Odgovor na intervju ravnatelja HZZO-a o trakicama za dijabetičare

U nastavku je demantij i reagiranje na članak objavljen u Večernjem listu 16.1.2018. pod naslovom:  „Spinraza bi bila jeftinija da je taj lijek ikad ponuđen HZZO-u“: https://www.vecernji.hr/vijesti/spinraza-bi-bila-jeftinija-da-je-taj-lijek-ikad-ponu-en-hzzo-u-1220124

Poštovani g. Vukelić,
u Vašem intervjuu je izneseno nekoliko netočnosti koje je u svrhu interesa javnosti potrebno razjasniti, jer su Vas kao novog v.d. ravnatelja HZZO-a vjerojatno krivo izvijestili:

1. „U Mađarskoj, na primjer, imate samo jednu vrstu trakica, a kod nas ih je na tržištu više od 30.“

Od mađarskih volontera Internacionalne dijabetičke federacije IDF sam upravo dobio informaciju da je u Mađarskoj prisutno najmanje 5 vrsta trakica (Brendovi: 77 elektronika, Méry, Roche,  Bayer (Ascensia), itd..). Upravo zadnja dva proizvođača su među najjačim u svijetu i imaju ogroman ugled u Hrvatskoj zahvaljujući odličnim i točnim aparatićima za mjerenje razine glukoze u krvi. Polovica od 30 aparatića u Hrvatskoj koje spominjete se po kvaliteti mogu sakriti pred njima i donose više štete nego koristi. Vaša posljednja odluka o smanjenju otkupne cijena trakica za oko 20% je dovela do toga da će se aparatić sa najboljom tehnologijom na tržištu, Contour Next One od Bayer/Ascensia-e potencijalno povući s HZZO liste. Nadalje, slovenski osiguravatelj fenomenalni novi Roche Guide aparatić (zajedno s lancetarom i 10 trakica) plaća 76kn! Podsjećam da HZZO aparatiće od proizvođača otkupljuje za smiješnih 1kn. Što mislite u kojem suludom paralelnom svemiru će Roche svoj Guide – nevjerojatno točan i kvalitetan aparatić učiniti dostupnim vašim osiguranicima po ovim uvjetima??

2. „Utvrđivanje i usklađivanje cijena medicinskih pomagala mora se raditi svake godine, a nije bilo učinjeno dvije godine.“

Ovakvom izjavom bacate loše svjetlo na Vašeg prethodnika jer on s razlogom nije napravio usklađivanje cijena. Sukladno naputku nadležnog Ministarstva, zaključeno je da se usklađivanje ne može napraviti jer je zakonska osnova zastarjela i donesena prije ulaska u EU. Odlučeno je bilo da se usklađivanje napravi po izradi novog i poštenijeg pravilnika o pomagalima, sličnijeg naprednom pravilniku o lijekovima. Novi pravilnik nije napravljen, a usklađivanje je ipak s Novom godinom učinjeno. Također preporučam da tražite savjetnike informaciju o cijeni trakica koju osiguravatelj plaća proizvođačima u nama referentnoj zemlji Sloveniji gdje su i prava pacijenata veća, siguran sam da ćete se jako iznenaditi.

 

Za kraj iskoristio bih priliku naglasiti iznimno pozitivne stvari iz Vašeg intervjua i HZZO administracije:
Iskrene čestitke na novinarkinoj konstataciji: „Taj 55-godišnjak ne pridaje pozornost dodatku v.d.„  Svatko tko prati zdravstveni sustav smatra da nije pošteno prema ravnateljima HZZO-a što im se redovno daju krnje ovlasti u obliku v.d. (vršitelja dužnosti) i onda očekuje da nešto naprave. Vjerujem i nadam se da ćete vaš stav potvrditi i pravim djelima. Među ostalim i da ćete ispraviti višegodišnju sramotu i nerad HZZO-a oko uvođenja sustava ePomagala, tj. eDoznaka. To do sada nije bila vaša odgovornost jer se na tome se radi već niz godina; ali je ulupan ogroman novac i svi rokovi su prekršeni. Rezultat je da od eDoznaka nema ništa vidljivo, a značajno bi olakšale život osoba s dijabetesom, kao i ostalih osiguranika.

Druga pozitivna stvar su indirektne i neslužbene najave da će HZZO konačno dati zeleno svjetlo za uvođenje revolucionarne tehnologije za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze za osiguranike na intenziviranoj terapiji inzulinom (npr. Dnevnik HRT). Osobe na injekcijama, njihove obitelji, vrh politike zajedno s Predsjednicom i Premijerom Republike Hrvatske, te cjelokupna Hrvatska javnost to s nestrpljenjem od Vas iščekuje. Uspjesi dosadašnje „Inicijative za život s manje boli“ su predstavljeni i na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji IDF, te smo primili iskrene čestitke i podršku iz cijelog svijeta.

Uvođenjem ove revolucionarne tehnologije će se smanjiti krvavo i bolno bockanje pacijenata, što je već značajan udarac na proizvođače trakica za krv. Ne želite da nakon Vas ostane pustoš na polju trakica, jer i dalje će ostati dio osiguranika s dijabetesom koji neće koristiti bezbolno mjerenje. Tim osiguranicima će i dalje biti potrebni kvalitetni i točni aparatići za mjerenje glukoze u krvi, čiji je opstanak trenutno ugrožen. Tu je riječ o „dijagnostici koja prethodi terapiji“; stoga ako je dijagnostika loša, može imati fatalne i druge loše posljedice po Vaše osiguranike.

Srdačan pozdrav,
Davor Skeledžija, glavni urednik portal

bivši član HZZO Povjerenstva za Opća i medicinsko tehnička pomagala
bivši član izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga
bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva

p.s. Za one koji imalo sumnjaju o prednosti kontinuiranog mjerenja glukoze za samokontrolu dijabetesa kod osoba na inzulinu, a time i niže troškove HZZO-a za skupe komplikacije, u nastavku je članak Prof. Dr. Željka Metelka bivšeg predsjednika Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i dugogodišnjeg ravnatelja referentnog centra za dijabetes i Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma- Vuk Vrhovac. Objavljen je u Jutarnjem listu:

 


Još iz kategorije HZZO: