Gost autor

G7 - najbolji Dexcom proizvod na berlinskoj ATTD konferenciji!

27/03/2023

Ove godine na ATTD konferenciji u Berlinu nije bio predstavljen niti jedan novi gadget, ali je zato jedan senzor, koji je neko vrijeme prisutan na europskom tlu, izazvao ogromno zanimanje među prisutnima. Riječ je o Dexcomu G7 koji Slovenci već nestrpljivo iščekuju jer bi na njihovom tržištu trebao biti lansiran tijekom ove godine.

Iako je Dexcom G6 dugi niz godina najbolje što je Dexcom dosad ponudio, nema sumnje da bi na tron uskoro mogla zasjesti sofisticiranija i naprednija verzija, njegov mlađi brat Dexcom G7.

No, po čemu je sedmica posebna?

 1. 60% je manji od Dexcoma G6, senzor i transmiter su sada integrirani (kao Libre).
 2. Inicijalizacija senzora sada traje samo 30 minuta, što je najkraće na tržištu.
 3. Ima tvorničku kalibraciju.
 4. Dexcom G7 senzor je indiciran za nošenje do 10 dana, plus 12-satni period odgode kraja korištenja senzora.
 5. Moguće je isključiti ton za sva upozorenja na 6 sati (silence all mode) ili ih postaviti na vibraciju.
 6. Moguće je odgoditi prvo upozorenje za hiperglikemiju sve dok glukoza ne bude 15 minuta do 4 sata iznad definirane visoke granice
  Ova funkcija je dostupna i na novom Dexcom ONE senzoru dostupnom preko HZZO u Hrvatskoj!

Predstavnici Dexcoma su na konferenciji prezentirali tri scenarija u kojima Dexcom G7 olakšava svakodnevicu pacijenta upravo zahvaljujući funkcijama:

 1. 12-satni period odgode kraja senzora,  
 2. „silence all" opcija,
 3. odgoda prvog upozorenja za hiperglikemiju.

Scenarij u kojem pomaže funkcija 12-satni period odgode kraja senzora

Jenny je asistentica glavnome kirurgu, a ujedno je i osoba s dijabetesom tip jedan. Korisnica je inzulinskog pena i Dexcoma G7 te se upravo priprema za operaciju. No, senzor joj baš u to vrijeme prestaje raditi. Jenny je pritom zaboravila ponijeti drugi senzor sa sobom na posao, ali ju ta situacija nimalo ne brine. Zahvaljujući funkciji 12-satni period odgode kraja senzora, nastavit će ga nositi još pola dana, a zamijenit će ga tek kad dođe kući. U tom će periodu i dalje neometano dobivati znakove upozorenja ako joj glukoza padne ili poraste.

Scenarij u kojem pomaže funkcija „silence all mode“

Toby je osoba koja boluje od dijabetesa tip jedan i radi kao izvršni direktor velike korporacije. Upravo se priprema za dvosatni sastanak koji će voditi upravo on, a sudjelovat će još 220 uzvanika. Dexcom G7 mu netom prije sastanka javlja prediktivni alarm za nagli pad glukoze u krvi pa Toby brže-bolje uzima nekoliko glukoznih tableta. No, brine ga što bi senzor mogao javljati upozorenja i za vrijeme sastanka, a siguran je da je pojeo dovoljno glukoznih bombona da se hipoglikemija više ne ponovi. Stoga na dva sata isključuje sva upozorenja na svom Dexcom G7 senzoru kako ga senzor ne bi omeo tijekom sastanka.

Scenarij u kojem pomaže funkcija odgode prve hiperglikemije

John je otišao na ručak s prijateljima. Započeli su glavnim jelom i u tom trenutku naš protagonist shvaća da si nije dao korekciju za kruh koji je već potamanio. Glukoza u krvi mu lagano raste, a on si brže-bolje daje zaboravljenu korekciju. John ne želi da mu alarm za hiperglikemiju pokvari ručak s prijateljima. Uz to, već mu se jednom dogodilo da je prebrzo reagirao na alarm za hiperglikemiju pa je u panici uzeo previše inzulina koji ga je kasnio koštao teške hipoglikemije. Odgodit će, zato, alarm na dva sata i nesmetano uživati u druženju.

Koliko korisnika, prema studiji koju je proveo Dexcom, uključuje funkciju odgode prve hiperglikemije?

 1. Samo je 9% korisnika (N=204) uključuje
 2. Većina ju koristi samo prvi mjesec korištenja Dexcom G7 senzora
 3. Obično je postave na manje od dva i pol sata
 4. Ne postoje statistike koje pokazuju negativne utjecaje na glikemijske ishode kod onih koji koriste ove funkciju

Statistike su pokazale značajno smanjenje učestalosti hipoglikemije kod ljudi koji koriste ovu funkciju.

Zaključak predavanja

 1. Dexcom G7 donosi nešto potpuno novo, dosad neviđeno na tržištu.
 2. 12-satni period produljenja nošenja senzora kod korisnika će smanjiti brigu o vremenu mijenjanja senzora, što je posebno korisno na putovanjima, poslu, u školi i slično.
 3. Utišavanje svih alarma smanjuje brigu korisnika da će ih upozorenja omesti u važnim zadacima.
 4. Odgoda prvog alarma za hiperglikemiju omogućuje korisniku da prilagodi upozorenja svojim individualnim potrebama.

Zbilja imamo razloga veseliti se Dexcomu G7, no također možemo biti sretni i zadovoljni zbog raznolike ponude senzora koju Hrvatska ima već sada, uključujući i Dexcom ONE!


Još iz kategorije Tehnologija: