Ivona Poljak

Strah od igle - kako si pomoći

28/11/2021

Strah od igala, kao i svi strahovi,  vrlo često može dovesti do potpunog izbjegavanja predmeta straha, što u slučaju suživota sa šećernom bolešću, otežava cjelokupnu prilagodbu na bolest. Suočavanje s bilo kakvim strahovima u konačnici dovodi do direktnog kontakta s predmetom straha i promjeni misli oko ugroze od tog predmeta što je najčešće ponešto duži proces. Ipak, neke tehnike mogu pomoći odmah i sad pri ublažavanju tog straha i upravo zato su popularne.

Ukoliko imate strah od igala, a dosad još niste našli načina kako si pomoći, u nastavku će biti navedene neke od najučinkovitijuh psiholoških tehnika u prevladavanju tog straha.

1. Primijenjena tehnika napetosti

Tehnika nastala za sprječavanje nesvjestice povezane s vađenjem krvi. Tehnika uključuje napinjanje mišića u tijelu koji potom podižu krvni tlak što smanjuje vjerojatnost nesvjestice. Ova se tehnika provodi tako da se smjestite u sjedeći položaj i napnete mišiće na rukama, gornjem dijelu tijela i nogama te se ta napetost zadrži 10 do 15 sekundi ili dok ne počnete osjećati toplinu u licu. Otpustite napetost i vratite se u svoj uobičajeni sjedeći položaj na tridesetak sekundi. Nakon toga, ponovno prođite kroz postupak zatezanja dok ne osjetite toplinu na licu. Ponovite ovaj postupak najmanje pet puta unutar jednog vježbanja.

2. Tehnika distrakcije

Odvraćanje pozornosti jedna je od najuobičajenih i najbržih tehnika u suočavanju sa strahom od igle. U situaciji kad vam netko drugi daje injekciju, ova je tehnika lako primjenjiva. Prvi je korak određivanje koliko će postupak trajati – npr. Možete si reći: ¨Ovo će biti gotovo za 30 sekundi, u tom periodu mogu izdržati strah.˝

Nakon toga usmjerite svoju pozornost na nešto drugo -  razgovor s osobom pored vas, brojanje ili računanje (oduzimajte od broja 100 po 7). Na taj način je smanjen fokus na predmet straha.

Ukoliko si injekciju dajete sami – važno je da si odredite vremenski okvir (˝Sve će biti gotovo za 7 sekundi˝). I nakon toga možete brojati do 7 ili si ponavlajti neku rečenicu u glavi (˝Nakon ovog ću jesti fini desert˝, na primjer J ). Na taj način, osim što si odvraćate pozornost, povezujete ubod igle i s nečim pozitivnim te dvostruko djelujete na smanjenje straha.

3. Tehnika disanja i Mindfulness

U ublažavanju simptoma tjeskobe i straha – ubrzanog lupanja srca i napetosti u tijelu i mišićima, možete isprobati tehniku disanja i usredotočene svjesnosti na disanje.

Sjednite u udoban položaj, uspravnih, no opuštenih leđa. Usmjerite svoju pozornost na opuštanje ramena i vilice. Stavite ruku na trbuh i usmjeravajte porornost na disanje. Na svaki udah koji ćete postepeno produljivati, kao i izdah, koji također treba sa svakih novih izdisajem produljivati do 5 sekundi. Pokušajte udahnuti kroz trbuh, duboko, no polako i nježno. Usmjeravajte pažnju isključivo na ritam udah.-izdah. Ova tehnika pomaže u opuštanju i pridonosi smanjenju tjeskobe.

4. Promjena nepomažućih misli

Često je u podlozi strahova neka nisao ili skup misli koje su u osnovi katastrofične i iracionalne. Rad na smanjenju straha zasniva se na identifikaciji tih misli i njihovoj promjeni. Kad identificirate koje misli imate vezano uz igle i aplikaciju inzulina, potrebno je onda tražiti dokaze koji govore suprotno iz nepristranih izvora (npr. Da pitate zdravstvene stručnjake ili stručne članke, samo pazite da to bude literatura koja je zaista stručna, bazirana na znanstvenim istraživanjima, a ne iskustvima pojedinaca).

Na primjer, često postoji misao da apliciranje inzulina znači pogoršanje bolesti i da treba uzimati što manje inzulina. U takvim slučajevima, strah koji se javlja je povezan sa iracionalnim zdravstvenim vjerovanjima i osobe nastoje ne davati inzulin koliko bi trebalo. To je informacija koju tada mogu provjeriti sa liječnikom. Ponekad dobra edukacija može uspješno otkloniti pogrešna uvjerenja koja imamo o bolesti i time ublažiti strahove.

5. Postepena densenzitizacija uz izlaganje

Ključna strategija za prevladavanje straha od igle je izlaganje i ono se, u pravilu, radi postepeno. U tim slučajevima, napravite popis aktivnosti ili zadataka te uz njih napišete koliko su vam uznemirujući na ljestvici od 0-100%. Prema tom popisu ih rangirate. Npr., gledanje slike igle može biti uznemirujuće 25%, dok je aplikacija inzulina uznemirujuća 100%. Neka srednja razina bi bila priprema injektora i ubrizgavanje inzulina u narančinu koru. Naravno, svatko ima svoju individualnu listu aktivnosti po stupnju uznemirenosti. Nakon izrade liste, počinjete s izlaganjem sebe situacijama koje na popisu imaju najmanji stupanj stresnosti. Kad savladate jedan, idete na drugi, postepeno. Cilj ove tehnike je postepeno navikavanje na iglu.

6. Razgovor sa stručnjakom

Iako su ove tehnike široko korištene i imaju dokazanu efikasnost, ponekad je prevladavanje straha izuzetno zahtjevan zadatak da ga prolazite sami. Ukoliko pokušate s nekom ili čak svim od ovih tehnika i ne primjećujete da se vaš strah ublažava, razmislite o razgovoru sa stručnjakom u ovom području – zdravstvenim djelatnikom i/ili psihologom kako biste si pomogli u svakodnevnom suživotu sa šećernom bolešću.

Ivona Poljak
Zdravstvena psihologinja i osoba s T1D. Bavi se dijabetesom privatno i profesionalno. Autorica brojnih tekstova o poboljšanju kvalitete života osoba s dijabetesom u Hrvatskoj. Vjeruje u brigu o sebi.

Još iz kategorije Edukacija: