Kombinacija opasna za zdravlje: dijabetes i začepljene arterije

Zbog zabrinjavajućih brojki koje govore da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4000 amputacija cijele noge ili dijela, Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) organiziraju 11. svibnja s početkom u 11,55 sati na Cvjetnom trgu javnozdravstveni događaj pod nazivom Noga glavu čuva” – akcija protiv amputacija.

U sklopu akcije „Noga glavu čuva“ organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa (omjera arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici). To je najbrži i najjednostavniji način ranog otkrivanja periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

DIJABETES je vrlo važan dodatni uzročnik začepljenja arterija nogu. Bolesnici koji istovremeno imaju PAB i dijabetes u većem su riziku od teških posljedica za zdravlje u usporedbi sa zdravim pojedincima. Rizik od amputacije noge je 10 puta veći u ljudi koji istovremeno imaju PAB i dijabetes.

Uz dijabetes, oko 70 % slučajeva PAB-a može se povezati s rizičnim čimbenicima kao što su starija životna dob, pušenje, povišeni arterijski tlak, povišeni kolesterol, povijest bolesti u obitelji. Također je važno istaknuti da PAB teže pogađa žene, jer se obično dijagnosticira kada je bolest u uznapredovaloj fazi!

S pravovremenom dijagnozom periferne arterijske bolesti mogu se izbjeći teške posljedice. Mjerenjem gležanjsko-nadlaktičnog indeksa (ABI) najjednostavnije se može utvrditi arterijska cirkulacija, odnosno koliko su prohodne vaše arterije. AB indeks je omjer arterijskih tlakova nadlaktice i potkoljenice. Mjerenje je brzo, bezbolno i jednostavno te ga može obaviti i obiteljski liječnik.

Spašavanje noge može produžiti život. Amputacije povećavaju rizik od smrti za 48 do 71 %! 

Udruga HEVI poziva osobe koje su starije od 50 godina i imaju dijabetes u subotu na Cvjetni trg na besplatno mjerenje AB indeksa, jer pomaže ranom otkrivanju bolesti i može spriječiti amputacije.


Još iz kategorije komplikacije:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com