Izvor: Internet

Svijet: 10 najvećih tehnoloških priča o dijabetesu iz 2023.

16/01/2024

Protekla 2023. bila je još jedna velika godina tehnologije za dijabetes, s regulatornim odobrenjima, lansiranjem proizvoda, spajanjima i preuzimanjima koja su odigrala svoju ulogu. Što se sve događalo u Hrvatskoj smo pokrili u tekstu:

HZZO: NovoPen Echo+ prvi pametni injektor na dopunskoj listi!

Impresivnih 12 mjeseci tehnologije za dijabetes također je ostavio značajan trag u cijeloj medicini.

Tijekom 2022. neka su od najvećih imena u području dijabetesa znatno napredovala, a ni ova se godina nije pokazala nimalo drugačijom. Velike zvijezde, kao što su Dexcom, Abbott, Medtronic, Insulet i drugi pridonijeli su nekim od najvećih priča u 2023. Ne smijemo zaboraviti niti GLP-1 lijekove i velika tehnološka imena koja su se također priključila razvoju tehnologije za dijabetes.

Slijedi 10 najintrigantnijih priča o tehnologiji za dijabetes u posljednjih 12 mjeseci.

Medtronic je bio spreman kupiti EOFlow - sve dok nije

Tehnološki div Medtronic napravio je veliku pomutnju u području isporuke inzulina kada je objavio da planira kupiti EOFlow sa sjedištem u Južnoj Koreji.

U svibnju je Medtronic sklopio ugovor vrijedan 738 milijuna dolara za preuzimanje proizvođača inzulinskih flastera. EOFlow je prethodno lansirao svoj sustav za isporuku inzulina EOPatch u Koreji i Europi. Tvrtka je u siječnju predala zahtjev na odobrenje i američkoj FDA-i.

EOFlow inzulinska pumpa bez katetera

EOFlow inzulinska pumpa bez katetera

Činilo se da će ugovor konkurirati Insuletu i drugim novijim tvrtkama u području inzulinskih pumpi, međutim, neočekivanim razvojem događaja posao je potpuno propao. Medtronic je obavijestio EOFlow o svojoj odluci da raskine ugovor početkom ovog mjeseca. Također je izjavio da još uvijek namjerava izbaciti patch pumpu na tržište i da bi je mogao imati u svom proizvodnom asortimanu. Dužnosnici EOFlowa također su kasnije izrazili svoje uvjerenje u mogućnost oživljavanja posla.

Moguće je da priča između dviju tvrtki ostane nedovršena.

Dexcom kreće s dugo očekivanim lansiranjem G7

Odobrenje FDA-e za kontinuirani mjerač glukoze Dexcom G7 bio je jedan od glavnih naslova 2022., a njegovo lansiranje označilo je jednu od najvećih priča 2023.

U veljači je tvrtka predstavila reklamu za Super Bowl kojom je najavila lansiranje G7 u SAD-u s glazbenikom Nickom Jonasom. Nekoliko dana poslije tvrtka je također objavila informaciju da Medicare nudi pokrivenost za svoje korisnike korištenjem sljedeće generacije CGM-a.

Dexcom G7 CGM

Dexcom G7 CGM

"Kada smo krenuli u dizajn, naš je cilj bio jasan: učiniti G7 najpreciznijim CGM-om jednostavnim za korištenje, dostupnim što većem broju ljudi s dijabetesom", rekao je Kevin Sayer, predsjedavajući, predsjednik i izvršni direktor Dexcoma.

Početkom prosinca, Tandem Diabetes Care objavio je da je lansirao svoj ažurirani t:slim X2 softver inzulinske pumpe s G7. Integracija je učinila Tandem prvim koji nudi automatiziranu isporuku inzulina s najnovijom generacijom CGM-a. Samo dan kasnije, Beta Bionics je objavio integraciju G7 sa svojom iLet bioničkom gušteračom.

Tandem Diabetes Care ulazi u borbu s patch pumpama

Jedno od velikih imena u automatiziranoj isporuci inzulina, tvrtka Tandem Diabetes Care, ove je godine otišla korak dalje u svom portfelju.

U srpnju je tvrtka dobila dozvolu FDA-e za svoj Mobi. Tandem kaže da je Mobi, kojim se u potpunosti može upravljati putem mobilne aplikacije, najmanji automatizirani sustav za isporuku inzulina na svijetu. No, bit će zanimljivo vidjeti je li uistinu manji od novog Medtrum Nano (op. ur.)

Tandem Mobi Pacth pumpa

Tandem Mobi Pacth pumpa

Mobi može stati u džep za sitniš, pričvrstiti se na odjeću ili staviti na tijelo s ljepljivim rukavom. Također sadrži Tandemovu Control-IQ tehnologiju za automatiziranu isporuku inzulina koja automatski pegla visoke i niske šećere. Potpuno pokretanje sustava očekuje se početkom 2024.

Ubrzo nakon dobivanja odobrenja, Tandem je također pokrenuo program koji je i novim i postojećim korisnicima inzulinske pumpe koji ispunjavaju uvjete omogućio prelazak na Tandem Mobi sustav.

https://www.nainzulinu.com/inzulinske-pumpe/tandem-inzulinska-pumpa-closed-loop/

U međuvremenu je Tandem potvrdio integraciju s Libre 2+ senzorima u SAD-u.

Abbott i Insulet nastavljaju s integracijom tehnologije

Budući da Dexcom napreduje u automatiziranoj integraciji inzulina, ne čudi da njegov glavni konkurent u CGM polju, Abbott, čini isto.

Trenutno Omnipod 5 radi u kombinaciji s Dexcom G6 kontinuiranim monitorom glukoze (CGM). Insulet je rekao da očekuje da će uskoro započeti s upisom u kliničku studiju koja integrira Omnipod 5 sa senzorom Abbott FreeStyle Libre 2.

Ovo istraživanje ima za cilj uključiti do 200 sudionika s dijabetesom tip 1, te pokazati superiornu učinkovitost Omnipoda 5 u usporedbi s korištenjem višestrukih dnevnih injekcija.

Medtronic je konačno dobio odobrenje za MiniMed 780G u SAD-u

Iako je Medtronicov pokušaj da uđe na tržište patch pumpi u određenim problemima, tvrtka je ove godine ipak postigla neke velike pobjede u isporuci inzulina dobivanjem odobrenja FDA-e za sljedeću generaciju automatiziranog sustava za isporuku inzulina MiniMed 780G s Guardian 4 senzorom.

Druga vijest iz Medtronica jest dobivanje odobrenja za novi Simplera CGM s pametnom inzulinskom olovkom InPen. CGM za jednokratnu upotrebu integriran s InPenom nudi pojednostavljeno upravljanje dijabetesom omogućujući personalizirano vođenje doziranja u stvarnom vremenu. (Odnedavno je Simplera integrirana i sa 780G. op. ur.)

MiniMed™ 780G sustav s novim Simplera senzorom

Utjecaj GLP-1 lijekova

GLP-1 lijekovi bili su vruća tema razgovora u medicini tijekom prošle godine. Primjerice, peptid 1 sličan glukagonu, dokazano dovodi do poboljšane kontrole šećera u krvi i gubitka težine.

S obzirom da se neki od ovih lijekova propisuju i u liječenju dijabetesa, postavlja se pitanje kakav će biti stvarni učinak GLP-1? Prema nekim od najvećih imena u dijabetesu, nema razloga za zabrinutost.

Analitičari BTIG-a bili su domaćini razgovora s dr. Osamom Hamdyjem iz Kliničkog programa za pretilost u Centru za dijabetes Joslin. Razgovarali su o utjecaju GLP-1. Hamdy, izvanredni profesor medicine na Harvard Medical School, vidi manji utjecaj na inzulinske pumpe i potencijalni procvat za CGM. Studija koju je sponzorirao Abbott potvrdila je Hamdyjeva mišljenja. Podaci iz studije pokazali su da bi GLP-1 mogao biti potencijalni skromni akcelerator za FreeStyle Libre CGM obitelj proizvoda.

Mnogo toga ostaje za vidjeti na fronti GLP-1, ali rani prijedlozi trebali bi ublažiti svaku paniku u području uređaja za dijabetes.

Beta Bionics dobiva značajno odobrenje

Beta Bionics dobio je odobrenje FDA-e za svoj iLet sustav u svibnju. Prvobitno odobrenje je pokrivalo korištenje s Dexcom G6.

Beta Bionics iLet Bionic Pancreas koristi prilagodljiv algoritam. Inicira se samo s tjelesnom težinom korisnika i ne zahtijeva dodatne parametre doziranja inzulina. Algoritam uklanja potrebu za ručnim podešavanjem postavki i varijabli terapije inzulinskom pumpom.

iLet također pojednostavljuje korištenje vremena obroka zamjenom uobičajenog brojanja ugljikohidrata novom značajkom najave obroka. Ova značajka omogućuje korisnicima da procijene količinu ugljikohidrata u svom obroku kao "malu", "srednju" ili "veliku". S vremenom algoritam uči reagirati na individualne potrebe korisnika za inzulinom.

Abbott izvodi golemu akciju spajanja i preuzimanja u svijetu dijabetesa

Dok integracija FreeStyle Libre nastavlja napredovati, Abbott poduzima korake i u drugim područjima upravljanja dijabetesom. U rujnu je tvrtka sklopila konačan sporazum o preuzimanju tvrtke Bigfoot Biomedical.

Bigfoot razvija Bigfoot Unity pametni sustav za upravljanje inzulinom. Platforma koju je odobrila FDA pojednostavljuje kontinuirano praćenje glukoze (CGM) i podatke koje proizvodi. Sustav radi isključivo s Abbottovom FreeStyle Libre CGM tehnologijom. Sadrži pametnu kapicu inzulinske olovke koja uzima podatke iz CGM-a i obavještava pacijenta koliko točno inzulina treba.

Bigfoot Unity također uključuje aplikaciju za pametne telefone korisnika povezanu s online portalom temeljenim na oblaku koji koriste pružatelji zdravstvenih usluga za podršku pacijentima. Sustav radi sa senzorima FreeStyle Libre 2 i svim važnijim jednokratnim inzulinskim penovima koje se nude u SAD-u.

Hoće li Apple ostaviti traga u praćenju glukoze?

Neka nova velika imena pridružila su se 2023. godine onima koji razvijaju tehnologije za dijabetes. Dakako, to znači i potencijalnu konkurenciju.

Blooomberg je u travnju izvijestio da tehnološki div Apple radi na projektu kojim žele uzdrmati CGM tržište neinvazivnim praćenjem glukoze putem Apple Watcha. Bloomberg kaže da tvrtka još ima godine pred sobom u  razvoju tehnologije koja ne bi prodirala kroz kožu.

Prema izvješću, Appleov projekt seže više od 12 godina unatrag. Tvrtka je testirala tehnologiju glukoze na stotinama ljudi. To uključuje ispitivanja na ljudima koji ne znaju jesu li dijabetičari, te onima s predijabetesom i dijabetesom tip 2.

11 startupa za dijabetes koje morate znati

Među etabliranim igračima i novopridošlicama u tehnologiji dijabetesa, ove je godine mnogo vijesti kružilo eterom. Ali mnoge tvrtke u povojima još uvijek mogu ostaviti svoj trag.

Nekoliko značajnih primjera uključuje Diatech Diabetes i njegov softver za praćenje infuzije SmartFusion. Otkriva neuspjeh u isporuci inzulina i nudi uvid u to kako učinak infuzije utječe na upravljanje dijabetesom.

Medtech Concept sa sjedištem u Delawareu razvija niz medicinskih proizvoda za osobe s dijabetesom. Njegov sustav za upravljanje dijabetesom kombinira digitalni zdravstveni softver s tržišno testiranim, minijaturnim uređajem za isporuku terapije. Tvrtka ima za cilj osigurati stvarna poboljšanja u kontroli dijabetesa.

Orange Biomed razvija svoj vodeći OBM rapid A1c. Ova platforma pomaže ljudima u upravljanju dijabetesom pomoću HbA1c testiranja. Tvrtka vjeruje da, unatoč važnosti HbA1c testiranja, i dalje postoji nedostatak kućnog praćenja pacijenata s dijabetesom koji nudi točnost i preciznost laboratorijskih uređaja.

Obratite pozornost na ove, ali i mnoge druge tvrtke koje žele ostaviti traga na tržištu dijabetesa.

Tekst je preuzet i prilagođen sa stranice Drug Delivery Business


Još iz kategorije Izdvojeno: