Davor Skeledžija

Odgovor na intervju ravnatelja HZZO-a o trakicama za dijabetičare

24/01/2018

U nastavku je demantij i reagiranje na članak objavljen u Večernjem listu 16.1.2018. pod naslovom:  „Spinraza bi bila jeftinija da je taj lijek ikad ponuđen HZZO-u“: https://www.vecernji.hr/vijesti/spinraza-bi-bila-jeftinija-da-je-taj-lijek-ikad-ponu-en-hzzo-u-1220124

Poštovani g. Vukelić,
u Vašem intervjuu je izneseno nekoliko netočnosti koje je u svrhu interesa javnosti potrebno razjasniti, jer su Vas kao novog v.d. ravnatelja HZZO-a vjerojatno krivo izvijestili:

1. „U Mađarskoj, na primjer, imate samo jednu vrstu trakica, a kod nas ih je na tržištu više od 30.“

Od mađarskih volontera Internacionalne dijabetičke federacije IDF sam upravo dobio informaciju da je u Mađarskoj prisutno najmanje 5 vrsta trakica (Brendovi: 77 elektronika, Méry, Roche,  Bayer (Ascensia), itd..). Upravo zadnja dva proizvođača su među najjačim u svijetu i imaju ogroman ugled u Hrvatskoj zahvaljujući odličnim i točnim aparatićima za mjerenje razine glukoze u krvi. Polovica od 30 aparatića u Hrvatskoj koje spominjete se po kvaliteti mogu sakriti pred njima i donose više štete nego koristi. Vaša posljednja odluka o smanjenju otkupne cijena trakica za oko 20% je dovela do toga da će se aparatić sa najboljom tehnologijom na tržištu, Contour Next One od Bayer/Ascensia-e potencijalno povući s HZZO liste. Nadalje, slovenski osiguravatelj fenomenalni novi Roche Guide aparatić (zajedno s lancetarom i 10 trakica) plaća 76kn! Podsjećam da HZZO aparatiće od proizvođača otkupljuje za smiješnih 1kn. Što mislite u kojem suludom paralelnom svemiru će Roche svoj Guide - nevjerojatno točan i kvalitetan aparatić učiniti dostupnim vašim osiguranicima po ovim uvjetima??

2. „Utvrđivanje i usklađivanje cijena medicinskih pomagala mora se raditi svake godine, a nije bilo učinjeno dvije godine.“

Ovakvom izjavom bacate loše svjetlo na Vašeg prethodnika jer on s razlogom nije napravio usklađivanje cijena. Sukladno naputku nadležnog Ministarstva, zaključeno je da se usklađivanje ne može napraviti jer je zakonska osnova zastarjela i donesena prije ulaska u EU. Odlučeno je bilo da se usklađivanje napravi po izradi novog i poštenijeg pravilnika o pomagalima, sličnijeg naprednom pravilniku o lijekovima. Novi pravilnik nije napravljen, a usklađivanje je ipak s Novom godinom učinjeno. Također preporučam da tražite savjetnike informaciju o cijeni trakica koju osiguravatelj plaća proizvođačima u nama referentnoj zemlji Sloveniji gdje su i prava pacijenata veća, siguran sam da ćete se jako iznenaditi.

 

Za kraj iskoristio bih priliku naglasiti iznimno pozitivne stvari iz Vašeg intervjua i HZZO administracije:
Iskrene čestitke na novinarkinoj konstataciji: „Taj 55-godišnjak ne pridaje pozornost dodatku v.d.„  Svatko tko prati zdravstveni sustav smatra da nije pošteno prema ravnateljima HZZO-a što im se redovno daju krnje ovlasti u obliku v.d. (vršitelja dužnosti) i onda očekuje da nešto naprave. Vjerujem i nadam se da ćete vaš stav potvrditi i pravim djelima. Među ostalim i da ćete ispraviti višegodišnju sramotu i nerad HZZO-a oko uvođenja sustava ePomagala, tj. eDoznaka. To do sada nije bila vaša odgovornost jer se na tome se radi već niz godina; ali je ulupan ogroman novac i svi rokovi su prekršeni. Rezultat je da od eDoznaka nema ništa vidljivo, a značajno bi olakšale život osoba s dijabetesom, kao i ostalih osiguranika.

Druga pozitivna stvar su indirektne i neslužbene najave da će HZZO konačno dati zeleno svjetlo za uvođenje revolucionarne tehnologije za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze za osiguranike na intenziviranoj terapiji inzulinom (npr. Dnevnik HRT). Osobe na injekcijama, njihove obitelji, vrh politike zajedno s Predsjednicom i Premijerom Republike Hrvatske, te cjelokupna Hrvatska javnost to s nestrpljenjem od Vas iščekuje. Uspjesi dosadašnje „Inicijative za život s manje boli“ su predstavljeni i na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji IDF, te smo primili iskrene čestitke i podršku iz cijelog svijeta.

Uvođenjem ove revolucionarne tehnologije će se smanjiti krvavo i bolno bockanje pacijenata, što je već značajan udarac na proizvođače trakica za krv. Ne želite da nakon Vas ostane pustoš na polju trakica, jer i dalje će ostati dio osiguranika s dijabetesom koji neće koristiti bezbolno mjerenje. Tim osiguranicima će i dalje biti potrebni kvalitetni i točni aparatići za mjerenje glukoze u krvi, čiji je opstanak trenutno ugrožen. Tu je riječ o „dijagnostici koja prethodi terapiji“; stoga ako je dijagnostika loša, može imati fatalne i druge loše posljedice po Vaše osiguranike.

Srdačan pozdrav,
Davor Skeledžija, glavni urednik portal

bivši član HZZO Povjerenstva za Opća i medicinsko tehnička pomagala
bivši član izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga
bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva

p.s. Za one koji imalo sumnjaju o prednosti kontinuiranog mjerenja glukoze za samokontrolu dijabetesa kod osoba na inzulinu, a time i niže troškove HZZO-a za skupe komplikacije, u nastavku je članak Prof. Dr. Željka Metelka bivšeg predsjednika Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i dugogodišnjeg ravnatelja referentnog centra za dijabetes i Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma- Vuk Vrhovac. Objavljen je u Jutarnjem listu:

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: