Davor Skeledžija

Velike promjene s vozačkim dozvolama za dijabetičare na vidiku?!

03/04/2022

Razlikujemo vozačke dozvole za obične smrtnike i one profesionalne. Situacija iz perspektive osoba s dijabetesom nije baš idealna vezano za klasične dozvole, a katastrofalno je diskriminatorna i zastarjela za profesionalne vozače.

Vjerovali ili ne – situacija bi se mogla popraviti za obje kategorije vozača!

Osobne vozačke dozvole – što ne valja?

Činjenica je da osobe s dijabetesom nemaju većih problema u ostvarivanju prava na osobne vozačke dozvole u Republici Hrvatskoj i to je dobro. Ipak, mnogi smatraju da je maksimalno trajanje vozačke dozvole od 5 godina – nepotrebno kratko. Pozitivno je da se dio struke ne drži ovog prerigoroznog pravila ako pred sobom imaju dobro reguliranog dijabetičara, ali prekrute pravilnike treba mijenjati (i dotle ih kršiti? 😊 )

Francuzi kreću u akciju od koje će koristi imati cijela EU!

U obranu naših zakonodavaca važno je naglasiti da se nisu jednog jutra ustali na lijevu nogu i odlučili nam nepotrebno komplicirati život tako kratkim trajanjem vozačke dozvole. Maksimalni rok od 5 godina za osobne vozačke dozvole nametnula je Europska unija (EU directive 2006/126/CE)!

Sada Francuska dijabetička federacija u zajedništvu s Internacionalnom dijabetičkom federacijom traži od Europske unije da se maksimalno trajanje vozačke dozvole za dijabetičare produlji s 5 na 7 ili čak 10 godina! Smatraju da je zahvaljujući senzorima, inzulinskim pumpama i zatvorenim sustavima – sigurnost dijabetičara i ostalih sudionika u prometu – značajno porasla!

Ide se u Europski parlament lobirati za ovaj napredak - ako uspije – napredak bi automatski mogle prihvatiti sve zemlje Europske Unije uključujući i Hrvatsku!

Upravo je održan European Diabetes Patient Advocacy Summit u organizaciji međunarodne dijabetičke federacije i tvrtke Novo Nordisk gdje je predstavljen ovaj projekt. Povezali smo se i izrazili podršku jedni drugima – te uskoro idemo u Bruxelles 😊

Predrage francuskinje koje stoje iza EU projekta produljenja maksimalnog trajanja vozačke dozvole za dijabetičare

Predrage Francuskinje koje stoje iza EU projekta produljenja maksimalnog trajanja vozačke dozvole za dijabetičare

Profesionalne vozačke dozvole – što ne valja – NIŠTA!!

Ovdje je malo teže obraniti hrvatske zakonodavce jer ih nitko nije natjerao da uvedu apsolutnu diskriminaciju dijabetičara bez presedana. Preciznije: ako završite na inzulinu, tj. na bilo kojem lijeku koji može izazvati „hipoglikemički učinak“, sukladno pravilniku iz 2015. g. – automatski ste nesposobni za upravljanje vozilom! Barem tako kaže nevjerojatno nepregledan i nejasan članak 22. i njegov paragraf h). Sav vaš trud da budete odlično regulirani dijabetičar i siguran sudionik u prometu - neki je birokrat u startu odbacio.

Ekipa iz Internacionalne dijabetičke federacije tvrdi da to nije stav EU, niti njenih naprednih članica te smatraju da je riječ o čistoj diskriminaciji dijabetičara. Ovdje nije riječ o nečijoj komociji već o borbi za preživljavanje i prehranjivanje vlastite obitelji!

O ovoj je problematici detaljno informirano i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske te su u vrlo kratkom roku odgovorili da je za to nadležan „Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača“. Unaprijediti ovaj pravilnik moguće je tako da stručno dijabetološko društvo dostavi obrazloženi prijedlog Ministarstvu zdravstva. Očigledno gore sjede novi pozitivni ljudi.

Kako popraviti pravilnik?

Nedavno je osnovano novo Hrvatsko dijabetološko društvo (HDD) na čelu s liječnicom Anelom Novak; ako niste, obavezno ih zapratite na Facebooku jer imaju odličnih postova i informacija.

Osnovano novo dijabetološko društvo - HDD HLZ

Osnovani su uz ogromnu podršku starijeg i iskusnijeg Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (HDED) i kao što sam naziv govori – bave se isključivo dijabetesom!

Zaključak

Znajte da Hrvatsko dijabetološko društvo (HDD) i Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) uz portal naInzulinu.com intenzivno rade na tome da se diskriminacija makne!

Želimo da sve osobe s dijabetesom budu što bolje regulirane i da ostvarimo pravo na što kvalitetniji život sa što manje diskriminacije!

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: