Davor Skeledžija

Pametni penovi: bitka Medtronica i Novo Nordiska uskoro u Hrvatskoj!

19/09/2022

Ovaj tekst nastaje za vrijeme EASD konferencije u Stockholmu gdje su ovi penovi velike zvijezde. Mrvicu je duži nego inače, dakle samo za naprednije čitatelje.

Za početak, definirajmo što su to „pametni penovi“. Nekako se uvriježio stav da su pametni penovi višekratne inzulinske brizgalice koje u sebi imaju memoriju i podatke o uzetim injekcijama i mogu ih prebaciti na mobitel. Po tome onaj stari Novo Pen Echo, trenutno dostupan na HZZO-ovoj listi, nije u potpunosti pametan, iako je vrlo zgodan budući da pamti vrijeme uzimanja posljednje injekcije i količinu uzetog inzulina.

Netko će reći da pametni penovi koji samo moraju zapamtiti injekcije i znati ih prebaciti na mobitel i nisu toliko pametni, ima i u tome nešto. No, pamet se ustvari nalazi u kompatibilnim mobitel aplikacijama.

Modeli s naslovnice: Ines Nerina, Rumunjska Instagram zvijezda i Madison iz USA

Modeli s naslovnice: Ines Nerina, rumunjska instagramska zvijezda i Madison iz SAD-a

Danas imamo dvije vrste pametnih penova

Jedni s mobitelom komuniciraju putem NFC-a (engl. Near Field Communication) što znači da udaljenost ne smije biti veća od 4 cm  kada ih prislonite uz mobitel. Da, kao Libre.

Drugi s mobitelom komuniciraju putem bluetootha što pak znači da je riječ o udaljenostima od nekoliko metara, ali važno je i to što oni podatke prebacuju potpuno automatski bez da ste išta učinili.

Što sve postoji na tržištu?

Postoji svašta, npr. Pendique je simpatičan proizvod koji sam svojedobno testirao i nije mi se svidio. Zgodan dizajn, malo prevelik, ali aplikacija je bila katastrofa.  Postoje i bluetooth kapice za jednokratne penove popularne u HR i regiji. No, one koje sam probao nisu se iskazale velikom pouzdanošću, što znači da ima prostora za napredak.

Pendiq - sexy, ali malo glomazan s lošom aplikacijom

Pendique - seksi, ali malo veći s lošom aplikacijom

Što uskoro očekujemo u Hrvatskoj?

Očekujemo čak dva pametna pena: Novo Nordisk Echo+ i Medtronic InPen. Echo+ bi se možda mogao pojaviti ove godine, a InPen 2023. Svaki ima ozbiljnih prednosti, ali i pokoju manu. Stoga ih je važno hladne glave i objektivno nabrojiti.

Novo Pen Echo+ (NFC)

Iako je Novo Nordisk neslužbeno najavio da će cijena Echo+ biti identična starom Echou, zbog raznih se okolnosti nažalost to neće dogoditi. Bit će neznatno skuplji, a zbog HZZO-ove politike, taj dodatni trošak snosit ćemo sami. Riječ je otprilike o 50 kn, stoga bi cijena u ovom slučaju bila ogromna prednost, posebno kada uzmemo u obzir cijenu Medtronic InPena. Dakle, HZZO trenutno plaća NovoPen Echo 170 kn, što znači da bi ukupna cijena Echo+ mogla iznositi oko 220 kn.

Mana pena Echo+ jest što ga za prijenos podataka moramo prisloniti na mobitel (kao Libre). Nije to nikakav problem u praksi, no ta činjenica onemogućava neke alarme.

Naravno, treba naglasiti da ćete Echo+ moći koristiti samo s Novo Nordiskovim inzulinima FiASP i Novorapid koji su dostupni u staklenim ampulama preko HZZO-a. Ako to jako želite, u Echo+ možete staviti i Levemir i Tresibu, ali jednokratne ćete penove morati polomiti i iz njih izvući staklenu ampulu.

Iako je riječ o istim ampulama, takvu rabotu nipošto ne podržava tvrtka Novo Nordisk. Mi ju isto „službeno“ ne podržavamo, pa onda evo "neslužbenih" uputa s naInzulinu YouTube kanala by David Klapan:

NovoPen Echo+ i mobitel aplikacija LibreLink!

Jedan od najvažnijh dijelova za sustav pametnog pena jest „pametna aplikacija“; u Hrvatskoj je od 15.9. službeno dostupna Abbott LibreLink aplikacija za mobitele! Nećete vjerovati, ali baš je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je dobila najnoviju verziju u kojoj je potpuno implementirana podrška za NovoPen Echo+! 😀

Sve to znači da će korisnici Libre senzora moći koristiti jednu jedinu aplikaciju kako bi imali kompletan dnevnik samokontrole koji će automatski sadržavati prekrasan graf s razinama glukoze, ali odmah uz njega i injekcije inzulina s točnim vremenom i dozom!

LibreLink aplikacija. Nisu moji šećeri ni injekcije inzulina, ali primjetite da piktogrami imaju male brojkice gdje točno piše koliko ste inzulina uzeli

LibreLink aplikacija. Nisu moji šećeri ni injekcije inzulina, ali primijetite da piktogrami imaju brojkice gdje točno piše koliko ste inzulina uzeli

Svi ti podatci automatski će se učitavati na LibreView internetsku platformu što znači da će biti dostupni vašem liječniku, ali i pratiteljima na LibreLinkUP aplikaciji (mama, tata, cura, baka…)

Medtronic InPen (Bluetooth)

Nema službene informacije da bi se InPen mogao pojaviti iduće godine, ali neslužbene postoje. Glavni je problem ovog pametnog pena njegova cijena i HZZO-ova politika.

Već smo pisali o tome da je Amerika poremećena zemlja i da su tamo cijene lijekova, pa čak i nekih medicinskih uređaja nevjerojatno visoke. Pa je tako puna cijena jednog Medtornic InPena oko 6.000 kn (oko 870 US$). Za dva takva pena dobijete jednu Ypsomed inzulinsku pumpu u Hrvatskoj i još vam ostane nešto novca za potrošni materijal.

Činjenica je da s boljim američkim zdravstvenim osiguranjima ta cijena pada na samo 30-ak dolara.

Medtronic InPen i pripadajuća aplikacija

Medtronic InPen i pripadajuća aplikacija

Europske cijene InPena bez sudjelovanja osiguranja sigurno će biti niže, ali nipošto se neće moći mjeriti s Echo+ koji će koštati sveukupno oko 250 kn. Nažalost, veće su šanse da dobijete na lotu nego da HZZO značajnije sudjeluje u trošku InPena... Neslužbeno je moguće doznati da će Medtronic možda raditi određene "paket-ponude za osiguranja" sa svojim Guardian senzorima i InPenovima, pa možda slože nešto što će biti win-win za sve. Držimo fige.

Brojne pozitivne strane InPena!

S druge strane riječ je o pravom „švicarskom nožiću“ funkcija i mogućnosti. I njega će biti moguće povezati na senzore za kontinuirano mjerenje i to naravno one tvrtke Medtronic. Dakle opet ćete imati prekrasan graf i doze inzulina dostupne za analizu vama i liječnicima.

S obzirom da je riječ o tvrtki koja ne proizvodi inzulin, ovi će penovi biti kompatibilni ne samo s Novo Nordisk inzulinima, već i sa konkurencijom.

InPen aplikacija će vam automatski računati IOB – Insulin On Board!  Pumperi vrlo dobro znaju da govorimo o količini inzulina koja je preostala u vašem tijelu u određenom trenutku u vremenu. Ako vam je IOB visok znači da vam prijeti hipoglikemija, a ako je nizak – šanse su puno manje. Vrlo korisno.

Alarmi za zaboravljene inzuline! Ako zaboravite npr. uzeti inzulin ujutro, aplikacija će vas u nekom trenutku na to upozoriti (ili šećer koji je eksplodirao).

U kombinaciji s Medtronic senzorima, ovaj će vas sustav moći alarmirati i o nadolazećim hipoglikemijama (engl. Predictive hypo alert). Pa kada vi ili umjetna inteligencija ugledate alarm da šećer opako pada, pa još vidite i visoki IOB – znat ćete da je vrijeme za ogromnu količinu sladoleda 😋.

Zaključak

Gore su navedene samo neke prednosti i mane Echo+ i InPen uređaja, detaljniji opis zahtijeva zasebne tekstove i osvrte. Je li bolje imati tehnološki vrlo sofisticiran uređaj s puno mogućnosti ali i visokom cijenom ili uređaj s nešto manje funkcija ali vrlo povoljan – ostaje svakom ponaosob da procijeni.

Kako bilo, igrao sam se s oba i apsolutno sam siguran da će donijeti ogroman doprinos našem dijabetičkom ekosustavu! Libre imaju skoro svi, a i Novo Nordisk inzuline - stoga će im Echo+ za prihvatljivu cijenu biti odličan novi suputnik. Rođendane također imaju svi, pa bi nekima možda baš InPen mogao biti dostojan poklon. Oba podržavaju "pola jedinice" za djecu i osobe na low-carbu.

Ne treba smetnuti s uma i to da će se u jednom trenutku i konkurentski proizvođači inzulina morati pokrenuti i predstaviti svoje pametne penove po jednako niskoj cijeni kao Echo+ ili nižoj.

Sretno nam bilo.

Ograda: ako ovaj tekst slučajno naginje Medtronicu, možda je to zato što mi je Medtronic Global financirao sudjelovanje na EASD-u. No, nadam se kako se ipak vidi da sam uložio ogroman trud u objektivnost.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: