Međunarodni uspjeh inicijative „Za život s manje boli“ i Zagrebačkog dijabetičkog društva

Vjerujem da skoro sva zainteresirana dijabetička javnost zna za Inicijativu kojoj je cilj dolazak moderne tehnologije za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi u Hrvatsku i na HZZO listu. Podršku i pokroviteljstvo smo dobili od ključnih osoba i institucija u Republici Hrvatskoj. Neki od njih su: Predsjednica Republike Hrvatske, Premijer Republike Hrvatske, Ministar financija RH, Ministarstvo zdravstva, te mnogi drugi. Ne zaboravimo i peticiju dostupnu na peticija.nainzulinu.com koju je potpisalo skoro 7.500 duša.

Rezultat je da su čak dva proizvođača tehnologije kontinuiranog mjerenja aplicirala HZZO-u za ulazak na listu: Medtronic i Abbott (Detalji u članku: “Oba su pala”), a očekujemo dolazak Dexcom-a i Senseonics-a.

“Abstract” prihvaćen i izložen na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji – IDF 2017 Abu Dhabi

Internacionalno priznanje inicijativi
Naš trud i angažman od prošlog je mjeseca dobio i međunarodno priznanje. Zagrebačko dijabetičko društvo je Inicijativu u obliku rada (engl. abstract) prijavilo Internacionalnoj dijabetičkoj federaciji (IDF.org).  Riječ je o velikom i priznatom svjetskom udruženju preko 230 nacionalnih dijabetičkih asocijacija iz preko 160 zemalja čiji je osnovni cilj unaprijediti živote osoba s dijabetesom u cijelom svijetu. IDF predvodi globalnu dijabetičku zajednicu još od daleke 1950g., a centrala je smještena u Briselu, Belgija. Kako u samom vrhu IDF-a funkcionira naša Sandra Bršec Rolih, pročitajte u prethodnom članku.

IDF je rad prihvatio i povodom ovogodišnje svjetske dijabetičke konferencije ga objavio uz bok najvažnijim radovima na dijabetičkom području u protekle dvije godine! Drugim riječima, na ovogodišnjoj svjetskoj dijabetičkoj konferenciji u Abu Dhabiju, cijelom svijetu prikazan je naš angažman i dosadašnji uspjeh u obliku postera i u knjizi sažetaka! Na žalost, finalnim uspjehom Inicijative se još ne možemo pohvaliti, ali razlozi za optimizam objektivno postoje.

Kamo dalje?
Sljedeća sjednica nadležnog POMTP HZZO povjerenstva je u siječnju 2018 godine, članovi POMTP povjerenstva su uz stručni tim ključne osobe koje će donijeti prijedlog kojim skupinama osiguranika će se osigurati revolucionarna tehnologija i uz koje indikacije (detalje o proceduri potražite u članku “Što nas još čeka”). Svoje pozitivno mišljenje je odavno poslalo stručno društvo pedijatara na čelu sa Miroslavom Dumićem i Natašom Rojnić Putarek. Na tome im od srca hvala, ponovno su pokazali kako izgleda borba za djecu s dijabetesom, jednako su aktivni bili kada smo se borili za djecu i dodatne trakice za krv. HZZO još iščekuje mišljenje stručnog društva dijabetologa za odrasle na čelu s Dariom Rahelićem, njegov načelno pozitivan stav je dostupan ovdje. Na osnovu ta dva mišljenja će Povjerenstvo moći donijeti argumentirane stavove i prijedloge koje još treba potvrditi Upravno Vijeće HZZO-a. Potom tu odluku treba objaviti u Narodnim novinama i CGMS/fGMS opremu ubaciti u IT sustav HZZO-a.

Upućeni kažu da svaku od ovih faza HZZO zna i može odugovlačiti, ali ipak vjerujemo da će nadvladati profesionalizam i zdrav razum. Jedino tako Hrvatska neće biti praktički jedina članica EU bez kontinuiranog mjerenja na listi zdravstvenog osiguranja.

Sretno nam bilo

“Abstract” prihvaćen i izložen na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji – IDF 2017 Abu Dhabi


Još iz kategorije Advocacy: