Antonia Precali

Potrebe dijabetičara ključne su za razvoj liječenja dijabetesa

08/03/2024

ATTD (Advanced Treatments and Technologies in Diabetes) najveća je tehnološka konferencija na svijetu koja okuplja brojne medicinske stručnjake, znanstvenike i predstavnike industrije s ciljem predstavljanja svih novosti vezanih uz najnoviju tehnologiju u dijabetesu. Osim što pruža uvid u svijet inovacija i napretka, posebno mjesto na konferenciji je osigurano kako bi osobe s dijabetesom izrazile svoje mišljenje i stavove prema tehnologiji jer su upravo one njezini korisnici. Već duži niz godina zajednica #dedoc° organizira predavanje pod nazivom Welcome to the #dedoc° symposium “What we wish you knew – and why”. Ovo predavanje pruža perspektivu osoba s dijabetesom i omogućava im komunikaciju s najvažnijim osobama u industriji te stavlja naglasak na probleme s kojima se suočavaju u životu s dijabetesom.

Trenutno su svi uzbuđeni zbog izlaska novih senzora i inzulinskih pumpi, novih načina korištenja tehnologije u regulaciji dijabetesa, ali malo se priča o tome što zapravo osobe s dijabetesom žele. Od dana kada je prvi put primijenjen inzulin prošlo je više od 100 godina i od tada je liječenje dijabetesa nezamislivo bez njega. Iako se smatra da je u današnje vrijeme vrlo lako doći do inzulina, realnost je potpuno drugačija, pogotovo u slučajevima humanitarnih kriza kada mnogima inzulin nije dostupan. Peticijom #insulinconsens koju je potpisalo skoro 20 000 ljudi željelo se skrenuti pozornost na ovaj problem i omogućiti inzulin svima. S druge strane, postoji velika količina tehnologije koja je dostupna u malom broju zemalja u svijetu. Poznato je da je potražnja za tehnologijom i interes struke velik diljem svijeta, no pravo je pitanje koje prepreke zapravo stoje na putu dostupnosti tehnologije u zemljama slabijeg socioekonomskog statusa. Leži li razlog u (visokoj) cijeni ili nezainteresiranosti vlade? Možda je kamen spoticanja needuciranost medicinskog kadra? Kako god, rješenja postoje i čekaju poziv na akciju. Danas je u Hrvatskoj dostupno puno senzora i inzulinskih pumpi pa osobe s dijabetesom mogu birati koju tehnologiju žele imati. No koliko je ta tehnologija uistinu dostupna svim osobama s dijabetesom, a pogotovo onima koji uz dijabetes imaju neki invaliditet? Jesu li zasloni prilagođeni osobama koje imaju slabiji vid? Što je s postavkama uređaja? Odgovor je ne te se stoga ovdje najveći apel šalje industriji kako bi tehnologija bila svima DOSTUPNA.

Još jedan važan aspekt uključenosti osoba s dijabetesom u njihovo liječenje jest razumijevanje znanstvenih istraživanja. Sam medicinski rječnik i istraživački jezik prilično je kompliciran i „običnim“ ljudima potpuno nejasan. Kako bi se premostio taj jaz, provodi se jedan vrlo zanimljiv projekt pod nazivom D-CODED. Njime se naime relevantna istraživanja „prevode“ na svakodnevni jezik i vrlo jednostavno uz pomoć vizuala predočuje rezultate istraživanja. Ovaj projekt pruža veličanstven uvid u znanost i omogućuje svima da budu u toku s najnovijim istraživanjima te unapređuju liječenje dijabetesa.

Brojne organizacije, primjerice #dedoc°, stavljaju osobe s dijabetesom u središte i potiču ih da se izraze, omogućuju da se njihov glas čuje smatrajući da nitko ne može bolje znati što im je potrebno od njih samih. O svim ovim problemima, ali i pozitivnim projektima koji pomiču granice i ukazuju na poteškoće koje struka i industrija često ne prepoznaju bilo je riječi na ovome predavanju. Zaključila bih da su osobe s dijabetesom ključna karika u unapređenju liječenja šećerne bolesti. Oni žele da ih čuju, naročito liječnici, znanstvenici i predstavnici industrije. I za kraj, ovim putem želim skrenuti pažnju svima iz industrije da osluškuju zahtjeve osoba s dijabetesom, potiču komunikaciju s njima i nastave razvijati tehnologiju na korist svima nama!

Sponzori

Linkovi:

D-CODED:

https://dcodeddiabetes.com/

#insulinconsensus

https://www.youtube.com/watch?v=B2fBtwblmDA

Ako netko želi potpisati peticiju: www.change.org/insulinconsensus

Antonia Precali
Doktorica s dijabetesom :)

Još iz kategorije Tehnologija: