Aleksandra Marović

Zašto je mojoj djeci sloboda od katetera najvažnija?

13/02/2022

Kada je moj sin prije 9 godina  obolio od dijabetesa tip 1, u Hrvatskoj osim Medtronic Veo pumpe nije postojala niti jedna druga.  Liste čekanja bile su po 2-3 godine i mi smo odlučili pumpu kupiti sami. Ako već plaćamo sami, odabrali smo ono što smo smatrali najboljim za svoje dijete koje se tada bavilo plivanjem i karateom pa bi pumpa s kateterom koju treba skinuti na svakom takvom treningu bila promašena investicija u njegovom slučaju jer bi više bila skinuta nego što je to preporučljivo. Dodatan je razlog i to što živimo na moru pa su 6 mjeseci godišnje u moru, a i tu bi „običnu“ pumpu trebalo skidati.

Zato smo odabrali OmniPod pumpu bez katetera. Naš put s tom pumpom kao i iskustva koja nam je život donio možete pročitati u "Priručnik o dijabetesu Slatki život".

Od tada do sada prošlo je 9 godina, a prije 2 je i drugi sin postao sladak i njemu smo odmah postavili također OmniPod pumpu. U nekoliko navrata pojavljivala se ideja da možda pokušamo s nekom “klasičnom“ pumpom, no svaki put smo je odbacili prvenstveno zbog SLOBODE. OmniPod daje slobodu kretanja kao da pumpu nemate na sebi.

Moji su je dečki su prihvatili kao dio sebe pa se nerijetko desi da i po nekoliko dana hodaju s dva poda na sebi, po jednim na svakoj ruci, tako odu u školu ili van, i uopće ih to ne zabrinjava niti smeta u životu. Kad ja zagunđam da skinu stari, obično daju mrvicu inzulina da vide koji će se pod oglasiti klikom kako bi znali koji je novi a koji stari ?.  To je samo jedna naljepnica, malo veća od senzora, koja im bitno olakšava život.  S druge strane, što je za tinejdžerske godine posebno važno, daje i slobodu da se, ako ne želiš,  ne vidi.

Bolusi se daju naredbom preko PDM-a – upravljačke jedinice slične mobitelu koja stoji u torbi, džepu, a ponekad ljeti i u kući, pa je život najbliže što može biti onome koji se poima kao normalan.  Ne smeta gotovo niti jednom sportu, osim možda u hrvanju i vaterpolu, nevidljiva je kad to želiš, a praktična i mala.

Konačno smo dočekali ulaz OmniPod pumpe na listu pomagala HZZO-a nakon dugih 9 godina samofinanciranja i nekad vrlo teške dobave potrošnog materijala. Mislim da u Hrvatskoj neće biti sretnije obitelji od naše kada dečki konačno dobiju  duuugoo čekanu pumpu na teret HZZO-a, a ne više roditelja. Doduše uz doplatu, ali to je zanemarivo naspram iznosa koji smo plaćali godinama.

Ne mogu reći da su samo zahvaljujući pumpi odlično regulirani jer pumpa nije čarobni štapić, no moji tinejdžeri imaju HbA1c oko 6% i TIR 80-95%, a ne koriste closed loop. Dakle, dio zasluga je i na njima, a možda nešto i na meni ?; no svakako nam je regulacija s pumpom puno preciznija i lakša nego na penu.

Dobro nam došao na listu pomagala OmniPod i hvala distributeru Medilab ONE. Sretno nam svima u ostvarivanju prava na ovu ili bilo koju drugu pumpu, jer uz pumpu je život zaista lakši!

Aleksandra Marović
Mama dvoje djece sa dijabetesom Autorica knjige “Slatki život “ čiju recenziju možete pronaći u ovom članku Potpredsjednik udruge Mellitus Rijeka

Još iz kategorije Izdvojeno: