Davor Skeledžija

Telemedicina i A5 uputnica upravo postali dostupni i na Vuk Vrhovcu!

20/04/2020

Prije otprilike mjesec dana ste na ovom portalu mogli čitati o A5 uputnicama koje omogućuju stručne konzultacije s dijabetologom. Taj oblik konzultacija je primarno namijenjen vašim liječnicima obiteljske medicine koji mogu kontaktirati dijabetologa s vašim nalazima ili simptomima, a njegovu konzultaciju će platiti HZZO.

U prošlom članku su navedene brojne poznate ustanove koje su prihvaćale A5 uputnicu, ali veliku pažnju je izazvala činjenica da na spisku nije bilo klinike Vuk Vrhovac (od koje tada nismo uspjeli dobiti službenu informaciju). No, razveselit će vas vijest da je sada i klinika Vuk Vrhovac u suradnji sa  HZZO-om uspjela organizirati ovaj način naprednih tele-konzultacija, prikladnih za vrijeme pandemije koronom.

Prilog sa predstojnikom klinike Vuk Vrhovac, Dariom Rahelićem je objavljen na HRT1, oko 7:30h sa još korisnih informacija:

Dobro je napomenuti da je pored bolnica nabrojanih u prošlom članku, te sada Vuka Vrhovca - u zadnjh dva tjedna funkcionalnost A5 uputnice dostupna i u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh"

Što je još dobro?
Neke od vas će oduševiti činjenica da su se pojedinci zahvaljujući A5 uputnicama sasvim legalno dokopali službene preporuke dijabetologa za Enlite senzore uz inzulinsku pumpu ili za Libre senzore.

Procedura funkcionira tako da telefonski kontaktirate (ili posjetite) svog liječnika obiteljske medicine, on u svom IT sustavu može "zakazati pregled" kod dijabetologa, tj. tele-konzultacije putem A5 uputnice. Stručno mišljenje i eventualne preporuke dijabetologa za promjenom terapije ili pomagala za dijabetes - se računaju kao "pravi", tj. kao da ste uistinu sjedili u njegovoj ordinaciji i dobili uobičajenu papirnatu "povijest bolesti".

Više je nego jasno da se, na žalost, klasične pretrage na ovaj način ne mogu odraditi, a neslužbeno doznajemo da ćemo se za njih još morati strpiti još mjesec ili više dana. Koliko loše će to utjecati na generalno ionako lošu situaciju u Hrvatskoj s prevencijom dijabetesa (ponajviše tip 2) - će se tek pokazati.

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: