Davor Skeledžija

Kombinacija opasna za zdravlje: dijabetes i začepljene arterije

07/05/2019

Zbog zabrinjavajućih brojki koje govore da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4000 amputacija cijele noge ili dijela, Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) organiziraju 11. svibnja s početkom u 11,55 sati na Cvjetnom trgu javnozdravstveni događaj pod nazivom Noga glavu čuva” – akcija protiv amputacija.

U sklopu akcije „Noga glavu čuva“ organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa (omjera arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici). To je najbrži i najjednostavniji način ranog otkrivanja periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

DIJABETES je vrlo važan dodatni uzročnik začepljenja arterija nogu. Bolesnici koji istovremeno imaju PAB i dijabetes u većem su riziku od teških posljedica za zdravlje u usporedbi sa zdravim pojedincima. Rizik od amputacije noge je 10 puta veći u ljudi koji istovremeno imaju PAB i dijabetes.

Uz dijabetes, oko 70 % slučajeva PAB-a može se povezati s rizičnim čimbenicima kao što su starija životna dob, pušenje, povišeni arterijski tlak, povišeni kolesterol, povijest bolesti u obitelji. Također je važno istaknuti da PAB teže pogađa žene, jer se obično dijagnosticira kada je bolest u uznapredovaloj fazi!

S pravovremenom dijagnozom periferne arterijske bolesti mogu se izbjeći teške posljedice. Mjerenjem gležanjsko-nadlaktičnog indeksa (ABI) najjednostavnije se može utvrditi arterijska cirkulacija, odnosno koliko su prohodne vaše arterije. AB indeks je omjer arterijskih tlakova nadlaktice i potkoljenice. Mjerenje je brzo, bezbolno i jednostavno te ga može obaviti i obiteljski liječnik.

Spašavanje noge može produžiti život. Amputacije povećavaju rizik od smrti za 48 do 71 %! 

Udruga HEVI poziva osobe koje su starije od 50 godina i imaju dijabetes u subotu na Cvjetni trg na besplatno mjerenje AB indeksa, jer pomaže ranom otkrivanju bolesti i može spriječiti amputacije.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije komplikacije: