Dario Rahelić i Inicijativa za život s manje boli

Nakon što je dr. Nataša Rojnić Putarek iz pedijatrijskog Referentnog centra za dijabetes, u HZZO poslala svoje pozitivno mišljenje za dolazak moderne tehnologije za djecu na HZZO listu, očekuje se mišljenje i od doc. dr. sc. Dario Rahelić. On je predsjednik „Stručnog društva za dijabetes i bolesti metabolizma“, vrhunski autoritet za “odrasli dijabetes” u cijeloj regiji.

Činjenica da je HZZO poslao upit i dr. Raheliću je veliko ohrabrenje punoljetnim osobama na inzulinu s obzirom na to da je trenutno ogroman jaz između prava osoba na inzulinu ispod 18 i iznad 18 godina.

Svoj stav dr. Rahelić je već dao naslutiti u sklopu izjave koju je dao u najtiražnijim hrvatskim novinama, 24 Sata:

Ovakvim stavom će dr. Rahelić pomoći i HZZO-u da dugoročno ostvari uštede na komplikacijama uzrokovanim nereguliranim dijabetesom kao što su sljepilo, dijaliza i amputacije. Studiju o kratkoročnim uštedama zahvaljujući smanjenju opasnih hipoglikemija je već objavio i najugledniji medicinski časopis The Lancet.

Internacionalna dijabetička federacija – IDF

Krajem 2015. godine, doc. dr. sc. Dario Rahelić je izabran za člana upravnog tijela ugledne svjetske federacije IDF.org koja se snažno zalaže za što veću dostupnost moderne tehnologije osobama s dijabetesom. Prva izjava dr. Rahelića nakon tog velikog uspjeha, za koji je lobirala i cijela zajednica osoba oboljelih od dijabetesa, je glasila: “Sada imamo još veći autoritet za inzulinske pumpe i kontinuirano mjerenje!”.

Dvije godine nakon toga događaja, okolnosti su se konačno poklopile i osvanula prilika da se nešto konkretno učini.

Uspješan ulazak dr. Rahelića u upravno tijelo IDF-a

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, ako ne i jedina koja još uvijek nema niti jedan sustav za bezbolno kontinuirano mjerenje na listi zdravstvenog osiguranja. Uz malo truda i ljudi dobre volje, to će se uskoro promijeniti.

Sretno nam bilo 🙂


Još iz kategorije Advocacy:

Comments

One response to “Dario Rahelić i Inicijativa za život s manje boli”

  1. […] osoba u Republici Hrvatskoj koji su podržali ovu nevjerojatnu Inicijativu. Ako HZZO-u, pored struke ni ovo ne bude dovoljno, sljedeći kojem ćemo se obratiti za pomoć je Sveti Otac Papa, poglavar […]