maksimalno oduljiti.

Nevjerojatan je podatak da će Slovenci na Nano pumpu bez katetera sveukupno čekati najmanje godinu dana!

Tamna strana slovenskog zdravstvenog osiguranja br. 2

Što god mislili o Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i njihovoj službi za odnose s javnošću, slovensko osiguranje je kudikamo lošije. Dok će vam HZZO, ako ne na prvi mail, onda nakon nekoliko požurnica ipak odgovoriti, slovenskom zdravstvenom osiguranju takvo što nije na pameti. Nisu svjesni koliko je važno da kao javna institucija transparentno funkcioniraju i komuniciraju s javnošću.

Sve što možete dobiti od slovenskog osiguranja jest:

Pouzdano znam da naš HZZO čak i na upite iz BiH – odgovori. Skidam kapu HZZO-u zbog jasne i otvorene komunikacije.

Zaključak

Iskrene čestitke i svim slovenskim dijabetičarima na skorašnjem dolasku čuvenog Dexcom G7 senzora na listu pomagala. Osim što je jako malen, ima i nekoliko nesumnjivo privlačnih mogućnosti.

Nadam se da se moji sunarodnjaci neće odmah loše osjećati misleći da smo „zadnja rupa na svirali“ jer nismo.

Kod nas je Dexcom ONE upravo dobio mogućnost kalibracije krvlju, a ruku na srce, imamo lijep izbor i senzora i inzulinskih pumpi. Da, za neke su pumpe doplate previsoke i to treba smanjiti, ali nigdje nije savršeno. Ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: