Davor Skeledžija

Top 7 najvažnijih svjetskih stvari u dijabetesu u 2021.

16/01/2022

Osjećate li se više kao lokal patriot, onda vam je namijenjen prošli članak:

Dijabetes u Hrvatskoj: top 7 za 2021. godinu

Ali, ako ste građanin svijeta, ako ste svjesni da se dobar dio stvari koje se dogode u bijelom svijetu naposljetku preliju i na Hrvatsku, pa i regiju, onda nastavite čitati:

1) Medtronic 780G

Da se ne ponavljamo, 780G inzulinska pumpa opisana je i u hrvatskom Top 7. Skočite i na www.medtronic780g.com po nekoliko odličnih svjedočanstava.

2) FreeStyle Libre 3

Na opće iznenađenje i dalje je dostupan samo u Njemačkoj, ali zbilja rastura. Nekoliko smo tekstova objavili, uskoro najnoviji, a za sada predlažemo ovaj. Ukratko: zadivljujuće je malen, i dalje nema kalibracije i na iPhoneu nam je radio nevjerojatno stabilno i dobro.

3) Infuzijski setovi koji traju 7 dana

U sve su više zemalja EU dostupni pod nazivom Medtronic extended infusion set. Navodno manje oštećuju tkivo nego ovi trenutni koji traju 3 dana. Držimo fige da je uistinu tako?. Dodatan plus je to što je insertiranje pod kožu puno jednostavnije, pa se može raditi i jednom rukom. Nešto na tom tragu bi nas i u Hrvatskoj moglo uskoro iznenaditi ?. Pratite ovaj portal.

4) Medtronic Guardian 4 senzori!

Nakon što je Medtronic dobio odobrenje Europske regulatorne agencije (EMA), ovi su se senzori pojavili u nekoliko zemalja EU. Europska verzija Guradian 4 senzora ne zahtijeva kalibraciju i traje 7 dana. Svi vi koji ste se dokopali Medtronic 780G pumpe, moći ćete ih koristiti, kao i oni bez pumpe. Očekujemo ih i u Hrvatskoj u 2022. godine.

5) Ypsomed i Dexcom integracija

O ovome u zasebnom članku. Ukratko, pored stanja sa isporukom inzulina, na novoj verziji mobitelske aplikacije Ypsomedove pumpe sada je moguće pratiti i razinu glukoze. Dexcom G6 u aplikaciju emitira razinu glukoze, a pumpa informacije o isporuci inzulina - sve na jednom mjestu. Nažalost, ne i u Hrvatskoj. Ali i to će se valjda promijeniti jednom kada/ako Dexcom G6 dođe k nama. Nakon ove integracije, dolazi mogućnost davanja bolusa preko mobitela, a potom i closed loop (kao 780G).

6) Medtrum Nano

U Velikoj Britaniji je predstavljen Medtrum Nano sustav koji se sastoji od dizajniranije inzulinske pumpe i senzora. Da, Medtrum je vidio kako radi stariji brat OmniPod i u odnosu na A7+ napravili su ljepšu i zaobljeniju pumpu. Uz nju dolaze i Nano senzori bez kalibracije. Datum dolaska u Hrvatsku – za sada nepoznat, a općenito o Medtrumu na portalu www.mojMedtrum.com. Uskoro više.

7) CamAPS closed loop

Riječ je o sustavu inzulinskih pumpi i povezanih senzora koji kao i Medtronic 780G peglaju i visoke i niske šećere. Sustav je dizajniran tako da može raditi s više senzora i pumpi, a srce mu kuca na Android mobitelu gdje se instalira prikladna aplikacija. Trenutno radi s Dexcom G6 i Dana inzulinskim pumpama, a očekuju se proširenja. Ključna osobina ovog sustava je izrazita jednostavnost.

Problem s ovim sustavom je što je nevjerojatno skup. Osim senzora, pumpi i potrošnog materijala, morate plaćati i najam same aplikacije. Ni osiguranja puno bogatijih zemalja od Hrvatske takav luksuz ne mogu priuštiti svojim osiguranicima. Tako će naša Maja iz Njemačke morati iskeširati 1.000 eura godišnje za CamAPS pored svog vrhunskog zdravstvenog osiguranja.

Što se nije dogodilo u 2021., a trebalo je?

Dvije stvari su bile najavljivane na svjetskoj sceni, ali su odgođene:

Krajem 2021. na američko je tržište trebao izaći OmniPod 5 - opet closed loop. Ova inzuliska pumpa bez katetera povezuje se s Dexcom G5 senzorom. Insulet, proizvođač OmniPoda, nedavno je objavio da im FDA još nije izdala odobrenje i da očekuju ograničen izlazak na tržište SAD-a u prvom kvartalu 2022.

Druga stvar koja kasni je Dexcom G7 senzor. Sada je riječ o senzoru koji ima integriranu bateriju, u početku bi trebao trajati 10 dana, a možda se produlji na 14 dana. Nema više fizičkog čitača, već se glukoza očitava mobitelom putem Bluetooth tehnologije.

Zaključak

Svako će imati svog miljenika u ovih top 7, nekome će najmanji senzor Libre3 biti san snova, drugome closed loop sa ili bez katetera i slično. No, ako još jednom pogledamo ovih top 7, morat ćemo se složiti da je Medtronic po broju noviteta dominirao 2021. godinom.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: