Davor Skeledžija

Što je to closed loop i gdje smo: Slovenija, Britanija i Hrvatska

04/01/2024

Za početak u najkraćim crtama objasnimo što je closed loop:

Closed loop je sustav koji se sastoji od senzora, inzulinske pumpe i pametne aplikacije na pumpi ili mobitelu. Senzor mjeri razinu šećera svakih nekoliko minuta, tu informaciju šalje aplikaciji koja ovisno o kretanju šećera stalno smanjuje ili povećava isporuku inzulina. Ako šećer pada, isporuka inzulina se smanjuje, a ako šećer raste – isporuka inzulina se povećava.

Već sam nekoliko godina na closed loop sustavu kućne izrade po imenu AAPS. Reći ću samo da imam iznimno dobru regulaciju dijabetesa ne zahvaljujući svojem znanju i disciplini već zahvaljujući closed loopu.

Ako malo bolje poznajete dijabetes, vjerojatno vam je lako prihvatiti da će dobro podešeni algoritam koji svakih 5 minuta donosi odluke o isporuci inzulina, taj posao bolje obavljati od vas. Govorim o vremenu 0-24h koje uključuje snove, gledanje televizije, učenje, posao i sve što možete zamisliti. Svakih 5 minuta „netko“ umjesto vas pogleda koliki vam je šećer i ovisno o tome „šibne“ vam više ili manje inzulina.

Koliko je siguran closed loop?

Najtanja karika u lancu su senzori jer kao što znamo ne mjere glukozu u krvi već u međustaničnoj tekućini koja uglavnom kasni. Ako se niste snašli sa senzorima ili nemate povjerenja u njih – vjerojatno se nećete usrećiti ni sa closed loopom.

Kao što znamo, srećom postoje ljudi koji bi za svoje senzore „stavili ruku u vatru“ jer im super rade, ali nažalost i oni kojima jednostavno ne rade ili nisu dovoljno precizni.

Closed loop u Sloveniji

Prilično je odjeknuo prošli članak o dolasku Dexcom G7 senzora u Sloveniju u kojem smo se osvrnuli i na neugodnu činjenicu, naime Slovenija je ostala na jednoj jedinoj inzulinskoj pumpi. S druge pak strane, u Sloveniji je vrlo lako doći do inzulinske pumpe preko zdravstvenog osiguranja, a doplata je 0 €. Naravno, riječ je o Medtronic 780G closed loop sustavu.

Dexcom G7 dolazi u Sloveniju, ali nije sve tako bajno

Napomenimo i činjenicu da je u početku doplata za Medtronic 780G u Sloveniji bila čak 2.000 €, ali je potom Medtronic iznio dokaze koji govore u prilog značajnom poboljšanju samokontrole s njihovom pumpom. Slovensko zdravstveno osiguranje je prihvatilo argumente i doplata je spuštena na 0 €! 😊

Closed loop u Velikoj Britaniji

Zdravstveno osiguranje u Britaniji se zove NHS, a imaju i agenciju NICE. No obe su institucije poznate po svojoj „škrtosti“, zna se da vrlo pažljivo odlučuju kamo će uložiti novac. Stoga mnoga svjetska osiguranja i decision makeri pažljivo prate što se radi u Britaniji. Napomenimo još da su se u NHS-u jako osramotili kada se događala „Libre revolucija“, naime svojedobno ste pravo na Libre mogli ostvariti samo ako ste živjeli u dijelovima zemlje s točno određenim poštanskim brojevima. Afera se prikladno zvala „post code lottery“ i srećom, uspješno je okončana.

Jako friška vijest je da NICE sada preporučuje closed loop za osobe s dijabetesom tip 1 koje:

  1. Imaju HbA1c od 7,5% ili više ili imaju teške hipoglikemije unatoč najboljem mogućem liječenju pomoću pumpe i/ili senzora.
  2. Imaju do 18 godina
  3. Trudnice ili one koje planiraju trudnoću
  4. Odrasle osobe koje već imaju „glupu inzulinsku pumpu“, ali ipak nisu najbolje regulirane

Možda se ne čini puno, ali plan je da se u roku od 5 godina baš svim osobama iz gornjih skupina ponudi closed loop! A već pred kraj spomenutog perioda ili odmah po isteku, indikacije bi se trebale dodatno širiti! Spomenimo i to da u Velikoj Britaniji ne postoji doplata!

Closed loop u Hrvatskoj - danas

U Hrvatskoj u ovom trenutku preko HZZO-a imamo čak dva closed loopa, ali iako ih HZZO sufinancira, ni jedan nije baš jeftin, riječ je o: Medtronic 780G i Medtrum NANO. Kao što smo rekli, oba sustava znaju automatski peglati visoke i niske šećere što ih čini „Closed loopom“.

Medtronic 780G

Medtronic 780G

Za Medtronic 780G inzulinsku pumpu s kateterima jednokratno ćete morati izdvojiti 1.153 €, a HZZO će vam dalje pokrivati troškove potrošnog materijala. Garancija na pumpu iznosi 4 godine i najmanje toliko ste mirni ako ju sami ne polomite. No dođe li pumpa svome kraju nakon isteka garancije, opet ćete morati iskeširati 1.153 € 🙁

Spomenimo i to da se distributeri inzulinskih pumpi u Sloveniji i Hrvatskoj, ne pridržavaju članka 425. „Zakona o obveznim odnosima“ i slovenskog pandana istog zakona, koji kažu da za proizvod koji „crkne“ u garancijskom roku moramo dobiti novu garanciju na puni period.

Za Medtrum NANO inzulinsku pumpu bez katetera moramo svaki mjesec izdvojiti 72 €, tek nedavno je uvrštena na HZZO-ovu dopunsku listu pomagala i još iščekujemo prva iskustva iz stvarnog života.

Medtrum NANO closed loop

Medtrum NANO closed loop

Medtronic se povezuje na svoje Guardian 4 senzore, a Medtrum na svoj Nano senzor i oba senzora financira HZZO.

Closed loop u Hrvatskoj - sutra

U roku od nekoliko godina vjerojatno više neće postojati tzv. „glupe inzulinske pumpe“, tj. one koje isporučuju inzulin neovisno o trenutnoj razini glukoze.

Već svi znamo da je Omnipod Dash koji je prisutan u Hrvatskoj dobio svog nasljednika OmniPod 5 koji je povezan s Dexcom G6, a uskoro i G7 senzorima. Distribucija OmniPoda 5 krenula je u Njemačkoj,  a očekujemo da bi ga i hrvatski distributer, tvrtka Medilab ONE, mogla imati krajem 2024. godine.

OmniPod 5 i Dexcom G6

OmniPod 5 i Dexcom G6

Tu je još i Ypsomed koji je također prisutan u Hrvatskoj. Velika je buka dignuta u Njemačkoj gdje su tu pumpu povezali na iznimno skupu i dobru closed loop aplikaciju CamAPS koja je pak povezana s Dexcom G6 i Libre 3 senzorima. Vjerojatno će uskoro u tu kombinaciju uskočiti i Dexcom G7 senzor kao što je nedavno uskočio „u krevet“ s Tandem inzulinskom pumpom koje nema u Hrvatskoj.

CamAPS closed loop s Ypsomed pumpom očekujemo u Hrvatskoj onda kada se pojavi i kompatibilan senzor, dakle Libre 3 ili Dexcom G6/G7. S obzirom da je tvrtka Medilab ONE distributer za Dexcom i OmniPod, za očekivati je da će se novi Dexcom senzor pojaviti u Hrvatskoj onda kada i OmniPod 5. Tako ćemo u istom trenutku u Hrvatskoj dobiti čak dva nova odlična closed loop sustava: OmniPod 5 i Ypsomed/CamAPS.

Ypsomed sa CamAPS sustavom (Decxom ili Libre)

Ypsomed sa CamAPS sustavom (Decxom ili Libre)

Valja podsjetiti da su Libre 3, ali i Libre 2 u Americi dobili odobrenje za uporabu u closed loopovima, a spustili su i dobnu granicu sa 4 godine na 2! Još nema konkretnih novosti oko Libre 2 i ijednog closed loopa, no čini mi se da će to biti jedna od velikih vijesti u 2024. godini.

Zaključak

Tehnologija ide naprijed, a često ju prate i više cijene, osobito ako donosi stvarnu korist osobama s dijabetesom. Naravno, treba prihvatiti da među nama postoje osobe koje ne žele izgledati kao kiborzi sa senzorom na ruci i pumpom na nozi. To treba respektirati; za njih imamo poslastice u obliku pametnih aplikacija s vrhunskim savjetima koje mogu producirati zahvaljujući vezi sa senzorom i pametnim penom. Danas NovoPen Echo+ i Libre senzor, a sutra Medtronic InPen i Simplera senzor.

Pametni penovi: bitka Medtronica i Novo Nordiska uskoro u Hrvatskoj!

Što se inzulinskih pumpi tiče: nakon zadnjeg napretka, tj. pojednostavljenja procedure za ostvarivanje prava preko HZZO-a, sljedeći bi trebao biti smanjenje doplate za naprednije closed loop sustave; kako za one koje već imamo u Hrvatskoj, tako i za one koji će tek doći.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: