Davor Skeledžija

Kakav je Sibionics CGM senzor?

07/11/2023

Jedan od najkreativnijih „nastupa“ u ovoj regiji imao je kineski proizvođač senzora Sibionics i to prije nego što je došao 😊.

Svim zainteresiranim osobama s dijabetesom poklonili su dva senzora. Bez obzira što je nešto slično „jednom davno“ učinio i Abbott, val oduševljenja poharao je regiju jer mnogima zdravstveno osiguranje još uvijek ne pokriva senzore.

Sibionics ima friški EU CE certifikat, ali već neko vrijeme ima i onaj koji je izdala kineska regulatorna agencija. Upravo zahvaljujući potonjem, u Kini su do sada prodali nešto manje od pola milijuna senzora:

Kakav je Sibionics?

Krenimo od lošega, imam Samsung A52 mobitel i događa mi se da aplikacija izgubi kontakt sa senzorom, tada moram na glavnom ekranu aplikacije kliknuti „re-connect“. To se događa otprilike jednom dnevno i prijavio sam u Sibionics, rekli su da će popraviti.

Važno je napomenuti da brojni drugi isprobavatelji u regiji nisu prijavili takav problem sa svojim mobitelima pa vjerujem da će moj uskoro biti riješen. U prilog tome evo odličnog videouratka, autor je Tom, poznati YouTube bloger, u kojem tvrdi da je njegova konekcija bila stabilna:

Tomu pak smeta što u trenutnoj verziji aplikacije nije moguće privremeno utišati/odgoditi alarm za hipoglikemiju. Još jedan rješiv problem.

Što je dobro kod Sibionics senzora?

Meni se najviše sviđa što je sličan Libri, a to znači da je vrlo jednostavan. Uostalom, sličnu stvar je napravio i američki Medtronic sa svojim najnovijim senzorom Simplera o čemu je bilo riječi na ovom portalu.

Detaljne specifikacije Sibionics senzora:

  • Senzor traje 14 dana
  • Nema zasebnog odašiljača (sve u jednom)
  • Nema kalibracije krvlju
  • Nema fizičkog čitača, imamo mobilnu aplikaciju (Android & iPhone)
  • Deklarirani MARD 8.8%
  • Vodootporan (po IPX8 standardu)

Zanimljiv je detalj da Bluetooth čip u Sibionics senzorima nisu napravili Kinezi već europska, preciznije norveška tvrtka „Nordic Semiconductor“ pa su Kinezi s razlogom ponosni na iznimno sofisticiran čip i nisku potrošnju energije.

Preciznost Sibionics senzora

Senzor se kroz svakodnevnu uporabu i malo češće usporedbe s krvlju pokazao prihvatljivo precizan. Vrlo zadovoljan bio je i spomenuti bloger Tom u svom YouTube uratku.

Evo nekoliko mojih usporednih rezultata pri normalnim i visokim šećerima:

Kao i do sada, podsjećamo da svaki senzor ima svojih „mrzitelja“ i „obožavatelja“; to što su meni i Tomu senzori Sibionics bili vrlo precizni, ne znači da će i vama.

Veličina Sibionics senzora

Riječ je o jednom od manjih senzora na tržištu.  Slike će vjerujem potvrditi da je nezamjetno veći od Libre 2 senzora:

 

Na fotografijama gore, lijevo je Libre 2, a desno Sibionics senzor.

Vrlo je korisno što ćete uz svaki senzor dobiti dodatni flaster s plastičnim držačem. Ukoliko vam osnovni flaster ne drži dovoljno dobro, slobodno možete iskoristiti dodatni koji ćete dobiti na poklon. Savršeno je prilagođen svom senzoru tako da ne prekriva gornju površinu i ne smanjuje domet:

Uz svaki senzor dolazi i alkoholna maramica kako biste očistili i dezinficirali mjesto postavljanja senzora. Taj dodatan korak brisanja eventualne nečistoće doprinijet će da se senzor bolje zalijepi na kožu čime će se smanjiti šanse za prijevremeno otpadanje.

Zaključak

Lijepo je što je ovaj kineski proizvođač ponudio Europljanima besplatno testiranje svojih senzora. Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti, uvodni osvrt moguće je pronaći i kod Tima Streeta na popularnom portalu DiabetTech, a ne samo na spomenutom Tomovu YouTube kanalu.

Bude li cijena kompetitivna, a proizvod ujednačene kvalitete i dobre garancijske podrške – mogao bi naći svoje mjesto pod suncem 😊.

Sretno nam bilo.

Link na Sibionics

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: