Davor Skeledžija

Međunarodni uspjeh inicijative „Za život s manje boli“ i Zagrebačkog dijabetičkog društva

25/12/2017

Vjerujem da skoro sva zainteresirana dijabetička javnost zna za Inicijativu kojoj je cilj dolazak moderne tehnologije za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi u Hrvatsku i na HZZO listu. Podršku i pokroviteljstvo smo dobili od ključnih osoba i institucija u Republici Hrvatskoj. Neki od njih su: Predsjednica Republike Hrvatske, Premijer Republike Hrvatske, Ministar financija RH, Ministarstvo zdravstva, te mnogi drugi. Ne zaboravimo i peticiju dostupnu na peticija.nainzulinu.com koju je potpisalo skoro 7.500 duša.

Rezultat je da su čak dva proizvođača tehnologije kontinuiranog mjerenja aplicirala HZZO-u za ulazak na listu: Medtronic i Abbott (Detalji u članku: "Oba su pala"), a očekujemo dolazak Dexcom-a i Senseonics-a.

"Abstract" prihvaćen i izložen na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji - IDF 2017 Abu Dhabi

Internacionalno priznanje inicijativi
Naš trud i angažman od prošlog je mjeseca dobio i međunarodno priznanje. Zagrebačko dijabetičko društvo je Inicijativu u obliku rada (engl. abstract) prijavilo Internacionalnoj dijabetičkoj federaciji (IDF.org).  Riječ je o velikom i priznatom svjetskom udruženju preko 230 nacionalnih dijabetičkih asocijacija iz preko 160 zemalja čiji je osnovni cilj unaprijediti živote osoba s dijabetesom u cijelom svijetu. IDF predvodi globalnu dijabetičku zajednicu još od daleke 1950g., a centrala je smještena u Briselu, Belgija. Kako u samom vrhu IDF-a funkcionira naša Sandra Bršec Rolih, pročitajte u prethodnom članku.

IDF je rad prihvatio i povodom ovogodišnje svjetske dijabetičke konferencije ga objavio uz bok najvažnijim radovima na dijabetičkom području u protekle dvije godine! Drugim riječima, na ovogodišnjoj svjetskoj dijabetičkoj konferenciji u Abu Dhabiju, cijelom svijetu prikazan je naš angažman i dosadašnji uspjeh u obliku postera i u knjizi sažetaka! Na žalost, finalnim uspjehom Inicijative se još ne možemo pohvaliti, ali razlozi za optimizam objektivno postoje.

Kamo dalje?
Sljedeća sjednica nadležnog POMTP HZZO povjerenstva je u siječnju 2018 godine, članovi POMTP povjerenstva su uz stručni tim ključne osobe koje će donijeti prijedlog kojim skupinama osiguranika će se osigurati revolucionarna tehnologija i uz koje indikacije (detalje o proceduri potražite u članku "Što nas još čeka"). Svoje pozitivno mišljenje je odavno poslalo stručno društvo pedijatara na čelu sa Miroslavom Dumićem i Natašom Rojnić Putarek. Na tome im od srca hvala, ponovno su pokazali kako izgleda borba za djecu s dijabetesom, jednako su aktivni bili kada smo se borili za djecu i dodatne trakice za krv. HZZO još iščekuje mišljenje stručnog društva dijabetologa za odrasle na čelu s Dariom Rahelićem, njegov načelno pozitivan stav je dostupan ovdje. Na osnovu ta dva mišljenja će Povjerenstvo moći donijeti argumentirane stavove i prijedloge koje još treba potvrditi Upravno Vijeće HZZO-a. Potom tu odluku treba objaviti u Narodnim novinama i CGMS/fGMS opremu ubaciti u IT sustav HZZO-a.

Upućeni kažu da svaku od ovih faza HZZO zna i može odugovlačiti, ali ipak vjerujemo da će nadvladati profesionalizam i zdrav razum. Jedino tako Hrvatska neće biti praktički jedina članica EU bez kontinuiranog mjerenja na listi zdravstvenog osiguranja.

Sretno nam bilo

"Abstract" prihvaćen i izložen na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji - IDF 2017 Abu Dhabi

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: