Davor Skeledžija

Novi pudinzi od vanilije i čokolade za osobe s dijabetesom!

15/01/2020

Ako vam je puna kapa svakojakih proizvoda „bez šećera“ nakon kojih vam je šećer u krvi viši od ega nekih naših liječnika, ovo je tekst za vas. 🙂 Ako niste ovisnik o slatkom, ali bi ponekad „na brzaka“ pojeli neki desert bez litre inzulina te posljedičnog šećernog roller coastera – nastavite čitati.

Tvrtka Vindija proizvela je simpatične proteinske pudinge s okusima vanilije i čokolade. Ako mislite da čitate obično prikriveno reklamiranje, u krivu ste. Kod „prikrivenog reklamiranja“ nitko ne bi napisao da je marketing Vindije loš. Imaju internetsku stranicu www.vindija.hr na koju uopće nisu stavili ovaj proizvod! Do trenutka pisanja ovog teksta nema ni P od ovog proteinskog pudinga – što je, prema mojem mišljenju, nevjerojatna šlampavost. Razumljivo je da nemaju novaca za zakupiti termin prije Dnevnika, ali ne postoji opravdanje za zanemarivanje vlastitih internetskih stranica. Vjerujem da će to uskoro uskoro ispraviti.

U bespućima interneta sam ipak iskopao jednu profi fotku

U bespućima interneta ipak sam iskopao jednu profi fotku

Nastavimo s dobrim vijestima – koliko Vindijin proteinski puding ima ugljikohidrata i čega nema?
100 grama pudinga od vanilije i čokolade sadrži bijednih 6,5 g ugljikohidrata! 🙂  Cijelo pakiranje ukupno ima 180 g, što znači da kompletan desert ima 11,7 g UH! To pak znači da ja osobno ovaj puding „riješim“ sa samo 1 jedinicom brzog inzulina. 🙂 🙂  Loše za proizvođače inzulina, ali je dobro za mene i povoljno za HZZO koji plaća taj inzulin.

Celijakičare će razveseliti informacija da nema glutena. Nema ni laktoze, a vrijedi još spomenuti da u porciji od 180 g pudinga ima 18 g proteina.

Kakav je okus?
Ako je vaše „kraljevsko nepce“ naviklo na šećere kojima smo bombardirani sa svih strana, postoje šanse da vas ovaj puding neće dovoljno „ošinuti“. Možda vas neće dovesti u onaj slatki delirij u koji vas dovedu ostali pudinzi prepuni ugljikohidrata, tj. šećera. Rekavši to i uzevši u obzir činjenicu da Vindijin proteinski puding u većeg Konzuma košta 6,99 kn, mogu vam od srca savjetovati – PROBAJTE GA. Ako vam se ne svidi, siguran sam da ovo nije ni prvih ni zadnjih bačenih 7 kn.

U prilog tome da nećete požaliti za investiranim novcem, evo slika jedne mlade osobe s dijabetesom koje govore više od 1000 riječi. A kao krunski dokaz da je uspješno savladao i doziranje inzulina, poslužit će zadnja fotka s vrlo pristojnim šećerom, iako je ovaj puding probao prvi put u životu:

Recepti, recepti, recepti
Za kraj, preporučujem čak dva recepta koji su toliko jednostavni da ih čak i ja mogu osmisliti i provesti u djelo, a ovaj puding će učiniti boljim i zanimljivijim. Prvi recept se sastoji od toga da u puding dodate cijele ili mrvljene lješnjake – odlično!


Drugi, još bolji recept je da lješnjake prvo na tavi ugrijete i oslobodite one tanke smeđe opne. Onda ih s npr. štapnim mikserom usitnite te istresete u puding. Na taj sam način kušao puding od vanilije i nisam se mogao načuditi koliko je bilo fino, a šećeri fantastični. Nikakvi nagli skokovi i Himalaje se nisu dogodili, a minimalna količina inzulina je sve to savršeno ispeglala.

Konzum nije jedini. Ima ga u Vindijinim dućanima, Lomia i sigurno još ponegdje

Konzum nije jedini. Ima ga u velikom Sparu, Vindijinim dućanima, Lomiji i sigurno još ponegdje.

Zašto je još važno da probate ovaj puding?
Zato što vam se možda svidi, a nije preskup pa bi bilo lijepo da opstane. Sjetite se prefinog proteinskog kruha od Pan Peka, bio je dostupan u svim njihovim prodavaonicama i bio je razmjerno jeftin. Prvo su količinu ugljikohidrata sa sjajnih 5 g povisili na pretjeranih 30 g, a onda je kruh jednostavno nestao s njihovih polica... Nadam se da ovaj proteinski puding neće slično završiti, no ako im marketing nastavi ovako – sve je moguće. 🙂

Sretno nam bilo.

Update: u međuvremenu je u prodaju pušten i Proteinski puding kokos-badem:

Novi pudinzi od vanilije i čokolade za osobe s dijabetesom!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Prehrana: