Lilly je prodao Baqsimi – glukagon bez igle!

Krajem travnja u brojnim svjetskim medijima odjeknula je vijest da je tvrtka Eli Lilly prodala glukagon Baqsimi tvrtki Amphastar Pharmaceuticals za 500 milijuna dolara. Baqsimi je proizveden prije samo 4 godine i samo je u posljednjoj godini zaradio 139 milijuna dolara.

Portal naInzulinu prvi je članak o Baqsimiju objavio još „davne“ 2019. godine:

Novi glukagon u spreju – Baqsimi

Znali smo da će ovaj inovativan lijek biti iznimno teško dovesti na HZZO-ovu listu lijekova jer je zajedničko za gotovo sve inovativne lijekove da su skupi, a HZZO ih zbog toga ne voli i stopira.  Ipak, sve zgode i nezgode, poznate i nepoznate saveznike na tom putu, baš nitko nije mogao predvidjeti, a posebno ne činjenicu da će nakon nepunih 5 mjeseci od dolaska na listu biti uvedena enormna doplata.

Što se u ovom trenutku događa s Baqsimijem i HZZO-om pročitajte u recentnom tekstu:

HZZO i Baqsimi: što se događa?

Tko je Amphastar – kupac Baqsimija?

Hladan će  vas tuš obliti kada pokušate pristupiti njihovim službenim internetskim stranicama amphastar.com jer nećete uspjeti. Prvo ćete pomisliti da je riječ o prilično neozbiljnoj firmi ako su im službene stranice nedostupne, no uz malo truda ispostavit će se da su blokirali pristup onima izvan Amerike.

Neobična odluka za tvrtku koja za sebe tvrdi da je internacionalna i da zapošljava 1.615 ljudi diljem svijeta. Uz to još navode da imaju pet proizvodnih pogona od kojih se jedan nalazi baš u Europi zajedno s najsuvremenijim Centrom za istraživanje novih lijekova. Dakle, imaju Centar za istraživanje u regiji iz koje nije moguće pristupiti njihovim službenim web-stranicama 😀.

Što proizvodi tvrtka Amphastar?

Amphastar razvija, proizvodi i prodaje biofarmaceutske injektibilne, intranazalne i inhalacijske proizvode. Pojednostavljeno, proizvode injekcije, praške, ali i aerosol za astmu koji malo podsjeća na „naš“ Baqsimi koji su si upravo kupili od Lillya:

Zanimljivo je spomenuti da Amphastar prodaje i generički glukagon u igli sličan „našem“ Glukagenu koji proizvodi Novo Nordisk. Zove se jednostavno Glucagon:

Što će biti s nama? ☹

Kao da nam nesreća s HZZO-om i uvođenjem enormne doplate na Baqsimi nije bila dovoljna, evo sada i nove. Naime, predstavništva tvrtke Amphastar u Hrvatskoj nema, a prema informacijama upućenih farmaceuta, nema ni jednog od njihovih proizvoda…

Ipak, upućeni tvrde da to ne mora predstavljati velik problem, najvjerojatnije će se naći firma, uključujući i neku veledrogeriju koja će „neprimjetno“ nastaviti opskrbljivati hrvatsko tržište Basqimijem.

Podsjetimo, prihodi koje Lilly ostvaruje u Hrvatskoj od Baqsimija preko HZZO-a nisu mali:

Treba biti fer i napomenuti da su ovo bili prihodi prije nego što je uvedena enormna doplata za koju očekujemo da će ubrzo biti ukinuta. Ali i da bi ti mjesečni prihodi morali značajnije pasti kada sve osobe kojima je Baqsimi potreban – ostvare pravo na njega. Podsjetimo, riječ je o lijeku koji se koristi samo u iznimnim, po život opasnim i vrlo jakim hipoglikemijama/komama. Ako ga netko redovno koristi, onda nešto ozbiljno nije u redu s njime i potrebna mu je hitna pomoć dijabetologa i/ili psihologa.

Zaključak

U ovom trenutku nema mjesta panici. Trenutno još nitko ne zna kada će se i što dogoditi vezano za dostupnost Basqimija u Hrvatskoj. Sve ostaje „po starom“ i Baqsimi je tu.

Spomenimo i činjenicu da na kupovinu Baqsimija u Hrvatskoj računaju i naši brojni susjedi iz Bosne, Srbije, Makedonije, Crne Gore i drugih zemalja. Vjerujemo da će sve biti u redu i da se prekid isporuke Baqsimijem neće dogoditi ni u jednom trenutku.

Prilično je izvjesno da će mogućnost spomenute „zarade na Baqsimiju“ biti dovoljno zanimljiva nekom lokalnom igraču da s Amphastarom potpiše ugovor o distribuciji za Hrvatsku.

Razvoj situacije pratite na portalu naInzulinu.com i sretno nam bilo.


Još iz kategorije Tehnologija: