Davor Skeledžija

Dario Rahelić i Inicijativa za život s manje boli

05/11/2017

Nakon što je dr. Nataša Rojnić Putarek iz pedijatrijskog Referentnog centra za dijabetes, u HZZO poslala svoje pozitivno mišljenje za dolazak moderne tehnologije za djecu na HZZO listu, očekuje se mišljenje i od doc. dr. sc. Dario Rahelić. On je predsjednik „Stručnog društva za dijabetes i bolesti metabolizma“, vrhunski autoritet za "odrasli dijabetes" u cijeloj regiji.

Činjenica da je HZZO poslao upit i dr. Raheliću je veliko ohrabrenje punoljetnim osobama na inzulinu s obzirom na to da je trenutno ogroman jaz između prava osoba na inzulinu ispod 18 i iznad 18 godina.

Svoj stav dr. Rahelić je već dao naslutiti u sklopu izjave koju je dao u najtiražnijim hrvatskim novinama, 24 Sata:

Ovakvim stavom će dr. Rahelić pomoći i HZZO-u da dugoročno ostvari uštede na komplikacijama uzrokovanim nereguliranim dijabetesom kao što su sljepilo, dijaliza i amputacije. Studiju o kratkoročnim uštedama zahvaljujući smanjenju opasnih hipoglikemija je već objavio i najugledniji medicinski časopis The Lancet.

Internacionalna dijabetička federacija - IDF

Krajem 2015. godine, doc. dr. sc. Dario Rahelić je izabran za člana upravnog tijela ugledne svjetske federacije IDF.org koja se snažno zalaže za što veću dostupnost moderne tehnologije osobama s dijabetesom. Prva izjava dr. Rahelića nakon tog velikog uspjeha, za koji je lobirala i cijela zajednica osoba oboljelih od dijabetesa, je glasila: "Sada imamo još veći autoritet za inzulinske pumpe i kontinuirano mjerenje!".

Dvije godine nakon toga događaja, okolnosti su se konačno poklopile i osvanula prilika da se nešto konkretno učini.

Uspješan ulazak dr. Rahelića u upravno tijelo IDF-a

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, ako ne i jedina koja još uvijek nema niti jedan sustav za bezbolno kontinuirano mjerenje na listi zdravstvenog osiguranja. Uz malo truda i ljudi dobre volje, to će se uskoro promijeniti.

Sretno nam bilo 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: