Doris Kezic

Kako uspješno kontrolirati dijabetes uz vođenje dnevnika samokontrole!

29/07/2022

ideAjmo bit iskreni, nevjerojatno je malen broj osoba sa senzorima koji vodi dnevnik samokontrole. A što je s onima koji su na trakicama za krv? Puno je takvih.

Kome se još sviđaju dnevnici samokontrole?

Klasičan, rukom pisan dnevnik nije stvar prošlosti. Dnevnik je i dalje prijatelj za sve one koji se groze moderne tehnologije, za one kojima je najnovija tehnologija zamorna ili prekomplicirana. Za dijabetičare koje odbija sama pomisao na korištenje pametnih telefona, aplikacija, lozinki, punjača, printera i slično. Za početnike koji se u kompliciranom svijetu dijabetesa teško snalaze. Za dugogodišnje dijabetičare s uhodanim životom sa svojim dosadnih suputnikom GUK-om. 

Za početak objasnit ćemo što je uopće dnevnik samokontrole

Svaki put kada osoba oboljela od dijabetesa dolazi endokrinologu na redovnu kontrolu, trebala bi sa sobom ponijeti zapisane vrijednosti glukoze u krvi natašte, prije i nakon obroka. Drugim riječima, trebala bi pripremiti informacije o svakodnevnim kretanjima GUK-a kako bi liječnik mogao lakše mijenjati terapiju i pomoći u daljnjoj kontroli dijabetesa. Ova praksa pomaže i dijabetičarima da imaju jasan uvid u svoje šećere prije i nakon obroka, prije i nakon fizičke aktivnosti i nekolicine drugih čimbenika koji svakodnevno utječu na oscilacije GUK-a. To su glavni razlozi za vođenje dnevnika samokontrole.

Kako izgleda dnevnik samokontrole?

Dnevnik samokontrole iz bolnice sadrži stupce i redove za upisivanje količine obroka, fizičke aktivnosti, konzumiranja alkohola i sve druge čimbenike koji utječu na glikemiju.  Ako želite takav dnevnik, najbolje je da se obratite svom liječniku koji sigurno ima zalihe u ormariću. Oni nisu loša opcija, no ne morate imati baš nekakav specijalan dnevnik samokontrole iz bolnice.

Druga opcija je da nabavite notes ili bilježnicu u koju ćete ručno zapisivati sve informacije koje želite evidentirati i naravno vrijednosti GUK-a. Tada možete pisati koje god bilješke sami poželite, na primjer spava mi se (nakon visokog šećera) ili nemoj više jesti rižu! (pored jako visokog GUK-a).

Treća opcija je da u internetsku tražilicu upišete ključnu riječ „dnevnik samokontrole dijabetesa”. Ponudit će vam se nekoliko raznih besplatnih varijanti dnevnika samokontrole, pa onaj koji vam se svidi, možete isprintati i koristiti. Ako pod nadahnućem, kreirajte na kompjutoru svoj jedinstveni dnevnik, s velikim masnim slovima, s manjim ili većim kućicama ili u boji ako vas to veseli. Šta god odabrali, najbitnije je da ga uistinu i koristite.

Kako pravilno voditi dnevnik samokontrole?

Najbolje je dnevnik voditi onako kako su nas liječnici učili u bolnici nakon što su postavili dijagnozu.

Ako je to bilo davno, podsjetit ćemo vas kada je najbolje zapisivati, odnosno unositi vrijednosti GUK-a s glukometra:

  • natašte
  • prije doručka
  • dva sata nakon doručka
  • prije ručka
  • dva sata nakon ručka
  • prije večere
  • dva sata poslije večere
  • prije spavanja
  • tijekom noći, između 2 i 4 sata

Ovaj popis ne znači da ćete svaki dan obavezno mjeriti 9 puta. To su smjernice koje nam pokazuju da je bolje izmjeriti dva sata nakon što završite obrok nego 5 minuta nakon što pojedete. Također, u dnevniku je potrebno imati barem jedno mjerenje za svako od ovih vremena. Znači, nemojte da vam se dogodi da redovno mjerite poslije ručka, a da nemate niti jednog jedinog mjerenja natašte.

Precizan upis vrijednosti zahvaljujući preciznom glukometru!

Kvalitetni aparatići za mjerenje glukoze iz krvi također mogu pomoći da kontrola dijabetesa bude što uspješnija. A i brzina mjerenja nije na odmet, Accu Check Guide iz Rochea rezultat mjerenja pokaže nakon četiri sekunde!

Accu Check Guide ima opciju dodavanja komentara tijekom mjerenja, a evo kako to možete napraviti u samo nekoliko koraka:

1. Izmjerite glukozu i nakon 4 sekunde provjerite rezultat na ekranu glukometra.
2. Ostavite trakicu u mjeraču te zatim pritisnite gumb „OK” za dodavanje komentara.
3. Unesite mjerite li prije obroka ili nakon, prije spavanja, posta ili nečeg drugog.

Uz pomoć ove funkcije možete se podsjetiti što ste točno izmjerili, ako ste zaboravili odmah upisati rezultate ručno u svoj dnevnik. Glukometar pamti vrijeme i datum zadnjeg unosa i može prikazati 720 prethodnih mjerenja.

Računa prosjeke i baca podsjetnike

Glukometar pokazuje prosjeke za 7, 14, 30 i 90 dana pa vam može dati smjernice za vaš očekivani HbA1c i ukazati na to da vam se trend kontrole dijabetesa poboljšava ili pogoršava.

Uz sve to, ovaj glukometar ima opciju „Podsjetnici” koja korisnika zvučnim upozorenjem podsjeća da izmjeri glukozu iz krvi nakon ili prije obroka, što je odlično ako ste u žurbi ili ako, pak, zaboravite provjeriti vrijednosti. Nekome to nije potrebno, no neki od nas su zaboravni, pa će rado koristiti ovu opciju.

Kad smo već kod zaboravnosti, ne zaboravite promijeniti terapiju ili izbaciti neku namirnicu ako vam dnevnik kontrole pokazuje loše rezultate kontrole dijabetesa. Dakle, dnevnik samokontrole pod ruku, aparatić u džep i hrabro u život!


Još iz kategorije šećer u krvi: